Ga naar hoofdinhoud

‘Observatie wedstrijden’

Imke Schellekens en Toots
Hoofddorp en Rotterdam, dat waren voor de dressuurruiters de olympische observatiewedstrijden. Zelden was de keuze van de bondscoach zo eenvoudig. Edward Gal won met Undercover bijna alles, Anky van Grunsven (wie wil haar nou niet in het team hebben) liet in enkele proeven haar oude, zeer hoge, niveau zien en als Parzival fit is (en dat gaat binnenkort blijken) kan en wil niemand om Adelinde Cornelissen heen. Dus had bondscoach Sjef Janssen nog maar één plek om over na te denken.

Voor die vierde, individuele olympische startplek kan je kijken naar de percentages. Dan ben je snel klaar, want Patrick van der Meer behaalde met Uzzo steeds de hogere score. In de Rotterdamse Grand Prix reed Van der Meer niet alleen Imke, maar ook Anky en Edward aan gruzelementen. Maar juryleden willen nog wel eens denken dat een blote keizer prachtige kleren aan heeft, dus is het niet verkeerd om als bondscoach kritisch te kijken naar de vraag wie nu écht als vierde naar Londen moet. Ook het antwoord op deze vraag is niet ingewikkeld: Patrick van der Meer en Uzzo.

Toch riep Sjef Janssen in Hoofddorp dat hij alleen maar ‘onwijzer’ was geworden. En in Rotterdam zag hij zich zelfs genoodzaakt om het finale keuzemoment uit te stellen tot na Aken. Ik heb er goed over nagedacht, maar ik kán niks anders bedenken dan dat Sjef hoopt op de miraculeuze wederopstanding van Imke Schellekens met een Toots die doet denken aan Sunrise. Voor een ongelooflijk vakman als Sjef Janssen vind ik het merkwaardig dat hij deze Toots meer tijd en kansen geeft dan van tevoren – op basis van de als zodanig aangegeven observatiewedstrijden – was afgesproken.

Ik moet eerlijk zeggen dat Hunter Douglas Toots hogere percentages in de Zware Tour scoort dan ik vorig jaar had verwacht. Toen de reuzengrote Jazz-zoon nog Lichte Tour liep, dacht ik: dat paard is niet echt gemaakt voor de Grand Prix. Hij miste de gedragenheid in beweging en de snelheid in de benen voor de sterk verzamelde oefeningen. En als ik naar de laatste wedstrijden kijk, dan zeg ik: dat mist hij allemaal nog steeds.

Voeg daarbij de opmerking die de bondscoach in Hoofddorp maakte, dat hij Patrick van der Meer en Uzzo nog helemaal niet had gezien (Van der Meer en Uzzo maken onderdeel uit van het olympisch kader!), en dan bekruipt mij het gevoel dat deze ‘observatiewedstrijden’ hun naam niet waard waren.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen dinsdag 26 juni 2012 in De paardenkrant

15 reacties op “‘Observatie wedstrijden’

  • Dressuuramazone

    Dat is nou de spijker op de kop slaan Dirk Willem….super verwoord!!

  • JA

    Helemaal mee eens! Imke en Toots boeken echt wel vooruitgang maar zijn nu nog niet klaar om naar London te gaan. Patrick met Uzzo is er klaar voor dat is ook duidelijk gebleken. Daarbij komt dat het op deze manier naar mijn idee ook een uitputtings slag is om ze nu ook nog in Aken te laten starten!Edward krijgt nu de kans om zijn paard even rust te geven, gun dat Uzzo!!

  • J.A. de Lange

    Helemaal mee eens. In Hoofddorp had Patrick de eerste dag al tweede moeten staan.
    In Rotterdam reed hij indereen zoek. Zijn behaalde percentages waren bepaald niet geflatteerd. Toots was zwak in de zijgangen en in de Piaf.

  • Vera

    Een goede column met een beste waarneming van Rosie.
    Een vreemde gang van zaken, oneerlijk zelfs – Patrick heeft overduidelijk het beste resultaat en hoort naar de OS te gaan!!!

  • AP

    Ben ik helemaal mee eens, gun Patrick ook de kans om zich te bewijzen op de OS. De resultaten in Nederland laten niets te wensen over. En Patrick is met Uzzo toch wat meer bevestigt dan Imke met Toots.

  • brekelmans

    Het gaat inderdaad wel allemaal een beetje vreemd. Het lijkt er inderdaad op dat de bondscoach een voorkeur heeft voor Imke en hoopt dat zij in Aken beter presteert dan Patrick.
    Mocht dat zo zijn, wat ik niet hoop en verwacht, dan nog is het maar een moment-opname en heeft Patrick ruim voldaan aan de vooraf gestelde eisen.

    De redactie heeft een deel van de reactie verwijderd.

  • kees

    Patrick of Imke ? Uzzo of Toots? Niet terecht om iedereen te laten denken dat t tussen deze 2 combinaties gaat, terwijl op dit moment de onzekere factor helaas Parzival is?

  • elch

    100% mee eens, als je aangeeft, dat er twee observatiewedstrijden zijn, dan moeten deze daar ook voor gebruikt worden!

  • dlgr

    De conclusie ten aanzien van wie op basis van constante prestaties recht heeft op de laatste OS plaats is zo overduidelijk Patrick van der Meer met Uzzo! Waarom nu ineens Aken toegevoegd als selectiemoment? Ik ben bang dat Sjef wacht op een fout van Uzzo om te kunnen zeggen zie dan. Dan heeft hij zijn argument om alsnog Imeke te sturen. Overbodig te melden dat het Imke ook van harte is gegund. Dat wil ik toch gezegd hebben. Maar die vraag is nu eenmaal niet aan de orde. Patrick en Uzzo zijn – no doubt about it – de meer bevestigde combinatie.
    Om nog maar niet te spreken hoe absurd dat je pas twee weken voor een evenement zo groot(s) als OS weet of je gaat of niet.
    En, dat je twee weken voor dat grote evenement nog even alles uit de kast moet halen op een groot concours in het buitenland.
    Verklaar je nader Sjef!

  • Jenny

    Gelukkig hebben we een bondscoach die iets verder kijkt dan percentages denk ik dan…. Internationaal heeft Imke met Toots zelfs nu ze pas komt kijken al meer gepresteerd dan Patrick. Verder was Rotterdam idd een observatiemoment IN DE CDIO, een proef waar Patrick niet aan meedeed, dus je kunt moeilijk appels met peren vergelijken. Komt het erop neer dat er één rechtstreekse confrontatie was, op het NK, waar de weersomstandigheden zo parten speelden dat er geen conclusies aan verbonden konden worden. En dus is de enige echt eerlijke oplossing om de twee mogelijkheden het met elkaar te laten uitvechten in hetzelfde internationale veld, in Aken.
    Jammer dat meneer Rosie dingen meent te moeten suggereren die er niet zijn, terwijl ik als buitenstaander de bondscoach helemaal kan volgen.

  • Herman

    Het is tijd dat Sjef Janssen opstapt als bondscoach en dat de KNHS ingrijpt! Patrick hoort te gaan op basis van zijn prestaties.
    Het lijkt wel een complot!! In ieder geval een noodgreep!! Trek aan de handrem KNHS.

  • Jan

    Jenny ( 10 ) weet je niet dat in Rotterdam Zowel Patrick als Imke en Edward en Anky
    dezelfde juryleden had? Dat deze juryleden zelf hebben verklaard dat de percentages
    volkomen vergelijkbaar waren? Vind je het niet vreemd dat de bondscoach zijn beslissing steeds maar uitsteld? Ben je erg naïef? Dirk Willem Rosie in ieder geval niet

  • Theo

    Op verzoek heb ik Imke/Toots en Patrick/Uzzo naast elkaar gezet in de volgende video :

    http://www.topdressage.tv/phpBB3/viewtopic.php?f=190&t=5386

  • Alvera

    Dankjewel Theo voor het naast elkaar zetten van de twee combinaties.
    Sjef kan nu niet meer om Uzzzo heen. Wat een expressie, vlijt en gedragenheid heeft Uzzo. Er is veel verschil te zien in piaffe, passage, uitstrekken, zijgangen…enz.

  • Jenny

    Jan (12), ik weet dat ze dezelfde jury hadden, ik hoop dat jij ook weet dat ze in een ander deelnemersveld reden en dat dat wil zeggen dat ze niet tegen elkaar reden en de scores daardoor niet te vergelijken zijn. Ik weet niet hoeveel jij bij dressuur gaat kijken maar mij is opgevallen dat juryleden niet héél consistent plegen te zijn 😉 Komt daarbij dat als ik kijk naar de uitslag van de Grand Prix op het NK, Patrick niet eens bij de beste zes staat. Mocht hij hetzelfde doen op de Olympische Spelen dan hebben we dus niets aan hem in het team, en meer aan Imke, die ook internationaal in Engeland al de Grand Prix won met een zeer goede score. Kan jij me eenzelfde uitslag geven die beter is van Patrick met Uzzo internationaal het afgelopen jaar in een CDIO?
    Ik ben gelukkig dus niet naïef, maar denk iets verder dan een paar goede percentages, net als onze bondscoach gelukkig.
    Mensen die achter deze complete logica nog complottheoriën vermoeden raad ik aan om eens bij de huisarts langs te gaan, dan gaat het echt niet helemaal goed met je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.