Ga naar hoofdinhoud

Nordic Blue Hors

Nordic Blue Hors (Totilas x Jazz)

Blue Hors Nordic (Totilas x Jazz) Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

LEVENSNUMMER 528003201809850
GEBOORTEDATUM 14-2-2018
FOKRICHTING Dressuurpaard
REGISTER VB AANGEWEZEN, D-OC
VERW.SCHAP DP 2,8% (HOOG)
STOKMAAT 1.69 m
KLEUR ZWART

Verrichtingscijfers


Stap (2x) 9,00
Draf (2x) 8,00
Galop (2x) 8,00
Souplesse 8,00
Houding en balans 8,00
Rijdbaarheid en bewerkbaarheid 7,50
Aanleg als Dressuurpaard 8,50
Totaal 82,00
Plaatsing –
Jaarverrichting 2021
Plaats Ermelo

Verrichtingsrapportage

Exterieur:
Nordic Blue Hors is een goed ontwikkelde hengst die goed in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd is ruim voldoende sprekend. De nek is voldoende van lengte met een correcte hoofd hals verbinding. De hals is voldoende van lengte, ruim voldoende van bespiering, maar iets horizontaal aangezet en komt daarbij wat diep uit de borst. De schouder is ruim voldoende van lengte en correct van ligging. De schoft is goed ontwikkeld en is goed van lengte. De rug is goed van lengte en ruim voldoende bespierd. De lendenen zijn ruim voldoende bespierd en aangesloten. De croupe is goed van lengte, goed van ligging en ruim voldoende van bespiering. De broekspier zou langer door mogen lopen. Het voorbeen is van terzijde gezien licht ingesnoerd en van voren gezien correct gesteld. Het achterbeen is sabelbenig. De koten voor en achter zijn goed van lengte en iets steil. Het fundament is ruim voldoende ontwikkeld en  goed van kwaliteit. De voeten zijn ruim voldoende ontwikkeld, ruim voldoende van vorm en goed van kwaliteit. De verzenen zijn goed ontwikkeld.

Afstamming:
Nordic Blue Hors stamt af van dressuurfenomeen Totilas die onder Edward Gal veel furore heeft gemaakt. Totilas zijn ongekende sportprestaties blijken uit zijn behaalde titels als wereldkampioen en World Cup winnaar. Met Nordic Blue Hors krijgt Totilas zijn zesde zoon goedgekeurd bij het KWPN. De moeder van Nordic Blue Hors is de ster, sport-(dr), PROK-merrie Demeter B, een dochter van de preferente topvererver Jazz. Demeter B is zelf op Z2-niveau geklasseerd en bracht tevens al een Z2-dressuurpaard. De moederlijn vervolgt met de ster, preferent, prestatie, PROK-merrie Rhea B, een dochter van de in Duitsland invloedrijke Grand Prix-hengst Rubinstein I. Rhea B bracht onder andere het Zware Tour-paard Athene B. (v. Don Schufro), het ZZ-Licht-paard Victoria. B (v. Florestan I) en een Z2-dressuurpaard. De predicaatrijke overgrootmoeder van Nordic Blue Hors is Hera I, een elite, preferent, prestatie, PROK-merrie van Belisar. Ook Hera I is de moeder van meerdere sportpaarden; zo bracht ze in combinatie met Welcome het Zware Tour-paard Ulixes en meerdere Z-geklasseerde dressuurpaarden.

Onderzoekrapport:
Nordic Blue Hors is een eerlijke en betrouwbare hengst met een goede instelling. De hengst is bij momenten wat afgeleid, maar laat zich daarbij toch ruim voldoende bewerken. De hengst zou constanter en stiller in de aanleuning kunnen zijn. De stap is goed van takt, is actief, heeft een zeer goede ruimte en komt goed tot schreiden. De draf heeft een goede beentechniek, met een goed ondertredend achterbeen. De galop is goed van ruimte, heeft een krachtige afdruk en heeft een goede tot zeer goede balans. De hengst heeft een goede souplesse en laat bij momenten zien aanleg te hebben om te sluiten. Als dressuurpaard heeft Nordic Blue Hors veel aanleg en geeft zijn ruiter een ruim voldoende tot goed gevoel.

Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:
De hengst heeft aan het linkerachterbeen een vrij fors litteken. Dit is het gevolg van een eerder opgedaan trauma. De hengst heeft hier geen hinder van ondervonden.

Spermaonderzoek:
Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed.

Fok/aanparingsadvies:
Nordic Blue Hors kan de stap verbeteren en de aanleg tot sluiten toevoegen aan de dressuurpaardenfokkerij.

Moederrapportage:
Demeter is een voldoende ontwikkelde merrie die ruim voldoende in het rechthoeksmodel staat.
Het hoofd is ruim voldoende sprekend.
De nek is ruim voldoende van lengte met een correcte hoofd-halsverbinding.
De hals is ruim voldoende van vorm, voldoende van lengte en ruim voldoende van bespiering.
De schoft is zeer goed ontwikkeld en voldoende van lengte.
De schouder is ruim voldoende van lengte en is wat schuin gelegen.
De rug is ruim voldoende van lengte en voldoende van bespiering en even wat week.
De lendenen zijn goed bespierd en goed aangesloten.
De croupe is goed van ligging, ruim voldoende van lengte en goed van bespiering.
De broekspier is ruim voldoende van lengte.
Het voorbeen is van voren en van terzijde gezien correct gesteld.
Het achterbeen is licht sabelbenig gesteld.
De koten zijn voldoende van lengte en wat week gesteld.
De hoeven zijn ruim voldoende ontwikkeld en ruim voldoende van kwaliteit met lage verzenen.
Het fundament is ruim voldoende ontwikkeld en hard van kwaliteit.
De stap is ruim voldoende van ruimte en ruim voldoende van souplesse en actief.
De draf is ruim voldoende van ruimte met een goede houding en een goed ondertredend/dragend achterbeen en draaft lichtvoetig. Het voorbeen is correct.
De galop is ruim voldoende van kracht, ruim voldoende van ruimte, ruim voldoende gedragen met een goede houding.

Stokmaat: 1.66m / Kleur: zwart

Dit verslag bevat de gegevens en kennis op het moment van goedkeuren (januari 2022). Sommige gegevens in het verslag kunnen later op grond van nieuwe kennis of gegevens wijzigen.