Ga naar hoofdinhoud

Nickelson VDL

Nickelson VDL (Cohinoor VDL x Harley VDL)

42 Newton VDL (Cohinoor VDL x Harley VDL). Foto: Jacquelien van Tartwijk

LEVENSNUMMER 528003201802463
GEBOORTEDATUM 5-4-2018
FOKRICHTING Springpaard
REGISTER STB
STOKMAAT 1.64 m
KLEUR SCHIMMEL BRUIN GEBOREN
WFFS geen drager
Fokker
VDL STUD

Verrichtingscijfers

Stap 7,00
Draf 7,00
Houding en balans 7,50
Galop (2x) 8,00
Reflexen (2x) 8,50
Techniek (2x) 8,50
Vermogen 7,50
Rijdbaarheid 8,00
Instelling 8,00
Aanleg als springpaard 8,00
Totaal 81,50
Plaatsing-
Jaarverrichting 2021
Plaats Ermelo

Verrichtingsrapportage

Exterieur:
Nickelson VDL is een voldoende ontwikkelde hengst die ruim voldoende in het rechthoeksmodel staat. De hengst heeft een sprekend oog. De nek is voldoende van lengte met een zware hoofd-halsverbinding. De hals is verticaal aangezet, ruim voldoende van lengte en voldoende van bespiering. De schouder is goed van lengte en ruim voldoende van ligging. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en goed van lengte. De rug is ruim voldoende van lengte en iets arm bespierd. De lendenen zijn voldoende bespierd en voldoende aangesloten. De croupe is goed van ligging, voldoende van lengte en goed van bespiering. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is van terzijde gezien correct gesteld en van voren gezien correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn royaal ontwikkeld, goed van vorm en goed van kwaliteit. De verzenen zijn goed ontwikkeld.

Afstamming:
Nickelson VDL is de tweede KWPN-goedgekeurde zoon van Cohinoor VDL die met Cornet Obelensky, Stakkato en Contender een zeer sterk verervende bloedlijn voert. Cohinoor VDL valt op door goede resultaten op keuringen en presteert zelf internationaal op 1.45m-niveau in de springsport.
Nickelson VDL komt uit een moederlijn, de sarkilly stam, die opvalt met goede keuringsresultaten en goede sportpaarden. Moeder Hakilly D Z is een keur IBOP (spr)-dochter van Harley VDL. Hakilly D Z viel tijdens de stamboekopname op met 80 punten voor haar exterieur en 85 punten voor het vrij springen waarbij haar galop en vermogen extra uitblinken. Haar zoon Martini VDL (v.Zapatero VDL) werd kampioen op de hengstenkeuring Neustadt-Dosse. Deze moederlijn vervolgt zich via de keur IBOP (spr)-merrie Akilly D met de keurhengst Calvados en preferente hengst Libero H. De aanparing van de ster preferente overgrootmoeder Takilly (v.Libero H) met Mr. Blue heeft naast de aangewezen hengst Friend Bleu Boy D ook de internationaal 1.35m-springpaarden G. Bleu Boy D en MR Blue Boy opgeleverd. Verder in de afstamming komen we de hengsten Damiro, Farn en Artillieur tegen. Uit deze stam komt ook het Grand Prix springpaard Zargo Z van Emile Hendrix.

Onderzoekrapport:
Nickelson VDL is een betrouwbare en goed te rijden hengst met een goede instelling. In het begin van het onderzoek was de hengst gretig bij het springen en toonde daarbij vlug gedrag. Dit is tijdens het onderzoek verbeterd. De hengst heeft veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is ruim voldoende van ruimte en souplesse. De draf is voldoende van ruimte en ruim voldoende krachtig. In beweging heeft de hengst ruim voldoende tot een goede houding en balans. De galop is actief met ruim voldoende tot een goede ruimte en buiging in het achterbeen, een goede balans waarbij de hengst zeer goed changeert. Nickelson VDL springt ruim voldoende tot goed met het lichaam naar boven met goede reflexen en veel lichaamsgebruik. Nickelson VDL springt met een goede beentechniek. Nickelson VDL lijkt voorzichtig en toont ruim voldoende tot veel atletisch vermogen en overzicht. Als springpaard heeft Nickelson VDL veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.

Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:
Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:
Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende.

Fok/aanparingsadvies:
Nickelson VDL kan de springkwaliteiten en met name de reflexen toevoegen aan de springpaardenfokkerij.

Moederrapportage:
Hakilly D Z is een goed ontwikkelde merrie die goed in het rechthoeksmodel staat.
Het hoofd is voldoende sprekend.
De nek is goed van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding.
De hals is goed van vorm, goed van lengte en goed van bespiering.
De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte.
De schouder is goed van lengte en voldoende schuin van ligging.
De rug is goed van lengte en voldoende van bespiering.
De lendenen zijn voldoende bespierd en voldoende aangesloten.
De croupe is goed van ligging, voldoende van lengte en goed van bespiering.
De broekspier is voldoende van lengte.
Het voorbeen is van voren gezien correct en van terzijde gezien correct gesteld.
Het achterbeen is wat lang en sabelbenig.
De koten zijn goed van lengte en iets week gesteld.
De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met voldoende verzenen.
Het fundament is goed ontwikkeld en hard van kwaliteit.
De stap is voldoende van ruimte en ruim voldoende van souplesse.
De draf is goed van ruimte met een goede houding en een goed ondertredend achterbeen. Het voorbeen wordt ruim weggezet.
De galop is krachtig, goed van ruimte, goed gedragen met een goede houding.

Hakilly D Z heeft in 2015 bij de IBOP proef de volgende resultaten behaald:
Stap 7 Draf 8,5 Houding en Balans 8 Galop 8 Reflexen 8 Techniek 8 Vermogen 7,5 Instelling 8 Rijdbaarheid & Bewerkbaarheid 7,5 Aanleg springpaard 8 Totaal 79 punten.

Stokmaat: 1.70m / Kleur: bruin

Dit verslag bevat de gegevens en kennis op het moment van goedkeuren (mei 2021). Sommige gegevens in het verslag kunnen later op grond van nieuwe kennis of gegevens wijzigen.

Nickelson VDL (Cohinoor VDL x Harley VDL)