Ga naar hoofdinhoud

‘800 euro voor weekend wedstrijd in eigen land’

Marcel de Vries
Foto Daniëlle Carrière

De organisaties van onze nationale menwedstrijden hebben het zwaar. De één na de ander krijgt vanwege het wegvallen van sponsoren en andere gevolgen van de economische crisis het financiële plaatje niet meer rond en ziet zich genoodzaakt de wedstrijd te annuleren. Voor de klasse 4-menners betekent dit dat wij moeten uitwijken naar het buitenland willen wij een goed wedstrijdritme blijven houden.


Buitenlandse wedstrijden betekenen voor ons wel een extra kostenpost. Of wij nu met onze paarden en pony’s kunnen neerstrijken in een Nederlands weiland, of we eerst moeten honderden kilometers door Europa trekken; het scheelt nogal een slok op de, ook al niet goedkope, dieselborrel.

Al jaren tevreden
Daarom waren wij, als menners van de ponyvierspannen, altijd zo blij met de internationale wedstrijd die in Breda georganiseerd wordt. Een prachtige locatie, goede sfeer en een prima organisatie. Zelf rijd ik ook al enkele jaren, naar grote tevredenheid, in Breda en ik had mij dus aan het begin van het seizoen gelijk weer voor deze wedstrijd opgegeven. Zonder naar het vraagprogramma te kijken, omdat ik de wedstrijd toch al jaren ken.

Gelukkig deed één van mijn collegamenners dat wel, waardoor ik, maar ook de andere ponyvierspanrijders, op tijd gewaarschuwd ben. Had hij het niet gelezen, dan hadden wij allemaal in Breda voor het blok gestaan.

Verplichte stalling
Dit jaar zijn namelijk ook de ponymenners verplicht hun pony’s in de, door de organisatie opgebouwde, tentstallen onder te brengen. Per pony kost de stalling nu € 90,-, voor vijf pony’s betekent dat dus €450,- extra kosten per menner. Tel daarbij het inschrijfgeld, €150,- ,en het campinggeld , ook €150,- , bij op plus je brandstof- en verblijfskosten en je komt dus op een bedrag van zo’n €800,- voor een weekendje wedstrijd in eigen land. Dat is erg veel geld voor een stel hobbyisten, wat wij, ponyvierspanrijders, nu eenmaal zijn.

Ik heb berekend dat ik voor de wedstrijd die ik later die maand in Bregenz, Oostenrijk, kan rijden mínder geld kwijt zal zijn, ondanks dat mijn transportkosten natuurlijk veel hoger zullen uitkomen. In Bregenz mogen we de pony’s gewoon ‘zelfstallen’,dus in en aan onze eigen vrachtwagen, zoals iedere vierspan ponymenner dat gewend is. Natuurlijk heb ik de organisatie van Breda om opheldering gevraagd.

Geen andere keus
Als antwoord kreeg ik dat diegene die in de organisatie verantwoordelijk is voor het mennen al jaren heeft weten tegen te houden dat de ponymenners verplicht stallen moesten af nemen, maar dat nu, op last van de brandweer, de organisatie geen andere keus heeft.

‘Zelfstallers’ gebruiken stro, wat de brandweer gevaarlijk vindt. Daarnaast wil ze een duidelijker structuur in het parkeerterrein van de vrachtwagens. De organisatie zelf vindt dat zelfstallers teveel ruimte innemen op het, naar hun ogen, kleine parkeerterrein en dat het bovendien overzichtelijker is wanneer alle paarden en pony’s op één plaats gestald staan. Natuurlijk valt hier allemaal wat voor te zeggen, maar voor amateurs zijn deze kosten gewoonweg niet op te hoesten.

Financiële coulance
Daarom zien wij, ponyvierspanmenners, ons ook genoodzaakt onszelf uit te schrijven voor de wedstrijd van Breda, mocht de organisatie niet met een schappelijke oplossing komen. In hetzelfde vraagprogramma waarin staat dat de ponymenners verplicht zijn in de tent te stallen, wordt namelijk enkele regels verder vermeld dat de deelnemers aan de landenwedstrijd bij de vierspannen paarden hun stallingskosten vergoed krijgen van het organiserend comité. Naar mijn mening moet er dan ook een financiële coulance, vanuit welke hoek dan ook, richting de ponymenners mogelijk zijn. Het is toch zeker ook in het belang van de Nederlandse mensport dat eveneens de ponyvierspanrijders hun ritme en routine behouden voor het WK volgend jaar?

Marcel de Vries, is internationaal ponyvierspanmenner. In 2009 en 2011 nam hij deel aan het WK ponymennen.
Deze opinie verscheen vrijdag 6 juli 2012 in De Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

4 reacties op “‘800 euro voor weekend wedstrijd in eigen land’

 • Marian

  Tja, in bureaucratisch Nederland verbaast mij niets meer. Ik begrijp wel waarom ‘wilde wedstrijden’ zo populair zijn. Daar heerst nog gemoedelijkheid en kunnen veel zaken gewoon overlegd worden.

 • Marie de Ronde

  Helemaal mee eens Marcel!

 • Anoniem

  Marcel vergeet ook 1 ding dat er in Breda als enige Nederlandse wedstrijd iets te verdienen is voor de pony 4 spannen en je dus met een leuk zak centje terug naar huis zou kunnen gaan.
  En tot een aantal jaar geleden was het heel normaal in Breda om stalling te moeten hebben alleen was er op een gegeven moment een stallen te kort en hebben ze de pony menners de gelegenheid gegeven om aan de wagen te stallen.

  Dus voordat er weer een wedstrijd komt waar geen pony’s mogen starten ga er gewoon met zijn alle naar toe en rijdt een schitterende wedstrijd.

 • jan maalderink

  Een wedstrijd organiseren kost geld, tekorten over de rug van de sport proberen op te lossen kan nooit een optie zijn, we organiseren wedstrijden voor de sport, niet voor de penningmeester!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook