Ga naar hoofdinhoud

Norton VDL

Cat.nr. 020: (Baltic VDL x Corland). Foto: Horses.nl/Jacquelien van Tartwijk

Norton VDL (Baltic VDL x Corland)

LEVENSNUMMER 528003201807121
GEBOORTEDATUM 12-6-2018
FOKRICHTING Springpaard
REGISTER STB
STOKMAAT 1.70 m
KLEUR SCHIMMEL BRUIN GEBOREN
WFFS geen drager
Fokker
A.J. HAZENBERG

Verrichtingscijfers

Stap 7,00
Draf 8,00
Houding en balans 8,00
Galop (2x) 8,50
Reflexen (2x) 8,00
Techniek (2x) 8,00
Vermogen 8,00
Rijdbaarheid 8,00
Instelling 8,00
Aanleg als springpaard 8,00
Totaal 81,00
Plaatsing-
Jaarverrichting 2021
Plaats Ermelo

Verrichtingsrapportage

Exterieur:
Norton VDL is een royaal ontwikkelde, jeugdige hengst die duidelijk in het rechthoeksmodel staat met een iets neerwaartse romprichting. De hengst heeft een aansprekend hoofd. De nek is goed van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, goed van lengte en voldoende van bespiering. De schouder is voldoende van lengte en voldoende van ligging. De schoft is voldoende ontwikkeld en goed van lengte. De rug is goed van lengte en voldoende bespierd. De lendenen zijn lang en voldoende aangesloten. De croupe is hellend van ligging, voldoende van lengte en voldoende van bespiering. De broekspier is voldoende van lengte. Het voorbeen is van terzijde gezien correct gesteld en van voren gezien correct gesteld. Het achterbeen is lang en correct gesteld. De koten zijn voldoende van lengte en correct gesteld. Het fundament is voldoende ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld, goed van vorm en goed van kwaliteit. De verzenen zijn voldoende ontwikkeld.

Afstamming:
Premiehengst Norton VDL heeft een bloedopbouw die gemarkeerd is door vele keur- en preferente hengsten van de VDL stud. Norton VDL is een zoon van de keurhengst Baltic VDL, die internationaal op Grand Prix-niveau heeft gesprongen. De moeder van Norton VDL, de ster preferente prestatiemerrie Wyrusa H, is een dochter van de keurhengst Corland die zelf zeer succesvol heeft gepresteerd op het hoogste niveau. Wyrusa H dient als moeder van meerdere sportpaarden, waaronder het internationale 1.55m-paard Cat Ninja (v.Zirocco Blue), het internationale 1.40m-paard Cyruso H (v.Atlantic) en Jiwyrusa H (v.Baltic VDL) die op 1.30m-niveau wordt uitgebracht in de sport. De keur preferente prestatie grootmoeder Pyrusa H (v.Indoctro) bracht in combinatie met Corland drie internationale sportpaarden waarvan twee 1.40m-paarden en een 1.35m-paard, alsmede een 1.30m-paard van Vermont. Deze predicaatrijke moederlijn vervolgt zich met de keur preferente prestatiemerrie Irusa, een dochter van de preferente Nimmerdor. Zij is de moeder van KWPN-hengst Wittinger VDL die onder Jur Vrieling op internationaal Grand Prix-niveau is uitgebracht. Daarnaast bracht Irusa drie sportpaarden in combinatie met Indoctro, waarvan Giruso H op 1.40m-niveau, Irus op 1.35m-niveau en Biruso H op 1.30m-niveau zijn uitgebracht in de sport.

Onderzoekrapport:
Norton VDL is een snel afgeleide en goed te rijden hengst met een goede instelling. De hengst heeft veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is ruim voldoende van ruimte en souplesse. De draf is goed van ruimte en lichtvoetig. In beweging heeft de hengst een goede houding en balans. De galop is actief, lichtvoetig met een goede ruimte, een goede balans waarbij de hengst makkelijk changeert. Norton VDL springt goed met het lichaam naar boven met goede reflexen en ruim voldoende lichaamsgebruik. Norton VDL springt met een goede beentechniek. Norton VDL lijkt voorzichtig en toont veel vermogen en overzicht. Als springpaard heeft Norton VDL veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.

Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:
Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:
Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende.

Fok/aanparingsadvies:
Norton VDL kan naast de springkwaliteiten het exterieur en de galop verbeteren in de springpaarden fokkerij.

Moederrapportage:
Wyrusa H is een goed ontwikkelde merrie die goed in het rechthoeksmodel staat.
Het hoofd is sprekend.
De nek is goed van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding.
De hals is voldoende van vorm, goed van lengte en voldoende van bespiering.
De schoft is goed ontwikkeld en ruim voldoende van lengte.
De schouder is goed van lengte en wat steil van ligging.
De rug is goed van lengte en voldoende van bespiering.
De lendenen zijn iets strak, voldoende bespierd en voldoende aangesloten.
De croupe is recht van ligging, voldoende van lengte en voldoende van bespiering.
De broekspier is voldoende van lengte.
Het voorbeen is van voren gezien correct en van terzijde gezien correct gesteld.
Het achterbeen is steil.
De koten zijn goed van lengte en wat week (achterbeen) gesteld.
De hoeven zijn voldoende goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met voldoende verzenen.
Het fundament is goed ontwikkeld en hard van kwaliteit.
De stap is voldoende van ruimte en ruim voldoende van souplesse.
De draf is goed van ruimte met een ruim voldoende houding en een goed ondertredend achterbeen. Het voorbeen wordt ruim voldoende weggezet.
De galop is  krachtig, goed van ruimte, ruim voldoende gedragen met een ruim voldoende houding.

Stokmaat: 1.73m / Kleur: schimmel

Dit verslag bevat de gegevens en kennis op het moment van goedkeuren (mei 2021). Sommige gegevens in het verslag kunnen later op grond van nieuwe kennis of gegevens wijzigen.