Ga naar hoofdinhoud

B-teams

William Fox-Pitt winnaar in 2014
Aken laat zich met geen enkel ander concours vergelijken. Het is groter en mooier dan welke andere wedstrijd ook. Hele families bezetten daar sinds drie generaties vaste plaatsen op de Mercedes Benz-tribune, ruiters vinden dat ze pas kunnen sterven als ze in Aken hebben gereden.

Aken is zelfs groter dan de hele FEI. En daar wringt wat mij betreft de schoen. Hoe mooi en groots een evenement ook mag zijn, het kan nooit belangrijker zijn dan de sport zelf. En op die borst klopt Aken zich nu wel.

Dat zit zo. Sinds mensenheugenis was Rolex sponsor van de FEI. Tot grote concurrent Longines bereid bleek het dubbele aantal miljoenen neer te tellen. In een welgetimede seconde stond Rolex op straat en stoffeerden de uurwerken van dat andere grote Zwitserse merk de wanden van het King Hussein I-gebouw. De groengele driesprong van Rolex moest op de FEI-landenwedstrijdcompetities plaatsmaken voor het donkerblauw van Longines.

Het is een kwestie van eer en traditie om zo’n FEI-landenwedstrijd te mogen organiseren. Van oudsher zijn het de historische plaatsen waar de paardensport ooit opbloeide die een ‘Nations Cup’ mogen organiseren. De belangrijkste concoursen, waar de hoogste eer en het meeste geld te verdienen was, waren direct verbonden met de wortels van de sport. Met de havenbaronnen en hun eigen rijschool in Rotterdam, met de jachtruiters uit Hickstead, de topfokkers uit La Baule, de militairen uit Falsterbo en Rome.

Die ‘lifeline’ van de hippische sport is nu doorbroken. In de ruzie die de FEI zich op de hals haalde rond de horlogesponsor koos Aken rigoureus voor Rolex. Hetzelfde deed overigens Indoor Brabant ten aanzien van de Wereldbeker. Deze scheuren in de structuur doen de paardensport geen goed. Ze hollen het interne systeem, de rangorde van sportieve waarden, uit.

Stel je voor, je bent televisiemaker. Je weet weinig van de paardensport, maar je moet wel een keuze maken. Wat ga je dan uitzenden? Die wedstrijd waarvan de FEI zegt dat het een belangrijke is of toch maar Indoor Brabant, of Aken? Met de introductie van de Global Champions Tour en nu dan de extra euro’s die Rolex tegen enkele ‘oppositionele’ concoursen aan smijt, hebben we over prijzengeld niet te klagen. Maar in dit geval maakt geld niet gelukkig. Ik ga deze week in Aken genieten van Gerco, Maikel en Jeroen. En van Ludger, Daniel en Marcus. Maar ik vond het treurig dat Aken er de oorzaak van was dat B-teams in Falsterbo streden om de FEI-punten.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur
Deze opinie verscheen woensdag 16 juli in De Paardenkrant

7 reacties op “B-teams

  • Brekelmans

    De Global Champions Tour heeft dankzij Jan Tops de paardensport naar het niveau van de Formule 1 en het Grand Slam tennistournooi getild en er voor gezorgd dat ruiters en amazones zich een redelijk betaald bestaan kunnen verwerven. Daar is niets mis mee en het was ook hoog nodig.
    Ook Rolex had daaraan mee kunnen werken maar om hun moverende redenen verstek laten gaan.
    Landenwedstrijden met de huidige prijzen zullen spoedig het loodje leggen en het komt de springsport ten goede als Jan Tops aan de Global Champions Tour het equipe-springen toevoegt.Geen landenteams maar teams bestaande uit topruiters en amazones die rijden voor een merk of sponsor. Het kan de sport alleen maar ten goede komen. En concurrentie voor de FEI is ook niet verkeerd. Alle macht mag nooit op één plaats liggen.
    Ik zou zeggen “Jan, hoe eerder hoe liever” !!

  • Brekelmans

    Als ik “Team VDL” in de ring zie dan ben ik net zo trots of misschien nog wel trotser als dat er een Nederlandse Equipe rijdt. En “Team Quatar Airlines” klinkt ook goed evenals het “Team Gucci”
    Zomaar enkele voorbeelden maar zo haalt de paardensport wel wereldsponsoren in huis.
    Het is tijd voor vernieuwing.

  • Maarten Aerts

    Ik vind het net van moed en trouw spreken dat Aken bij z’n sponsor sinds jaren blijft!
    Aken en Rolex hebben al sinds jaar en dag een innige band, niet meer dan normaal dat ze deze dan aanhouden, toch?
    DWR, als jij voor iets anders dan Horses zou moeten schrijven om je vrouw te kunnen houde, zou je dat toch ook doen neem ik aan?

  • Dirk Willem Rosie

    De manier waarop Rolex buitenspel is komen te staan verdiende geen schoonheidsprijs. En ik weet de trouw van Aken aan Rolex te waarderen. Maar het is voor de wat minder ingewijde toeschouwer en tv-kijker wel een zoekplaatje geworden. Uit een wirwar van evenementen en competities moet op enig moment wel een zekere ordening tevoorschijn komen. Ik zal dan nog steeds voor Horses (en De Paardenkrant) schrijven!

  • Steven

    Als er zich iemand boven de sport stelt is het we FEI. FEI is niet de paardensport , de sport zijn de ruiters , paarden en toeschouwers. Dat is Aken , indoor Brabant , … . Dat ruiters falstebro links laten liggen voor Aken bewijst dat de FEI bobo’s in de fout gegaan zijn. En als we het dan hebben over het doorsnijden van banden. Wat dacht je van de band tussen FEI en trouwste sponsor ROLEX die band is nu doorgesneden en ik denk niet dat Rolex zomaar die draad zal opnemen als de andere sponsor zijn nieuwe snoepje moe is. (Longines heeft niet gekozen VOOR de paardensport maar wel TEGEN Rolex).

    Geef mij maar die prachtige groengele oxer. Ik zal iedere kans aangrijpen om hem te zien ! Vroeger hoorde je de ruiters zeggen dat je een Rolex nooit moest kopen , die moest je winnen. Zelf voor een ruiter van een zeker niveau was een Rolex enorm duur , een echte statussymbool. En een longines tja wat moet ik daar nu over zeggen , die kan iedere puber met een degelijke krantenronde bestellen via internet!

  • peter

    het is nog altyd zo geweest dat er een b team in falsterbo reed, ivm de week voor aken…. ze hebben het eigenlyk nog altyd goed gedaan in falsterbo..je al moeten prioririteren, het zyn geen machine,s….

  • Anne Schramm

    In Uw commentaar zegt U “Stel je voor, je bent televisiemaker. Je weet weinig van de paardensport, maar je moet wel een keuze maken. Wat ga je dan uitzenden? Die wedstrijd waarvan de FEI zegt dat het een belangrijke is of toch maar Indoor Brabant, of Aken.”

    Wat is er gebeurt in de afgelopen jaren? De televisiemakers gaan helemaal niet meer naar de grote concoursen toe… Wereldbeker vanuit Normandie in Duitsland op TV? Ha, ha, wij zijn momenteel blij, dat wij Clipmyhorse hebben…
    Wat betreft televisietijd in het algemeen, de FEI doet er helemaal niks aan! Dat zijn alleen maar de individuele concoursen met hun sponsors. Als die genoeg invloed hebben, komt er ook televisietijd, maar niet omdat de FEI zegt welke wedstrijd belangrijk is en welke niet.

    In mijn ogen was Aken niet de oorzaak maar de FEI had gekozen hun punten niet meer in Aken uit te rijken. En dat de A-kader-ruiters niet twee weekeinden achter elkaar op een 5* evenement met hun paarden gaan presteren vind ik juist goed te snappen… Het lijkt bijna als of de FEI geprobeerd heeft Aken te verzwakken door een FEI nations cup een weekeindje eerder in Falsterbo lopen te laten. Waarom heeft er Falsterbo niets tegen gezegd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.