Ga naar hoofdinhoud

Derde kampioenstitel op rij voor Winkelman

Jans Winkelman
Foto Esther Klok
Klasse 3-menner Jans Winkelman werd afgelopen zondag in het Limburgse Heijenrath winnaar van het eerste Open KNHS kampioenschap voor tandems. De KNHS besloot na 2011 geen Nederlands kampioenschap meer uit te schrijven, aangezien de tandems geen internationale kampioenschappen kennen. Zo was er dit jaar voor het eerst een KNHS-kampioenschap waar naast twee Nederlanders ook een Belg op het podium stond.

Omdat er na toewijzing van het kampioenschap aan Heijenrath om diverse redenen te weinig klasse 4-rijders overbleven werd besloten het kampioenschap in handicap te verrijden. De klasse 3-tandemrijders namen het nu in Heijenrath tegen elkaar, klasse 4-menner Nico Avezaath en twee Belgische deelnemers op.

Winkelman was blij met deze constructie: “Ik vind het heel belangrijk dat de tandemrubriek blijft bestaan. Het is gewoon jammer dat er zo weinig klasse 4-tandemrijders zijn, want dat maakt de concurrentie nog beter.”

Winkelman reed zijn twee Welsh-ruinen, die beiden Cuppers Rockefeller als vader hebben, naar de eerste plaats in de dressuur. In de pittige vaardigheid tikte de menner uit Gasselternijveen er slechts een balletje af, waardoor hij na de eerste dag een voorsprong had van maar liefst 18,5 strafpunten op Vic Swaanen. In de marathon reed Winkelman de hindernissen verdedigend en nam geen risico’s. Vic Swaanen schreef de marathon op zijn naam en stelde hiermee tevens zijn zilveren medaille in het kampioenschap zeker. De Belg Kris Mannaerts won brons.