Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse vierspanmenners wederom de beste

De 25 beste vierspanmenners ter wereld streden in Aken om de individuele en team titels. Het was het Nederlandse team, die onder leiding van bondscoach Harry de Ruyter evenals in 2013 de landentitel veroverden. IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman verdedigden de Nederlandse vlag met verve. Hongarije werd tweede, gastland Duitsland derde. Koos de Ronde, die vorig jaar nog individueel tweede werd behaalde nu brons.

De imposante menwedstrijd in Aken duurde maar liefst vijf dagen. Woensdag werden de individuele dressuurproeven verreden, waarin de Amerikaan Chester Weber, dressuurkoning bij de vierspannen met zijn prachtige KWPN-span aan het langste eind trok, met 36,22 strafpunten. Theo Timmerman boekte het beste Nederlandse dressuurresultaat met 42,12 punten, goed voor een derde plaats. In de dressuurproef voor de landenteams overtrof Timmerman deze score en verdiende 36,42 punten, waarmee hij knap tweede werd achter Weber. Tweevoudig wereldkampioen Boyd Exell (AUS) verdedigde zijn zevenvoudige overwinning in Aken. Na een tweede plaats in de dressuur en 3 strafpunten voor een afgereden bal in de vaardigheid stond hij op iets meer dan 7 punten achterstand op Weber. In de zware marathon, die onder tropische omstandigheden werd gereden ging Exell vol in de aanval. Hij boekte op 4 hindernissen de snelste tijd en schreef, ondanks een extra volte in een waterhindernis de marathon op zijn naam, voor de jonge Duitser Michael Brauchle. Hiermee liep Exell flink in op Weber die vijfde werd in de marathon. Een bizarre procedurele strijd om een al dan niet afgereden bal door Exell werd in het nadeel van Exell beslist, zodat de formele overwinning naar Weber ging. Videobeelden wezen echter uit dat er geen bal was gerold. Koos de Ronde reed een foutloze vaardigheid en vervolgens een sterke marathon, waarmee hij opklom naar de derde individuele positie.

IJsbrand Chardon, bij aanvang van de marathon op een derde plaats, had de pech in hindernis 1 zichzelf zodanig klem te rijden dat een groom moest afstappen. Chardon vervolgde de wedstrijd, zodat zijn dressuurresultaat bleef meetellen voor het landenklassement. Een individuele hoge notering zat er voor hem echter niet meer in. Theo Timmerman reed een fractie sneller dan De Ronde, werd zevende in de marathon en individueel als zesde geplaatst.

Teams
Het Nederlandse team bewees weer het sterkste team ter wereld te zijn bij de vierspannen. Gastland Duitsland realiseerde goede resultaten in de dressuur en vaardigheid met als sterkste deelnemers Christoph Sandmann en Georg von Stein. Na deze twee onderdelen stond Duitsland op 13 punten achterstand achter Nederland. In de marathon kwamen de Hongaren zo sterk naar voren dat dit land na twee onderdelen Duitsland voorbijstreefde, ondanks het kantelen van József Dobrovitz jr. in hindernis 8. In de pittige beslissende vaardigheid voor teams maakte Zoltán Lázár het nog heel spannend door slechts 3 strafpunten te noteren. Chardon die bijna poort 14 vergat en een extra volte moest draaien kreeg 10.61 strafpunten. Timmerman die gaandeweg het parcours steeds beter in zijn ritme kwam hield het bij 6.73 strafpunten. Laatste starter Koos de Ronde beperkte de schade tot slechts 6 strafpunten, zodat het Nederlandse team wederom goud verdiende in Aken.

Individueel
1. Chester Weber (USA) 134,48
2. Boyd Exell (AUS) 135,63
3. Koos de Ronde (NED) 149,54
6. Theo Timmerman (NED) 152,79
16. IJsbrand Chardon (NED) 173,28

Teams
1. Nederland 292,85
2. Hongarije 309,82
3. Duitsland 312,36

Klik hier voor de individuele resultaten.
Klik hier voor de team resultaten.

Klik hier voor de livestream.
Klik hier voor startlijsten en uitslagen.

Lees hier alles over CHIO Aken.
Klik hier voor het programma.

Bron: Horses / Hoefnet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook