Ga naar hoofdinhoud

Obsession Taonga

Obsession Taonga (Vitalis x All At Once x Negro)

38 Obsession (v. Vitalis x Jatilinda v. All at Once). Foto: Melanie Brevink-van Dijk

LEVENSNUMMER 528003201906874
GEBOORTEDATUM 19-3-2019
FOKRICHTING Dressuurpaard
REGISTER STB
VERW.SCHAP DP3,2% (HOOG)
STOKMAAT 1.72 m
KLEUR ZWART
WFFS geen drager
Fokker
STAL 104 BV

Verrichtingscijfers

Stap (2x) 7,50
Draf (2x) 9,00
Galop (2x) 9,50
Souplesse 8,50
Houding en balans 9,00
Rijdbaarheid en bewerkbaarheid 9,00
Aanleg als Dressuurpaard 8,50
Totaal 87,00
Plaatsing-
Jaarverrichting 2022
Plaats Ermelo

Verrichtingsrapportage

Exterieur:
Obsession Taonga is een goed ontwikkelde, hoogbenige hengst met veel uitstraling die goed in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd is een fractie lang. De nek is goed van lengte met een lichte hoofd hals verbinding. De hals is zeer goed van vorm, lengte en bespiering. De schouder is zeer goed van lengte en schuin van ligging. De schoft is zeer goed ontwikkeld en is zeer goed van lengte. De rug is goed van lengte en goed bespierd. De lendenen zijn ruim voldoende bespierd en goed aangesloten. De croupe is correct van ligging, ruim voldoende van lengte en goed van bespiering. De broekspier is ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is van terzijde en van voren gezien correct gesteld. Het achterbeen is een fractie gebogen en iets lang. De koten voor en achter zijn goed van lengte en goed gesteld. Het fundament is passend ontwikkeld en hard van kwaliteit. De voeten zijn ruim voldoende ontwikkeld, wat smal van vorm en goed van kwaliteit. De verzenen zijn een fractie hoog.

Afstamming:
Obsession Taonga is de eerste bij het KWPN goedgekeurde zoon van Vitalis, deze Vivaldi-zoon is op basis van zijn prestaties in de sport en fokkerij erkend bij het KWPN. Vitalis is internationaal op Intermediaire I-niveau uitgebracht onder Isabel Freese en bij een groot aantal Duitse stamboeken goedgekeurd. De moeder van Obsession Taonga is de All At Once-dochter Jatilinda, die op driejarige leeftijd gekroond werd tot kampioensmerrie op de Nationale Merriekeuring. Jatilinda (elite sport-dres IBOP-dres PROK) slaagde glansrijk voor haar IBOP met een totaal van 87 punten, met voor onder andere de draf, galop, souplesse en rijdbaarheid een 9. Jatilinda wordt door Lara van Nek momenteel internationaal bij de Junioren uitgebracht. De moederlijn van Obsession Taonga vervolgt met de Negro-dochter Atilinda M, die zelf onder het zadel van Peter de Boer internationaal op Intermediaire I-niveau uitgebracht werd in de sport. Naast haar sportcarrière heeft Atilinda M ook van haarzelf laten horen in de fokkerij. Zo dient ze als moeder van de KWPN-hengst Jameson RS2 en werd haar zoon Otazu (v.All At Once) tot premiehengst uitgeroepen. De moederlijn vervolgt met de invloedrijke dressuurhengsten Krack C en Contango.

Onderzoekrapport:
Obsession Taonga is een elegante, hoogbenige, op zijn ruiter gefocuste hengst met een zeer goede instelling. De hengst heeft veel inzet en werklust en laat zich zeer goed door zijn ruiter bewerken. De stap is zuiver van viertakt en ruim voldoende van ruimte, hij zou aan losgelatenheid moeten winnen. De draf heeft een zeer goede beentechniek, souplesse en ruimte waarbij het achterbeen goed onder het lichaam tot dragen komt. De galop is zuiver drietakt met zeer veel kracht, afdruk en sprong. Obsession Taonga heeft veel tot zeer veel souplesse en beweegt met zeer veel balans en zelfhouding. Als dressuurpaard heeft Obsession Taonga veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel.

Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:
Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:
Verwacht bevruchtend vermogen klasse: Matig.

Fok/aanparingsadvies:
Obsession Taonga kan de uitstraling en zelfhouding verbeteren. Daarnaast kan hij beweginstechniek in draf en galop toevoegen aan de dressuurpaardenfokkerij.

Moederrapportage:
Jatilinda is een chique merrie die ruim voldoende in het rechthoeksmodel staan.
De nek is ruim voldoende van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding.
De hals is ruim voldoende van lengte, is goed van vorm en is goed  van bespiering.
De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en loopt ruim voldoende door in de rug.
De schouder is goed van lengte en schuin van ligging.
De rug is goed van bespiering en de lendenen zijn goed  aangesloten.
De croupe is een fractie hellend van ligging en zou iets meer lengte mogen hebben.
Het voorbeen is van terzijde gezien correct gesteld en van voren gezien frans (rechtervoorvoet)
Het achterbeen is correct
De koten voor zijn correct gesteld, de koten achter zijn een fractie week.
De hoeven zijn een fractie smal ontwikkeld met een fractie hoge verzenen.
Het fundament iets teer en hard van kwaliteit.
De stap is actief en goed van ruimte.
De draf is vlijtig met veel beentechniek, buiging in de gewrichten en zelfhouding.
De galop heeft een krachtig ondertredend achterbeen, veel sprong en balans.

Jatilinda liep in 2017 een IBOP met de volgende punten
S8,0 D9,0 G9,0 S9,0 H&B8,5 Rbh9,0 A8,5 T87,0

Stokmaat: 1.67m / kleur: zwartbruin

Dit verslag bevat de gegevens en kennis op het moment van goedkeuren (november 2022). Sommige gegevens in het verslag kunnen later op grond van nieuwe kennis of gegevens wijzigen.