Ga naar hoofdinhoud

Samen beter worden

Riny RutjensIn mijn vorige column sprak ik over het Hippisch Centrum of Excellence (HCE) dat groen licht heeft gekregen. Nu wil ik vertellen over de voortgang en de invulling. Met een groep mensen uit verschillende disciplines gaan we de subtop begeleiden. We gaan paarden testen en meten om te zien of ze geschikt zijn voor topsport. We kijken of ze geschikt zijn in combinatie met de ruiter, amazone of menner.

Er worden internationale juryleden en trainers vanuit elke discipline aangetrokken om de gemaakte videobeelden te analyseren. Na vier tot zes weken worden de paarden weer aan dezelfde testen en metingen onderworpen, waarna opnieuw wordt geanalyseerd of ze vooruitgang hebben geboekt. We hebben al een groot aantal toptrainers en juryleden bereid gevonden om de analyse te doen. Wie dat zijn, wordt in de loop van het jaar bekend.

Voor deelnemers is dit natuurlijk super interessant. Nog interessanter is dat we de instructeurs van de deelnemers er intensief bij gaan betrekken. Want stel: wij begeleiden de deelnemer op een bepaalde manier. Hij of zij gaat vervolgens weer lessen bij zijn of haar instructeur die misschien wel vindt dat het anders moet. De instructeurs moeten wel het nut inzien van de training en er met de deelnemer mee verder kunnen werken, zodat ze samen beter worden. Ik denk dat dit een grote toegevoegde waarde is van het HCE.

Het HCE wordt op de terreinen van Rijo Stables hier in Weert gerealiseerd en we zijn bezig om er nog een groot terrein bij te krijgen, zodat er echt alle mogelijkheden zijn om optimaal te trainen voor ruiters/amazones en menners uit de verschillende disciplines. Het moet een must zijn om bij het HCE betrokken te zijn. De provincie en de gemeente Weert hebben hiervoor geld ter beschikking gesteld.

Als ik kijk naar mijn eigen discipline, de mensport, dan zie je twee categorieën: de topsport en de hobbyisten. Voor de mensen van het HCE is het zaak om bij de hobbyisten de talenten eruit te pikken. Als zij op een bepaald niveau blijven hangen, gaat het plan uiteindelijk uit als een nachtkaars. Als ze er veel tijd in willen steken, maar blijven hangen, is dat niet goed. Het HCE heeft als doel om er mensen alert op te maken dat ze kunnen verbeteren en ze vervolgens naar het hoogst haalbare niveau te begeleiden. Als ze niet willen, is het ook goed. Dan blijven ze hobbyisten en dat moet je zo laten. Deelnemers moeten wel openstaan voor bloed, zweet en tranen.

Niet alleen deelnemers en instructeurs moeten naar een hoger niveau. Dat geldt ook voor het hele pakket om de subtoppers heen. Ook juryleden moeten met de billen bloot en de proeven die ze hebben beoordeeld willen nabespreken. Zij moeten zich ook willen verbeteren.

Het HCE krijgt steeds meer vorm en ik geloof erin. In de loop van het jaar komen er open dagen en wordt gepubliceerd hoe men zich kan aanmelden.

Riny Rutjens, tweespanrijder
Deze column verscheen vrijdag 15 juli 2011 in De Paardenkrant