Ga naar hoofdinhoud

Newport 

Newport (Glock’s Toto jr x Jazz)

Newport (Toto jr x Jazz) Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

LEVENSNUMMER 528003201803320
GEBOORTEDATUM 3-4-2018
FOKRICHTING Dressuurpaard
REGISTER STB
VERW.SCHAP DP 2,8% (HOOG)
STOKMAAT 1.69 m
KLEUR DONKERE VOS

Verrichtingscijfers

Stap (2x) 8,50
Draf (2x) 8,00
Galop (2x) 8,50
Souplesse 8,00
Houding en balans 8,00
Rijdbaarheid en bewerkbaarheid 8,00
Aanleg als Dressuurpaard 8,50
Totaal 82,50
Plaatsing –
Jaarverrichting 2021
Plaats Ermelo

Verrichtingsrapportage

Exterieur:
Newport is een goed ontwikkelde sterk gebouwde stoere hengst die goed in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd is aansprekend. De nek is goed van lengte met een correcte hoofd hals verbinding. De hals is goed van vorm, goed van lengte, goed van bespiering en komt iets diep uit de borst. De schouder is goed van lengte en ligging. De schoft is goed ontwikkeld en is zeer goed van lengte. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn ruim voldoende bespierd en goed aangesloten. De croupe is hellend, goed van lengte en van bespiering. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is van terzijde gezien correct gesteld en van voren gezien toontredend. Het achterbeen is een fractie sabelbenig. De koten voor en achter zijn goed van lengte en goed gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en ruim voldoende van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld, breed van vorm en ruim voldoende van kwaliteit. De verzenen zijn ruim voldoende ontwikkeld, maar licht ongelijk.

Afstamming:
Newport is een zoon van de succesvolle Grand Prix-hengst Glock’s Toto Jr. Naast zijn nu al spraakmakende sportcarrière, bewijst Glock’s Toto Jr. zich meer en meer in de fokkerij en met Newport krijgt hij zijn vijfde zoon bij het KWPN goedgekeurd. De moeder van Newport is de elite, IBOP-(dr), PROK-merrie Adaula, zij stamt af van de preferente dressuurpaardenvererver Jazz. Adaula is op Z1-niveau uitgebracht in de dressuursport en is tevens, zoals haar naam al verraadt, een telg uit de bekende Daula-stam. De grootmoeder van Newport is de ster, preferente, prestatie-merrie Hidaula, zij stamt af van Rossini. Hidaula bracht in combinatie met Jazz, naast hengstenmoeder Adaula, al meerdere succesvolle dressuurpaarden. Zo bracht ze het internationaal Grand Prix-paard Sebastiaan die onder Aat van Essen is uitgebracht in de sport, de in het ZZ-Licht geklasseerde Eswin, alsmede Jazzman die onder andere bij het Oldenburg-stamboek werd goedgekeurd. Daarnaast dient Hidaula als moeder en grootmoeder van meerdere Z-geklasseerde dressuurpaarden. De moederlijn vervolgt zich via de keur-merrie Esdaula met de Engelse Volbloedhengst Sovereign Bill. Diens moeder Ladaula staat bekend als grootmoeder van een tal van sportpaarden, alsmede de bij het KWPN-gekeurde For Gribaldi.

Onderzoekrapport:
Newport is een eerlijke en evenwichtige hengst met een goede instelling. De hengst heeft veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken maar zou daarbij de mond geslotener kunnen houden. De stap heeft zeer veel takt, krachtig en zeer goed van ruimte. In draf heeft de hengst een goede beentechniek, een goede ruimte en een goede houding. Het achterbeen zou van nature actiever mogen ondertreden, maar laat zich wel goed bewerken. De galop is zeer krachtig, bergop met een goede ruimte. Newport beweegt met een goede houding, een zeer goede balans en een goede souplesse. De hengst heeft veel schakelvermogen en laat bij momenten zien aanleg te hebben om te sluiten. Als dressuurpaard heeft Newport veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.

Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:
Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:
Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed.

Fok/aanparingsadvies:
Newport kan schakelvermogen en instelling toevoegen aan de dressuurpaardenfokkerij.

Moederrapportage:
Adaula is een ruim voldoende ontwikkelde merrie die ruim voldoende in het rechthoeksmodel staat en een fractie neerwaarts is.
Het hoofd is ruim voldoende sprekend.
De nek is ruim voldoende van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding.
De hals is ruim voldoende van vorm, ruim voldoende van lengte en voldoende van bespiering.
De schoft is goed ontwikkeld en ruim voldoende van lengte.
De schouder is ruim voldoende van lengte en is correct gelegen.
De rug is ruim voldoende van lengte en voldoende van bespiering.
De lendenen zijn ruim voldoende bespierd en ruim voldoende aangesloten en even wat strak.
De croupe is wat hellend van ligging, ruim voldoende van lengte en ruim voldoende van bespiering.
De broekspier is ruim voldoende van lengte.
Het voorbeen is van voren gezien toontredend en van terzijde gezien een fractie hol gesteld.
Het achterbeen is licht sabelbenig gesteld.
De koten zijn goed van lengte en correct gesteld.
De hoeven zijn ruim voldoende ontwikkeld en ruim voldoende van kwaliteit met lage verzenen.
Het fundament is goed ontwikkeld en hard van kwaliteit.
De stap is voldoende van ruimte en voldoende van souplesse.
De draf is goed van ruimte met een goede houding en een goed ondertredend/dragend achterbeen. De draf heeft veel souplesse. Het voorbeen is correct.
De galop is ruim voldoende van kracht, voldoende van ruimte, voldoende gedragen met ruim voldoende houding

Stokmaat: 1.67m / Kleur: vos

Dit verslag bevat de gegevens en kennis op het moment van goedkeuren (januari 2022). Sommige gegevens in het verslag kunnen later op grond van nieuwe kennis of gegevens wijzigen.