Ga naar hoofdinhoud

Oerend Hard HBC 

Oerend Hard HBC (Jukebox x Tolan R x Nimmerdor)

Oerend Hard HBC (Jukebox x Tolan R) foto: Melanie Brevink-van Dijk

LEVENSNUMMER 528003201904571
GEBOORTEDATUM 27-5-2019
FOKRICHTING Springpaard
REGISTER STB
VERW.SCHAP SP 1,9% (LAAG-GEM)
STOKMAAT 1.66 m
KLEUR ZWARTBRUIN
WFFS geen drager

Fokker: H. de Roover, Strijbeek
Eigenaar: HBC Stal, Boyl

Verrichtingscijfers

Stap 7,50
Draf 7,00
Houding en balans 7,50
Galop (2x) 8,00
Reflexen (2x) 8,50
Techniek (2x) 8,00
Vermogen 8,00
Rijdbaarheid 7,50
Instelling 7,50
Aanleg als springpaard 8,00
Totaal 80,00
Plaatsing-
Jaarverrichting 2022
Plaats Ermelo

Verrichtingsrapportage

Exterieur:
Oerend Hard HBC is een ruim voldoende ontwikkelde hengst die ruim voldoende in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd is sprekend. De nek is ruim voldoende van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, ruim voldoende van lengte, goed van bespiering. De schouder is goed van lengte en ligging. De schoft is voldoende ontwikkeld en is ruim voldoende van lengte. De rug is voldoende van lengte en bespiering. De lendenen zijn goed bespierd en aangesloten. De croupe is hellend, ruim voldoende van lengte en bespiering. De broekspier is ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is steil gesteld. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld, goed van vorm en goed van kwaliteit. De verzenen zijn goed ontwikkeld.

Afstamming:
Met Oerend Hard HBC krijgt vader Jukebox zijn tweede zoon goedgekeurd bij het KWPN. Jukebox stamt af van de opvallende Grand Prix-hengst Padock du Plessis en NMK-kampioene Bola (v.Vainqueur) en wordt zelf op 1.30m-niveau uitgebracht in de springsport. De moeder van Oerend Hard HBC is Genève (keur IBOP-spr), wiens vader Tolan R internationaal op 1.50m-niveau gesprongen heeft. De moederlijn vervolgt met de predicaatrijke merrie Jolaris (elite pref prest PROK van Nimmerdor). Jolaris bracht in combinatie met Trior R het internationale 1.45m-paard Zip en met Namelus R en Sam R de internationale 1.40m-paarden C’est La Vie en How Do You Do. Verder dient Jolaris als moeder van de bij Zangersheide gekeurde internationale ISP-hengst Within Temptation (v.Mermus R) en de bij SBS gekeurde 1.35m-hengst Pouwer (v.Concorde). Jolaris is bovendien grootmoeder en overgrootmoeder van een groot aantal sportpaarden die op 1.40m-, 1.45m- en 1.50m-niveau springen, en de KWPN-hengsten Gullit HBC, Heart Touch en Kempinski. Vervolgens vinden we de hengsten Notaris en Marco Polo via overgrootmoeder Dolaris D terug in de moederlijn van Oerend Hard HBC. Deze stermerrie heeft met haar preferent- en prestatiepredicaat aangetoond een groot aantal succesvolle sport- en keuringspaarden voortgebracht te hebben.

Onderzoekrapport:
Oerend Hard HBC is een hengst met een ruim voldoende tot goede instelling. De hengst heeft ruim voldoende bereidheid tot werken en laat zich ruim voldoende bewerken. De stap is ruim voldoende tot goed van ruimte en souplesse. De draf is ruim voldoende van ruimte en ruim voldoende krachtig. In beweging heeft de hengst ruim voldoende tot een goede houding en balans. De galop is actief met een goede ruimte en een goede balans, waarbij de hengst goed changeert. Oerend Hard HBC springt goed tot zeer goed met het lichaam naar boven, met goede tot zeer goede reflexen en veel lichaamsgebruik. Oerend Hard HBC springt met een goede voorbeentechniek en maakt de sprong achter goed af. Oerend Hard HBC lijkt zeer voorzichtig en toont veel atletisch vermogen en overzicht. Als springpaard heeft Oerend Hard HBC veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.

Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:
Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:
Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende.

Fok/aanparingsadvies:
Oerend hard HBC kan de springkwaliteiten, met name reflexen, techniek en vermogen, toevoegen aan de springpaardenfokkerij.

Moederrapportage:
Geneve is een voldoende ontwikkelde merrie die voldoende in het rechthoeksmodel staat.
Het hoofd is sprekend.
De nek is voldoende van lengte met een goede hoofd-halsverbinding.
De hals is goed van vorm, voldoende van lengte en ruim voldoende van bespiering.
De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte.
De schouder is goed van lengte en goed van ligging.
De rug is ruim voldoende van lengte en goed van bespiering.
De lendenen zijn goed bespierd en goed aangesloten.
De croupe is een fractie hellend van ligging, voldoende van lengte en goed van bespiering.
De broekspier is goed van lengte.
Het voorbeen is van voren gezien correct en van terzijde gezien een fractie hol.
Het achterbeen is correct gesteld.
De koten zijn goed van lengte en een fractie week gesteld.
De hoeven zijn ruim voldoende ontwikkeld en ruim voldoende van kwaliteit met ruim voldoende ontwikkelde verzenen.
Het fundament is goed ontwikkeld en ruim voldoende van kwaliteit.
De stap is ruim voldoende van ruimte en ruim voldoende van souplesse.

De merrie was tijdens de bezichtiging hoog drachtig. Geen galop en draf beoordeeld.

Geneve heeft in 2017 tijdens de IBOP de volgende punten behaald:
Stap 6,5, Draf 6,5, Houding & Balans 6,5, Galop 7,5, Reflexen 7,5, Techniek 7,5, Vermogen 7,5, Instelling 7,5, Rijdbaarheid 7,5, Aanleg als springpaard 7,5. Totaal: 75 punten.

Stokmaat: 1.62m / kleur: zwart.

Dit verslag bevat de gegevens en kennis op het moment van goedkeuren (mei 2022). Sommige gegevens in het verslag kunnen later op grond van nieuwe kennis of gegevens wijzigen.

Oerend Hard HBC (Jukebox x Tolan R) Foto: Melanie Brevink-Van Dijk