Ga naar hoofdinhoud

Nederlands team voorlopig aan leiding op WK Mennen

Rudolf Pestman - Diesel
Archieffoto Rudolf Pestman met Diesel

Het Nederlands team gaat na de eerste dressuurdag van het WK enkelspannen in Pau aan de leiding. Rudolf Pestman neemt als beste Nederlander de tweede plaats in. De in Nederland woonachtige Canadese Kelly Houtappels verdiende als enige een score onder de vijftig punten en gaat aan kop.

Houtappels moest al vroeg de ring in. Haar paard Flip stond er geweldig aan en danste door de baan. Met vloeiende overgangen en een secuur gereden proef vlamde de combinatie op het juiste moment. De jury waardeerde haar optreden met 45,89 strafpunten. “Ik ben hier heel blij mee. Er waren nog wel een paar kleinigheidjes, maar alles klopte en we reden onze beste proef ooit”, aldus Houtapels.

Hoop op betere punten

Frank van der Doelen startte ook ’s ochtends in het eerste blok. Hij reed met de ervaren Sterre een keurige proef en neemt met 64,66 strafpunten de veertiende plaats in. “Ik hoopte op betere punten dan het vorige WK, maar hier moet ik het mee doen.” Hij vervolgt: “Het liep best lekker, maar Sterre was wat gespannen, zeker in het halthouden en dat is ze anders nooit. Ik heb gedaan wat ik kon en het maximale eruit gehaald.”

Focus op marathon en vaardigheid

Voor Van der Doelen moet zijn beste onderdeel, de marathon, nog komen. “Er wordt best streng gejureerd, dus dat is jammer. Maar Frank is mee voor de marathon en de vaardigheid”, vertelt bondscoach Ad Aarts.

Aansprekende proef

De punten van teamlid Rudolf Pestman vielen de bondscoach ook wat tegen. “Rudolf reed een mooie, aansprekende proef. Zijn punten vielen mij een tikkeltje tegen, maar hij staat tweede.” Met Diesel staat hij met 51,26 strafpunten op plaats twee.

Tevreden

Het enige smetje op een verder goede proef, was het iets te vroeg uit galop vallen aan het einde van de diagonaal. “Ik ben super tevreden over mijn proef. Ik heb kunnen rijden zoals ik wilde. Er zijn natuurlijk altijd dingetjes waarvan je als sportman denkt ‘dat kan toch net even wat beter’. Van de week in de training had ik net even wat meer drive naar voren en dat was nu ietsje minder. Maar we hebben een heel constante proef kunnen rijden en daar ben ik echt heel tevreden mee.”

Goede hoop op medaille

Het Nederlands team gaat voorlopig aan de leiding in het tussenklassement. De beste rijders uit verschillende landen komen op de tweede dressuurdag aan start. Daaronder ook Nederlands troef Saskia Siebers. “Als ze deze lijn vasthouden, heb ik goede hoop voor het optreden van Saskia morgen. Wanneer wij weinig fouten maken, moeten we toch met een medaille naar huis kunnen”, aldus Aarts.

Bron: KNHS

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook