Ga naar hoofdinhoud

‘Sterk fundament door selectiesysteem’

Duits team wint goud in Lipica 2011 (Otto-Erley rechtsonder)Sinds in 2003 het eerste WK ponymennen werd gehouden, heeft Duitsland als natie iedere twee jaar de gouden teammedaille binnen weten te slepen. Nederland werd in alle gevallen tweede. Wat ons geheim is? Dankzij ons wedstrijdsysteem en de selectieprocedure hebben we inmiddels een sterk fundament opgebouwd: tussen de twintig en 25 vierspanmenners, veertig tweespanmenners en vijftien menners voor de enkelspannen. Sommigen van hen zijn echte topmenners en gedurende het hele seizoen strijden ze tegen elkaar op nationaal en internationaal niveau.

Hoewel Duitsland tot nu toe de meeste medailles op alle wereldkampioenschappen ponymennen heeft gewonnen, kwamen tijdens het WK in het Sloveense Lipica in september 2011 de inspanningen van de Duitse Federatie (FN) om het ponymennen op een hoger plan te brengen tot een apotheose. We hadden twaalf deelnemers bij de vier-, twee- en enkelspannen afgevaardigd en allemaal kwamen ze aan de finish. Het teamgoud en de individuele resultaten voelde als een bekroning op ons werk waar we drie jaar geleden mee zijn begonnen.

Het is een erg goed team: de teamleden staan sterk en hebben het karakter en de wil om te winnen. Ze werken samen en helpen elkaar waar ze kunnen. Dat maakt de menploeg tot wat het tegenwoordig is. De laatste tijd presteren de ponymenners uitstekend op de wedstrijden en hun prestaties blijven stabiel. Ik ben van mening dat de FN hier een belangrijke aandeel in heeft bijgedragen.

Het hele jaar rond
Het hele jaar door kunnen de menners in aanmerking komen voor de selectie. In het begin van het seizoen bezoeken we alle teamleden en hun trainers. Daarna beginnen we met het volgen van de menners tijdens hun trainingen en wedstrijden. Tijdens competities kunnen ze zich steeds kwalificeren. Op basis van de resultaten en in overleg met de trainers selecteert onze mencommissie daaruit de beste menners voor de kampioenschappen.

We gebruiken een soortgelijke procedure ook bij onze jonge menners. Wat daar vooral bij heeft geholpen, is dat de FEI de reglementen wat betreft de minimumleeftijdgrens van de menners heeft aangepast. Voor ponymenners was dat zestien en is het veertien jaar geworden. Deze aanpassing was in 2008. Dit gaf ons de gelegenheid om, ter bevordering van de jonge talenten, speciale wedstrijden voor deze leeftijdsgroep te organiseren. In 2008 begonnen we met een reeks speciale wedstrijden voor junioren en jonge menners tot 25 jaar. Dit systeem heeft goede resultaten opgeleverd. Als gevolg hiervan, houdt de FN sinds 2010 nationale kampioenschappen voor deze leeftijdsgroepen.

Dat het jeugdmennen bij de FN de hoofdprioriteit heeft, blijkt ook uit het feit dat de gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan de Duitse kampioenschappen en menwedstrijden veel jonger is in vergelijking met wedstrijden in andere landen.

Friedrich Otto-Erley is directeur van de Duitse hippische federatie ‘Deutsch Reiterliche Vereinigung’ (FN) afdeling wedstrijd en top niveau sport, het Deutschen Olympiade-Komitees für Reiterei (DOKR). Otto-Erley is vooral betrokken bij de wedstrijdsport en de professionele topsport in verschillende disciplines in Duitsland.
Deze opinie verscheen vrijdag 28 oktober 2011 in De Paardenkrant