Ga naar hoofdinhoud

Bitloos niet per definitie paardvriendelijker

Johan HammingaKortgeleden organiseerde de KNHS een proefwedstrijd bitloos rijden om de mogelijkheden voor de integratie hiervan in de sport te onderzoeken. Ik was daarbij.

Eerst dachten we dat het gevaarlijk zou kunnen zijn, maar dat is niet zo. De paarden met een bitloos hoofdstel luisteren net zo goed als een paard met een bit. Er zijn hoofdstellen die scherper dan een bit inwerken.

Wat me opviel is dat er paarden waren die onrustig waren in hun hoofd/halshouding, omdat ze het bitloos rijden niet fijn vinden of niet accepteren. Het overgrote deel is opgeleid en getraind met een bit in de mond, anders hadden ze de klassering die ze hebben, nooit kunnen behalen. Er werden proeven afgelegd van B- tot en met Z-niveau en er werden lage scores behaald.

‘In de houding’
Opvallend was dat de paarden allemaal in het natuurlijke evenwicht liepen, oftewel sterk op de voorhand in plaats van in een horizontaal evenwicht. Ze liepen wel in ‘de houding’, maar daarbij bogen de paarden in de hals af en kwamen ze niet door de nek. Dat ze zo bergaf lopen is ook logisch. Paarden met een scherpe neusriem komen best wel terug als je een ophouding maakt, maar zonder bit kom je niet in de buurt van het horizontale evenwicht. Met een bitloos hoofdstel kun je je paard mijns inziens moeilijker aan de hulpen krijgen. Ik zie het meer als een soort vrijheidsdressuur.

Aan de deelnemers werd de vraag gesteld waarom ze voor bitloos kozen en ik vond het typerend dat veel paarden met fysieke problemen kampten. Ik heb verschillende paarden gezien die kreupel waren en die ik in de reguliere sport in de ring zou uitbellen.

Ik rijd zelf ook wel eens bitloos. Als een paard bijvoorbeeld naar de tandarts is geweest en ik wil hem toch beweging geven. Dan gebruik ik een Hackamore. Wat dat betreft kan ik het me voorstellen dat iemand bitloos rijdt als een paard fysiek niet helemaal in orde is.

Ik denk dat je sommige problemen door bitloos te rijden wat kunt verdoezelen. Ik noem even een voorbeeld. Stel je hebt een paard dat licht atactisch is. Zolang je daar niets van vraagt, kun je er best een stukje mee rijden. Maar wanneer je spierinspanning vraagt om het horizontaal evenwicht te bereiken en de spieren raken wat vermoeid, dan zal de onregelmatige bewegingsvorm duidelijker naar voren komen. Met een bitloos hoofdstel laat je het paard meer op de voorhand lopen en zal je de spieren minder aanspreken.

Nu zet ik sowieso kanttekens bij het (wedstrijd)rijden met een paard dat niet tactzuiver beweegt. Als dat door moet gaan als paardvriendelijk, zijn we verkeerd bezig, ook al rijd je zonder bit.

Onderdeel bitacceptatie
Het bitloos rijden zie ik als zeer geschikt voor de endurance en bij het springen, waarin de hoofd/halshouding van het paard niet bepalend is. Als we het willen toepassen in de dressuursport – ik heb begrepen dat de KNHS dat in 2010 van plan is – dan zie ik nog wel wat problemen ontstaan. In het wedstrijdreglement staat beschreven dat een paard het bit moet accepteren, daarop afkauwt en witte, vlokkerige schuim ontwikkelt. Hoe moet het paard zonder bit bekeken worden door een jury? Iets wat niet getoond wordt, kun je niet beoordelen. Dus de regel over de bitacceptatie zal geschrapt moeten worden.

Ik ben een voorstander om aparte rubrieken te maken, net als voor amazones die met een dameszadel willen rijden, maar voor het bitloos rijden zijn er te weinig deelnemers. Het is alsof je appels met peren vergelijkt. Ik vraag me af hoe de KNHS dit wil verkopen aan de juryleden en ruiters die hier grote vraagtekens bij zetten. Er zal dan een reglementswijziging toegepast moeten worden.

Johan Hamminga uit Elspeet is africhter, instructeur en jurylid.
Deze opinie verscheen vrijdag 24 juli 2009 in De Paardenkrant.

40 reacties op “Bitloos niet per definitie paardvriendelijker

  • coriano

    Ben het volledig eens met de heer Hamminga. En wat voor toegevoegde waarde moet het hebben als er toch gereden gaat worden met scherp inwerkende neusriemen!! Nee, laat de KNHS maar meer werk gaan maken van controles op de concours velden. Daar hebben onze viervoeters veel meer aan!

  • MJ Kochx

    Zeker eens met de bezwaren van Johan Hamminga – paarden met fysieke problemen horen niet op een wedstrijd thuis en een onregelmatig paard hoort hoe dan ook niet in de wedstrijdring thuis.

    Ik heb in het verleden ook wel met hackamore gereden omdat mijn paard zich in de mond geblesseerd had (tralies beetgepakt …). Mijn merrie liep heel fijn op de hackamore en bleef als het ware ‘het bit afkauwen’ waardoor ze ook met hackamore een schuimende mond had. Tevens bleef ze netjes in oprichting (merrie was op M-Z niveau qua africhting).
    daarbij moet ik wel opmerken dat ik de hackamore met twee teugels reed, 1 aan de bovense ring waar ook de kinkettinghaak aan bevestigd was, en 1 aan de schaar, zodat ik de inwerking van de schaar kon varieren.

    Ik ben niet per se tegen het openstellen van wedstrijden voor bitloze combinaties, maar dan zou er wel duidelijk moeten worden met welke optoming je dan in welke klasse zou mogen rijden aangezien ik me kan voorstellen dat de scherpere varianten (zoals de hackamore) eigenlijk niet in de B of L zouden thuishoren.

  • Met bit rijden is ernstig achterhaald, het is pure mishandeling, het geeft de ruiter een vals gevoel van controle. Ik juich het van harte toe dat de KNHS plannen maakt bitloos toe te staan. Als dit de enige reden is dat de heer Hamminga kan bedenken dat mensen bitloos rijden, dan zou hij eens wat meer mogen studeren op de onderzoeken naar vervormingen van de kaak die gedaan zijn, voor de meeste mensen namelijk oud nieuws. Dat is hier te lezen. http://www.bitloosrijden.nl

  • Inhetrechtespoor

    zolang de slofteugel nog toegestaan is op het losrijdterrein en paarden van voor naar achteren met de kin op de borst worden gereden, b-ruiters met sporen mogen rijden hebben we nog wel iets anders aan het hoofd dan met of zonder bit rijden. lijkt mij………..als we dan toch over paardvriendelijk rijden hebben.

  • saskia

     

    ik vind persoonlijk dat zijn uitspraken weinig tot geen fundament bevatten, ik begrijp niks van zijn beweringen

    maar zijn uitspraken slaan , mijn inziens, op een nat vloeitje.
    bah, ik ben er best een beetje boos van  en voel me persoonlijk ook wel aangevallen omdat ik heb meegereden. 

    verwachtte hij werkelijk dat alle paarden in horizontaal of zelfs opgericht evenwicht zouden lopen?
    en ik geloof niet dat er ook maar 1 deelnemer bij zat die zou hebben beweerd, “nee met bit was ik nooit zo ver gekomen”
    en dan nog, wat maakt het uit, als je bitloos wilt starten, maar thuis wel eens met bit rijd, dat geeft toch ook helemaal niks!

    Ook als je paard wisselt, moet je wedstrijd ervaringen kunnen opdoen, dit zou een geweldige kans zijn, die laten we toch niet lopen?

    Ik weet dat Johan Hamminga en wel bekende, en goede instructeur is, maar dit stuk tekst is bekrompen, en getuigd zeker NIET van enige waarheden.

    bah, ik had graag meer uitleg gezien van WAAROM hij dit vind. atactische paarden verdoezelen door bitloos te rijden?! Hoe dan, en WAAROM? de bepaalde ruiter die dit eventueel zou doen, als het al mogelijk is, is zelf fout. Niet ALLE Bitloze ruiters.

    een bit kan echt misbruikt worden, ook bitloos is niet altijd paardvriendelijk, maar mensen mensen, dat is idealistisch! En zeker NIET waar de discussie over gaat.

    Het MOET te beoordelen zijn voor de jury.
    en dat er dan jury’s bij zullen zitten die hun eigen mening en bedenkingen hebben bij bitloos neem ik zelf graag voor lief. Maar ik zou heel graag bitloos willen starten.
    Of dat nou is omdat ik dat uit princiepe zou willen, of omdat mijn paard last van het bit heeft, moet toch niets maar dan ook niets uitmaken. de beweegredenen zijn belangrijk om te weten.

    maar stel een paard heeft fysieke problemen door het bit (of het verkeerde gebruik ervan) en dit is veel beter bitloos. WAT Is dan in hemelsnaam het probleem!?
    Verdoezelen? Kom op.

    JUIST als je bitloos rijd, is er minder te verdoezelen, Je kan een paard niet meer zomaar met je handen sturen, dit moet écht vanuit je been en zit komen. Inbuigen, moet écht vanuit je been en zit komen. Mijn ervaring is juist dat je met bit snel kunt “smokkelen” hem er in de proef ff wat meer doorheen drukken, je komt niet uit in de wending, dan kan je hem wel omtrekken ed. Dit zie ik niet gebeuren als je bitloos rijd.

  • Arabesk

    Alsof reguliere wedstrijden een fijn beeld geven:
    http://www.youtube.com/watch?v=0WtqzyimZ2M
    ga een kwartier bij een losrijbak staan en neem vooral een teiltje mee.
    Deze meneer heeft nog een hoop te leren en kan zich in nog heel wat boeken verdiepen. Zijn mening is gebaseerd op vooroordelen voortkomend uit traditie en niet op feiten uit wetenschappelijk onderzoek.
    Ik denk dat ik hem het boek ‘metaal in de mond’ van dr. Cook cadeau doe 🙂

    Wat meneer Hamminga terecht opmerkt is dat rijden met aangenomen teugels enorm inwerkt op het paardenhoofd. Dan kan hij op zijn vingers wel natellen wat diezelfde druk doet in een paardenmond waar het bit rust op slechts 0,5 cm2 kaakbot!

  • Harlie

    Het stukje tekst van meneer Hamminga roept bij mij een hoop weerstand op. Ik kan me eigenlijk in niks vinden van wat hij hier stelt. Het getuigt niet van enig inzicht of een onderzoekende houding.

    ‘Er zijn hoofdstellen die scherper dan een bit inwerken’
    Ik kan me niet voorstellen dat de (helaas bij een enkeling vrij strak aangehaalde) mechanische hackemore scherper is dan bijvoorbeeld een pelhambit (druk op een heel klein stukje bot met daarover gevoelige slijmvliezen), terwijl de druk van de hackemore over een breed stuk leer wordt verdeeld op de neus. Helaas zijn om onverklaarbare redenen de pelhamstangen kortgeleden toegestaan door de KNHS. Dat vind ik een punt van onderzoek! Hoe dat toch mogelijk is!

    Verder kan ik aan het uitgebreide antwoord van Moonprayer en Arabesk weinig meer toevoegen.

  • Zelf heb ik geen enkele behoefte bitloos te rijden. In die zin ben ik dan ook niet bevooroordeeld in het voordeel van bitloos rijden. Wel ben ik er van overtuigd dat een paard bitloos beslist in aanleuning, in horizontaal evenwicht en zelfs in oprichting te rijden is.

    Iemand heeft ooit bedacht een ding in de mond van het paard te stoppen wat men een bit is gaan noemen. Als destijds bedacht was twee ringen in de neus te piercen en daar teugels aan te hangen en die ringencombi vervolgens een BAT te noemen, discussieerden we nu misschien over batloos rijden….

    We gaan tenslotte allemaal alleen maar voort op datgene dat ons bekend is op het moment dat wij (als generatie) instappen in de trein der evolutie.

    De heer Hamminga heeft in Ermelo veel paarden gezien die niet taktzuiver waren en niet in balans gingen. ok. Dat zal op de protocollen terug te vinden zijn geweest en uiteraard hoort een kreupel paard de ring uit gestuurd te worden. Maar waren diezelfde paarden met een bit/bat wel taktzuiver en in balans geweest?

    Dan heb ik nog vraagtekens bij het volgende:

    “In het wedstrijdreglement staat beschreven dat een paard het bit moet accepteren, daarop afkauwt en witte, vlokkerige schuim ontwikkelt. Hoe moet het paard zonder bit bekeken worden door een jury?”

    Is dit niet een fout in het reglement??
    Zou er om te beginnen niet moeten staan dat het paard ‘De ruiterhand’ moet accepteren??
    Of liever nog: ‘De ruiterhand moet een dusdanige verbinding tot stand brengen dat het paard de ruiterhand accepteert’

    En: wit vlokkend schuim. Is er wel eens wetenschappelijk onderzocht of ‘wit vlokkend schuim’ per definitie een positief signaal is van acceptatie van het bit???
    Ik ken paarden met een bek vol schuim die beslist niet in aanleuning lopen (of waarvan de ruiterhand zeer bedreven is in het flossen) en ik ken paarden die heel fijn in verbinding lopen en een smeuiige mond hebben, maar beslist geen vlokkend schuim….

    De clou? Laten we nou met ons allen eens erkennen (en dan vooral de mensen onder het dak van de heilige huisjes) dat we de waarheid niet kennen, maar hem slechts kunnen blijven zoeken. Met onze ogen open. Met een onderzoekende geest. Met ‘neglect’ van wat we al weten. Blijven leren.

    We gaan tenslotte allemaal alleen maar voort op datgene dat ons
    bekend is op het moment dat wij (als generatie) instappen in de trein
    der evolutie. Het staat ons vrij onze inzichten en kennis te vernieuwen en verbreden.

  • britt

    Meneer Hamminga!

    U heeft helemaal gelijk! Eindelijk iemand die eens schrijft hoe het zit!

  • Wanneer je paard kreupel is ga je zo wie zo niet rijden lijkt me, bitloos of niet…

    Verder een duidelijk artikel.

  • corrie58

    ik ben het wel eens met dhr Hamminga omternt de getoonde proeven, maar ik teken daar meteen bij aan dat u waarschijnlijk de laatste 10 jaar of iets dergelijks, niet meer op gewone basiswedstrijden in de B tm Z bent geweest…..

    Het merendeel loopt zijn of haar proeven nl in de horizontale of duikboot mode! Dat maakt niks uit of ze met of zonder bit rijden. Veel mensen redden het daarmee “gewoon” tot en met het Z…

    Dit betekend voor de bitlozen dus dat ze naadloos de reguliere dressuur in kunnen!

    Mijn dochter heeft in het M2 meegereden en haar paard was bijzonder onder de indruk van de entourage. 5 jury bungelows, een omgevallen conifeer, PA installatie, tribune…. Dat is wel even wat anders dan de gemiddelde weide in Friesland met 8 bordjes en 1 juryauto. Maar hij is zover afgericht dat hij wel “braaf” zijn proef bleef lopen, maar aan rijden kwamen ze niet echt toe, dus helaas kwamen ze minder tot hun recht dan dat ze gewild zouden hebben. Bij het inrijden was hij wel netjes en bij de les.

    Maar dat had met het bit niet anders geweest!

    Dat de jury dan lagere punten geeft dan dat ze normaal scoren, is volkomen terecht! Maar heeft met Bitloos niks te maken!

    Als u echt een indruk wilt hebben over normale combinaties, die nog nooit in het Z hebben gereden en bitloos willen, zou u ze misschien zelf eens les moeten geven om te zien of ze nu wel of niet in de oprichting kunnen rijden.

    Nu lijkt u stukje helaas meer op afgeven zonder de achtergronden van de ruiters te kennen.

    Dat hebben de meeste ruiters op deze bitloze wedstrijd niet verdient.
    Persoonlijk ben ik er, wat betreft mijn dochter, van overtuigd b.v. dat ze een 2e proef zich niet meer door haar paard in de luren zou laten leggen en hem wel correct hebben kunnen voorstellen!

  • DanielleV

    Ik vind het en slecht artikel, ik krijg het gevoel dat de heer Hamminga zich wel wat beter had mogen verdiepen in de verschillende bitloze optomingen en de verwerking daarvan alvorens hij naar de wedstrijd ging kijken en het artikel schreef.
    Ik vind zelfs dat hij met bepaalde opmerkingen zeer kort door de bocht gaat c.q. onwaarheden spreekt.

    Hij zegt dat hij bij veel paarden onrust in het hoofd / hals zag omdat ze bitloos niet fijn vinden of niet accepteren. Waar baseert hij dat op? En zie je op de reguliere wedstrijden dan alleen maar paarden lopen die het bit wel accepteren?
    De opmerking dat het overgrote deel is opgeleid met bit en anders nooit het niveau had kunnen bereiken vind ik ook zo’n onduidelijke aanname. Hoe weet hij dat??
    Daarnaast ben ik het er niet mee eens dat alle paarden op de voorhand liepen.

    Dan nog die opmerkingen met betrekking tot “scherpe neusriem” wat insinueert dat iedereen met een scherpe optoming reed en “zonder bit kom je niet in de buurt van horizontale evenwicht”. Tja dit vind ik dus echt complete onzin…

    En het voorbeeld met betrekking tot het licht atactische paard slaat echt werkelijk kant noch wal!!

    Begrijp eerlijk gezegd niet dat zoiets gepubliceerd wordt…

  • saskia

    op een gewone streek kan je dit comentaar inderdaad ook geven. het ging mij om de volgende beweringen.

    Er zijn hoofdstellen die scherper dan een bit inwerken. 
    denk niet dat dat te vergelijken valt, en zoals iedereen weet, het ligt aan de ruiterhand.

    en ik heb danwel M gereden met een hackamore, omdat ik niet boven mijn huidige niveau wou rijden. maar ik ben voorstander van een hackamore pas in het Z toestaan.

    Wat me opviel is dat er paarden waren die onrustig waren in hun hoofd/halshouding, omdat ze het bitloos rijden niet fijn vinden of niet accepteren.
    ik heb enkel een paard gezien die zijn hoofd schudde, dat leek toch duidelijk vanuit het zadel te komen, die lag bovenop de schoft, te ver naar voren en hij schudde met zijn hoofd op het ritme van het lichtrijden. en daarbij mijn paard is juist bitloos mooi stil in de aanleuning en met bit is hij heel beweeglijk.

    Het overgrote deel is opgeleid en getraind met een bit in de mond, anders hadden ze de klassering die ze hebben, nooit kunnen behalen.
    waar gaat dit over?! hoezo niet?! dat heb je mij niet horen zeggen. ik was juist sneller op mijn huidige niveau geweest omdat ik nu eerst pas na een jaar een bitje had gevonden wat hij redelijk accepteerde. maar eigenlijk niet, dus moest ik alsnog een half jaar rijden met zijn hoofd in de lucht terwijl hij de hackamore meteen als prettig ervaarde. en ermee aan de slag ging

    zonder bit kom je niet in de buurt van het horizontale evenwicht.
    ONZIN. Dat heeft niks met een Bit of geen bit te maken. maar alles met je been zit. daarbij ga ik met mijn paard nu vliegensvlug vooruit, we trainen sindskort altijd bitloos en ik had voorheen op mijn coupons altijd nét wel of nét geen voldoende, omdat hij toch nog wat voorover liep. en laatste keer had ik hem achterover (doormiddel van bitloos training) en ik had respectievelijke 192 en 190 punten, hoewel ik ook wel 3en op mijn coupons had staan, had ik ook een paar 8en en heel veel 7s. Het was M2, vanaf die klasse wil de jury echt een paard ziet wat zichzelf al gaat dragen.

    Ik heb verschillende paarden gezien die kreupel waren en die ik in de reguliere sport in de ring zou uitbellen.
    okai ik heb niet alles gezien. maar kreupel. ik heb zelfs geleerd dat alleen een dierenarts dat woord mag gebruiken. ik heb geen enkel paard gezien wat kreupel was. maar misschien waren die allemaal in de B toen ik nog niet gearriveerd was.

    Ik denk dat je sommige problemen door bitloos te rijden wat kunt verdoezelen. Ik noem even een voorbeeld. Stel je hebt een paard dat licht atactisch is. Zolang je daar niets van vraagt, kun je er best een stukje mee rijden. Maar wanneer je spierinspanning vraagt om het horizontaal evenwicht te bereiken en de spieren raken wat vermoeid, dan zal de onregelmatige bewegingsvorm duidelijker naar voren komen. Met een bitloos hoofdstel laat je het paard meer op de voorhand lopen en zal je de spieren minder aanspreken.
    verdoezelen? Waarom laat je een paard MEER op de voorhand lopen dan met bit. Al deze beweringen gaan regelrecht in tegen wat ik al die jaren geleerd heb. je kan het paard toch zeker niet omhoog tillen met bit. en dat iemand een licht atactisch paard wil “verdoezelen” dan is die persoon fout bezig, maar niet alle bitloos ruiters anzich. nee, dit vind ik volkomen onzin. een paard kan je echt wel van achteruit aanspreken, of er nou een bit in hangt of niet.

  • chrisje

    In het verleden heb ik op eenpaard gereden met ataxie. Mij is verteld door de veearts dat ataxie een zenuwaandoening is en geen spieraandoening. Op wat voor manier het paard ook gereden werd, de ataxie bleef opspelen. van verdoezelen kan dus geen sprake zijn. verder ken ik de heer Hamminga niet persoonlijk, maar hij komt op mij over als iemand die niet open staat voor enige verandering. Elke vernieuwing, verandering of verbetering heeft tijd nodig om de juiste weg te vinden. Geef het die tijd zou ik zeggen. Zijn er echte misstanden dan kan het bitloos rijden alsnog verboden worden op officiele wedstrijden, maar dan kan men nog wel wat voorbeelden bedenken van zaken die puntenaftrek zouden moeten geven.

  • corrie58

    http://img.photobucket.com/albums/v335/amondi/ermelo.jpg Voor degene die nu wel eens willen zien hoe amateuristisch het was kun je altijd nog even naar wat foto’s gaan kijkien op deze link: http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=176&t=1139610

     

     

  • Pietre

    Die schimmel met de mevr. met de hoge hoed….misschien geen last van zn mond maar die rug…..

  • corrie58

    Over die combinatie is al genoeg te doen geweest…. Jammer dat er geen 1 official inclusief de redacteur van bovenstaand stukje daar iets van heeft gezegd.

     

    Dit had gewoon niks met dressuur rijden te maken, beter maar niks meer over zeggen. Deze ruiter doet haar eigen ding en zal ook nooit in het KNHS regelement willen passen.

  • Arabesk

    Het schuimen van een paard door het bit is een teken van het verstoorde slikreflex.
    Rijden met bit kan hoe dan ook nooit vriendelijk zijn, ook al zit je niet aan de teugels. Je stopt iets in de mond waardoor het eetreflex op gang komt en dus de ademhaling wordt verstoord. (Ga zelf eens joggen met een balpen tussen je tanden)
    Verder kleven er nog zoveel andere nadelen aan het bit, dat het bit beter afgeschaft kan worden:

    http://www.horses.nl/blogs/view/530

    maar zover zijn we nog lang niet.

  • Sammi

    ” Het bitloos rijden zie ik als zeer geschikt voor de endurance en bij het springen, waarin de hoofd/halshouding van het paard niet bepalend is. ”

    Zegt meneer Hamminga hier nou dat de hoofd-/halshouding slechts van het bit afhankelijk is…?!

  • afken

    Ik rijd met bit en zonder bit, wissel dit gewoon af, omdat ik dit leuk vind.
    Ik rijd western ( reining) in deze dicipline komt dit veel vaker voor dat er bitloos gereden wordt.
    vooral met jonge paarden!
    Het enige verschil wat ik merk met de side pul waarmee ik rijd, is dat ik mijn handen stiller kan houden ( mijn paard kan mijn handen niet beinvloeden met zijn mond) maar verder eigenlijk geen verschil, het komt er op neer dat je rijd met je benen en daar alles mee bestuurd en niet met je handen, ook wij moeten de paarden verzamelen ( op hun achterhand) anders lukt hetecht niet met spinnen en sliden!
    maar uit eindelijk moeten ze met een losse teugel te besturen zijn en dan toch nagevelijk en los door het lijf!
    Dus ook met onze dicpline een verzameld paard met of zonder bit dit moet ten alle tijden mogelijk zijn!
    En als een paard scheef of kreupel loopt komt dit niet door een bit of zonder bit, dit komt gewoon door de combinatie ruiter, paard, instructeur!
    Ik raad het iedereen aan om het eens te proberen bitloos te rijden, niet voor 1 x maar gewoon doe het eens een maand en kijk dan of het bevalt het is de ruiter hand die het doet en niet wat je er aan hangt!
    susses1

  • corrie58

    heb net de regelementen nog eens bekeken, maar waar staat dat het paard het BIT moet accepteren?

    Kan veel vinden over correcte aanleuning, maar het bit accepteren…. ben het nog niet tegengekomen.
    Dus als iemand mij het artikel nummer of pagina kan geven dan hoor ik het graag.

  • Pietre

    Arabesk, dat jij überhaupt nog op een paard zit!!!
    (ga zelf maar eens joggen met een mens op je rug…) Nu je het leest klinkt het wel dom hè, een paard met een mens te vergelijken??
    Jij snapt er werkelijk he-le-maal niets van. Mensen zoals jij maken de sport kapot!
    Ik heb maar één advies: GET REAL!!!

  • inhetzadel

    Arabesk, hoe kan het dan dat mijn paard ook zonder bit schuimd?

  • Anoek

    Ik ben het volledig met meneer Hamminga eens. Je kunt ruiters met en zonder bit niet vergelijken. Ik heb zelf ook eens een paard gereden met bitlooshoofdstel vanwege een wondje op zijn gehemelte door het veilen van de tanden door de tandarts. Ik heb er ongeveer een maand meegereden maar van aanleuning was geen sprake. Inderdaad het hoofd boog af maar dat kwam niet van achteruit, het gaf een vals gevoel.

    Bij beide methoden is juist gebruik noodzakelijk. Met een bit is niks mis zolang je het niet gebruikt om een houding af te dwingen. De ‘slowmotion’ filmpjes van youtube die hieronder worden genoemd is een beeld wat je inderdaad vaak ziet op wedstrijden maar dat komt omdat er steeds meer mensen gaan rijden zonder verstand van zaken, zonder goede instructie en zij worden daar inderdaad nooit op afgestraft in de ring. Ik zou zeggen bij ‘flossen’, paarse tongen en tongen uit de mond direct uit de ring sturen. Zorg eerst maar dat iemand een paard via het ‘skala’ voor elkaar heeft voordat er gestart wordt. Misschien ook eerst een theorieexamen voordat iemand een startkaart krijgt?

    Wat mij betreft valt er veel te verbeteren in de paardensport en de diervriendelijkheid ervan maar dat los je niet op met bitloos rijden.

    Stel je voor dat het bit wordt afgeschaft, dan moet het bekende blad haar naam nog veranderen in ‘Bitloos’! Toch jammer…

  • Lies Beuker

    Discussies over het rijden met bit of bitloos zijn mi zinloos. Wij hebben hier inderdaad te maken met twee totaal verschillende rijstijlen, waarvan de ruiters uhh voornamenlijk amazones (zie Bokt) eeuwig zullen blijven mekkeren tegen elkaar.

    Ik heb vroeger in mijn manegebedrijf diverse pony’s en paarden op de lage neusriem of op een bitloos hoofdstel laten lopen. Allereerst kwam de veearts erbij om te kijken of er geen problemen met de kiezen waren als een paard abnormaal reageerde op de trens. Daarna probeerden wij een hoofdstel te vinden waar het dier zich ‘gelukkig’ mee voelde.
    Maar ik heb in de loop van 40 jaar nooit een paard met een bitloze optoming in een echte lichte aanleuning zien gaan.
    Dus . . meneer Hamminga heeft – uiteraard- helemaal gelijk. En een aantal mensen, dat hier gereageerd heeft, moet ook eens beseffen tegenover wie zij staan! Dus respect hebben voor zo’n autoriteit!
    Natuurlijk mag tegenwoordig iedereen vanachter achter zijn pc commentaar leveren; maar schoenmaker hou je bij je leest.

  • Pietre

    @ Lies: De spijker op z’n kop!!! Go Lies!!!

  • @Lies,
    De aanname dat een ‘autoriteit’ per definitie gelijk heeft is m.i. nogal gevaarlijk.
    Als een autoriteit dan iemand is die niet openstaat voor vernieuwing en andere inzichten, staat daarmee de ontwikkeling stil.
    De discussie aangaan met anderen (autoriteit of niet) is nooit respectloos, maar juist respectvol. Het onderwerp en de andere persoon zijn dan blijkbaar beiden de moeite waard er tijd en energie aan te besteden en men wil graag leren van elkaars kennis en inzicht.

    En hoewel ik er niet regelmatig mee bezig ben, heb ik door de jaren heen wel degelijk een aantal keren een paard bitloos in aanleuning zien en voelen lopen. Dat iemand iets nooit heeft gezien, wil niet zeggen dat het niet bestaat.

  • roche

    @ Lies, geef je volledig gelijk!!
    Als ik sommige reacties lees, valt me niks meer in. Dan denk ik, die schrijver is; onbewust onbekwaam.
    Johan is zeer deskundig en gaat zeer respectvol met paarden om.

  • saskia

    “Johan is zeer deskundig en gaat zeer respectvol met paarden om.”

    ABSOLUUT, geen twijfels daar.

    máár… Ik rijd nu thuis alleen bitloos, en ik ben met mega sprongen vooruit gegaan, van een bulldozer naar een zelfdragend, meewerkend in lichte aanleuning lopend paard.

    toen ik fulltime met bit reed, had ik altijd spanning die ik eerst op moets lossen en kwam ik niet toe aan het begeleiden van zijn balans, waardoor hij zijn achterhand zou gaan ontwikkelen.

    nu ik die spanning kwijt ben, door bitloos te trainen kom ik daar wél aan toe. en dat scheelt.
    ik rijd alleen op wedstrijden nog met bit.
    sindskort heb ik hem toch echt wel uit zijn horizontale overwicht, en op zijn gat zitten.

    als hij nu een beetje een flauwe proef laat zien, heb ik 192.

    daarmee wil ik zeggen, dat de opmerking dat een paard bitloos niet na kan gaan geven, en zichzelf kan gaan dragen fout is. dis kán wel. is zeker niet bij alle paarden, en alle ruiters zo het geval. maar het kán zeker.

    wij trainen lekker zo door. en ik ga volgende maand voor het eerst Z starten.

  • Madeleine Calkoen

    Johan Hamminga is een uitmuntende dressuurtrainer. Clinics van hem volg ik met veel belangstelling, of het nu dressuur in het zadel is of voor de wagen. Ik leer er altijd van.
    Toch ben ik het met de reactie van Moonprayer eens. Ik ben geen wedstrijdruiter maar train mijn paarden altijd dressuurmatig omdat ik privélessen heb. Sinds een paar jaar train ik ze bitloos en sindsdien ben ik wel vooruit gegaan. Precies om dezelfde reden die Moonprayer ook al aangaf: de spanning waar je steeds tegenaan liep is eindelijk weg, dus kom je eerder aan rijden toe.
    Mijn instructeur is een nog ouderwetse, die blijft hameren op de basis. Mijn bitloze optoming is geaccepteerd toen eenmaal vastgesteld werd dat mijn paarden niet op de voorhand liepen, wel degelijk in aanleuning en nageeflijk konden lopen.
    Ik geniet waanzinnig van iedere dressuurles en om de kleine stapjes vooruit die nu al maanden blijven komen.
    Misschien gaat het bitloos langzamer, maar het geeft wel de basisbevestiging om verder te kunnen.

  • DanielleV

    Moonprayer super dat je al weer Z kan gaan starten, gefeliciteerd!!
    Onderstaande post van jou heb ik dan ook niets meer aan toe te voegen.

    Lies Beuker, als jij nog nooit een paard bitloos met aanleuning hebt zien lopen nodig ik je graag bij mij thuis uit, dit is namelijk wel degelijk mogelijk zoals al eerder gezegd. Of ga bij Moonprayer kijken, die traint haar paard dus op M/Z niveau, bitloos.
    Respect voor Johan Hamminga zijn kennis heb ik wel, maar ik vind dat hij in dit artikel enkele uitspraken doet die niet correct zijn.

  • Lies Beuker

    Even een ding : waarom hebben jullie geen naam? Maanaanbidder, Danielle V , Zuidenwarme wind? Mistral.
    Ik heet Lies Beuker. Het zal niet belangrijk zijn maar wie heb ik tegenover mij??

  • Madeleine Calkoen

    Mevrouw Beuker heeft gelijk. Zo weet ze niet wie ze tegenover zich heeft staan. Ze heeft kennelijk een account bij horses.nl. Ik heb mijn profiel ingevuld, zodat ze mij in ieder geval kan opzoeken. Mistral.

  • saskia

    lies, ik heb mijn proefiel gewoon compleet ingevuld hoor. zo anoniem is het dus niet, naam, woonplaats en foto’s

  • Torgil

    Zoveel mensen ,zoveel meningen.Wat maakt iemand tot een autoriteit? Komaf…kennis…ervaring? Ik zie geen respectloze opmerkingen.Wel discussie en die is in mijn ogen belangrijk want die zorgt ervoor dat wij mensen blijven nadenken! Heel zinvol want vergeet niet het paard verdiend een respectvolle behandeling en Dat mis ik regelmatig!

  • Ingrid van Alten

    Beste paardenliefhebbers, Mijn paard is nu 8 en rijd ik 5 jaar. We zijn probleemloos de dressuur doorgerold t/m de M1. Maar nu moet íe meer verzamelen en op eigen benen lopen. Ik heb al een kast vol bitten want hij hangt erg aan mijn steunende handen. Nu rijd ik sinds 3 maanden zonder bit en kan ik ‘m eindelijk op een heel vriendelijke manier leren op eigen benen te lopen. Hij leert verzamelen en gaat erg vooruit. Mijn instructrices (rijden zelf ZZ-licht en Intermediair) hebben mijn overgang naar bitloos met belangstelling gevolgd en zien geen enkel bezwaar, tekortkoming en zeker geen achteruitgang. Ook de aanleuning is uitstekend te beoordelen. Mijn paard en ik hebben er alleen maar heel veel plezier van en in. Overigens schuimt mijn paard al 5 jaar prachtig op het bit. Toen ik net bitloos ging rijden hingen er speekselslierten van een meter uit z’n mond, doordat al dat speeksel niet meer door het bit werd opgeklopt tot schuim. TOT hij ontdekte dat íe zonder bit gewoon kan slikken tijdens het rijden…. Nu schuimt íe nog een piepkleinbeetje en blijken schuim en aanleuning of acceptatie niets met elkaar te maken te hebben. Veel schuim is slechts een gevolg van veel speeksel (tgv het bit?), niet kunnen slikken en een bit als garde. Gezien de reacties van o.a. een autoriteit als Hamminga vrees ik dat juryleden bevooroordeeld zullen kijken naar bitloze starters. Ik heb meegedaan aan de proefwedstrijd op 10 juli en heb nog nooit zulke lage punten gekregen…. Wat ontzettend jammer. Als de heer Hamminga dit leest: ik houd me van harte aanbevolen om bij u te komen rijden om u wat langer de tijd te geven om een bitloze optoming (en wat er mee kan) te beoordelen. Ik wed dat u me met gemak kunt helpen promoveren!

  • vankuikhorses

    Ik train zelf al meer dan 20 jaar paarden en pony’s en kan me niet zo vinden in dat bitloos rijden…waar gaan we de grens dan weer leggen. Er zijn nou eenmaal regels om deel te nemen aan wedstrijden. Ik heb zelf nog nooit een probleem gehad met een bit, meschien alleen als een paard net naar de tandarts is geweest dat ik dan zo’n Happy mouth stangetje in doe, nu rijd ik wel altijd simpel met roestvrijstaal. Ik denk dat we het meer bij de ruiters moeten gaan zoeken die niet rijtechnisch goed genoeg kunnen rijden, want dat zie ik wel oa als Z jury, en als instructtrice. Die de paarden totaal niet aan het been hebben staan want als je paard goed gereden word kun je elk paard met een lichte aanleuning in de oprichting rijden. Maar men denkt hier nog steeds dat de paarden met hun 5e jaar al gesloten kunnen lopen en in de oprichting, men vergeet hierbij dat sommigen paarden, die van nature zo gebouwd zijn, dat makkelijker kunnen dan een paard die bv. wat overbouwd is, en geloof me ik spreek uit ervaring. Het ene paard heeft daar nou eenmaal meer tijd voor nodig.
    Wat betreft paardvriendelijker heb ik zo mijn vraagtekens over, want ook met een hackemore kun je een neusbeen breken wat je met een bit nog niet voor elkaar krijgt.

    Daar moet ik Johan gelijk in geven dat het meer vrijheidsdressuur is, en inderdaad bij het springen want daar ligt het toch weer anders wat de aanleuning betreft.

  • Ingrid van Alten

    Waarom is er de behoefte om qua regels het bitloos deelnemen aan wedstrijden te verbieden? Uit alle reacties lees ik dat paardvriendelijk rijden niet afhangt van het systeem waarmee je rijdt, maar van de ruiterhand (en de zweep, sporen etc). Er zijn nota bene 10-tallen bitten toegestaan, waarbij je van sommigen zeker weet dat -als ze bruusk of ondeskundig gebruikt worden- ze beslist heel pijnlijk zullen zijn. Laten we dus niet kissebissen over de paardvriendelijkheid van elk systeem; Ieder kan z’n eigen voorkeur volgen en heeft de eigen verantwoordelijkheid om daar paardvriendelijk mee om te gaan. Degenen met ervaring met bitloos rijden zijn er van overtuigd dat dat met even goede aanleuning, verzameling en kracht van achteren kan als met bit. Degenen zonder bitloze ervaring zijn ervan overtuigd dat dat onmogelijk is. De oplossing hier is om bitloze deelname aan wedstrijden toe te staan. Als bitlozen aanleuning- of houdingsproblemen hebben en dat niet door training en africhting kunnen verbeteren selecteren ze zich vanzelf weg en zullen nooit even ver komen als bitgebruikers. Iedereen blij toch? De paardvriendelijkheid of juist het gevreesd misbruik (gebroken neusbenen e.d.) is dan tenminste zichtbaar voor alle betrokkenen en onderhevig aan het tuchtsysteem van de KNHS. Zo krijgen we pas echt zicht op de (on)mogelijkheden van bitloos rijden.

  • janny

    Ik kan me in het stukje’ Wat me opviel is dat er paarden waren die onrustig waren in hun hoofd/halshouding, omdat ze het bitloos rijden niet fijn vinden of niet accepteren. Het overgrote deel is opgeleid en getraind met een bit in de mond, anders hadden ze de klassering die ze hebben, nooit kunnen behalen’ niet helemaal vinden.

    Graag verwijs ik u even door naar 2 filmpjes op youtube:
    -De effecten van het bit deel 1
    -Honza Blaha, natural horsemanship
    Hierover kunt u uw eigen mening geven.
    Ik hoef hierover niet veel te vertellen maar wat ik wel weet is dat je zonder bit wel hetzelfde kan bereiken.

  • Emma

    Erg slecht artikel dit! Je hebt duidelijk weinig verstand van bitloos rijden en oordeelt over bitloos rijden nadat er één bitloze wedstrijd is georganiseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.