Ga naar hoofdinhoud

Osteopathie: Geen rug, geen paard!

Osteopathie: Geen rug, geen paard!

Logo ICREOJe hebt misschien ooit het Oud-Engels gezegde gehoord: No foot, no horse. Dit was de klassieke visie waarmee men onder andere wou aantonen dat ieder probleem bij het paard van beneden kwam, dus oorzakelijk uit de hoef kwam.

In 2017 zal ICREO (The International College for Research on Equine Osteopathy) zijn twintigste verjaardag vieren. Dat was een tijd waarin paarden nog geen rugproblemen hadden, althans dat dacht men. Problemen zaten meestal ‘tussen de oren’ en moesten er hardhandig uitgereden worden. Van Osteopathie bij dieren was al helemaal geen sprake. In ons logo vind je dan ook de uitspraak ‘Pioniers in de Paardenosteopathie’.

 

Als we nu terugkijken dan mogen we toch wel vaststellen dat een hele evolutie, een revolutie of zelfs een omwenteling plaats gevonden heeft. Dit kan alleen maar als men goede resultaten van zijn behandelingen kan voorleggen. Als paardeneigenaars via mond-aan-mond reclame aan elkaar doorvertellen dat hun paard veel baat gehad heeft bij zijn osteopathiebehandeling. Als de ruiter kan getuigen dat zijn paard veel soepeler beweegt en beter aan de hulpen staat. Als men merkt dat het paard veel vriendelijker geworden is in de omgang, enzovoort.

Op de website van ICREO (www.icreo.com) vind je enerzijds informatie over het behandelen van dieren met osteopathie en ook een antwoord op vele vaak gestelde vragen met betrekking tot een osteopathiebehandeling. Je kan er ook op zoek gaan naar een afgestudeerde, en dus erkende, ICREO-therapeut voor je dier; die vind je in de therapeutenlijst (opgedeeld in Nederland en België).

Anderzijds biedt ICREO ook een professionele opleiding aan tot Dierosteopaat. Onze filosofie is de volgende: als je kwalitatief hoogstaande therapeuten wil afleveren moet je beginnen met strenge toelatingsnormen. Dit betekent concreet dat bij ICREO alleen maar kandidaten met een medisch of paramedisch diploma in aanmerking komen om te starten met de 3-jarige opleiding. Jij wil toch ook wel liefst een bekwame therapeut aan je paard, een persoon die op medisch gebied weet waarover hij/zij praat en die je niet wat energetische halve waarheden komt verkopen. Osteopathie is een ernstig vak en geen zweverige hokus-pokus of handoplegging.

De opleiding van ICREO is 20 jaar geleden opgericht door 2 humaan osteopaten, Stefan Alen en Frank Dirckx en zij leiden nu nog steeds de opleiding. Hiermee is ICREO waarschijnlijk de enige opleiding in West-Europa die zo dicht bij de origine van het osteopathische gedachtegoed zit. Steeds meer duiken er rondom ons opleidingen op, die erop uit zijn om van iedereen een paardentherapeut of een paardenosteopaat te maken, ongeacht de achtergrond. Een opleiding tot dierosteopaat is geen vrijetijdscursus, maar een degelijk onderbouwde intensieve studie van 3 jaar, zowel op theoretisch als op praktisch vlak.

Als je voor je paard of je hond het beste wil op osteopatisch gebied dan kies je voor een ICREO-therapeut.

Om even terug te komen op de titel ‘Geen rug, geen paard’: in de osteopatische visie is de rug het belangrijkste onderdeel van het paardenlichaam en daarom zijn wij zo begaan met deze boeiende structuur.

Laten we het eens als volgt stellen: “een gezonde rug is de basis van een gezond paard!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook