Met de tijd mee - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Met de tijd mee

Riny RutjensIn de mensport is de groom, meer dan bij welke andere discipline ook, voor het totale pakket zeer belangrijk. In de marathon gaat de groom, die dan functioneert als bakkenist, mee om te verkennen. Hij of zij moet voor honderd procent weten welke route de menner gaat rijden. Iedere wending die de menner neemt moet vooraf bij de groom bekend zijn.

Maar ook in de vaardigheid is dat van belang. Vroeger was de vaardigheid nog een test om te zien of de paarden fit en gehoorzaam zijn. Nu is dat onderdeel steeds meer een belangrijk aspect van de wedstrijd geworden. De snelheid is enorm opgevoerd. We rijden in het kegelparcours vaak wel 250 meter per minuut. Dat een groom dan in de wendingen mee hangt, is enorm van belang. Alleen al voor de veiligheid, dat in de paardensport heel hoog in het vaandel staat.

Het verbaasde mij dan ook dat de groom afgelopen jaar op de internationale wedstrijd in Saumur niet mee mocht bij het verkennen van het vaardigheidsparcours. Mijn groom en ik liepen samen in de ring de route uit te stippelen toen een van de juryleden bij ons kwam en vertelde dat ik gediskwalificeerd zou worden als de groom niet direct de ring verliet. Mijn fout natuurlijk, dat ik de regels niet kende. Maar ik vond het wel te gek voor woorden. Deze regel is niet meer van de huidige tijd. Jaren geleden al heb ik de bank achterop mijn koets zo laten maken dat de groom achterop heen en weer kan schuiven om in de bochten mee te hangen, zodat we op volle snelheid niet omkiepen. Hij moet dan wel de route kennen die we gaan rijden.

De groom is in alle onderdelen binnen de mensport zeer belangrijk. In andere disciplines heeft de groom een verzorgende taak, maar bij het mennen neemt de groom deel aan de wedstrijd en is hij belangrijk voor de einduitslag. Het begint al bij het trainen. Het is van belang dat de groom betrokken raakt bij het totale pakket. Een goede groom is onbetaalbaar voor een menner. Op zo iemand moet je als menner zuinig zijn.

Als een groom meegaat bij het trainen, kun je tijdens een wedstrijd spreken zonder iets te zeggen en weet een groom ook wanneer er iets met een paard, de optoming of iets anders moet gebeuren. In de dressuur heeft de groom alleen de taak om netjes te zijn, maar ook dan vind ik dat de groom de proef moet kennen. De groom mag niets zeggen, maar al is het alleen maar om meer betrokken te zijn en hart voor de sport te verkrijgen.

Vroeger was een groom een slaaf, maar nu is het een van de belangrijke schakels in het team. Daarom pleit ik ook voor een opleiding voor diegene. Een soort cursus vanuit de KNHS. Deze cursus moet dan niet verplicht worden, maar wel beschikbaar zijn. Het moet wel leuk blijven. Er is nog genoeg voor grooms om te leren. Alleen al hoe ze goed kunnen hangen. De menwereld mag dus met het oog van de huidige tijd wel eens goed kijken naar het belang van de groom. Waar nodig moeten we regels veranderen en leermogelijkheden creëren.

Riny Rutjens, tweespanrijder
Deze column verscheen vrijdag 30 december 2011 in De Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Lees ook