Ga naar hoofdinhoud

Bastiaan Meerburg: ‘Fokkers helpen bij de afzet van hun veulens’

In de laatste week van juli veilde het Westfaalse stamboek bijna 100 dressuurveulens op één dag, voor een gemiddelde prijs van 14.000 euro. Een dag eerder veilde het stamboek ook nog 42 springveulens voor gemiddeld 9.000 euro. In totaal zette het Duitse stamboek meer dan 1,5 miljoen euro om. Een paar dagen later sloot de tweede KWPN online veiling, waar slechts vijf veulens voor meer dan 4.000 euro werden afgeslagen en het merendeel werd teruggekocht. Wat doet het Westfaalse stamboek goed en het KWPN verkeerd? KWPN-directeur Bastiaan Meerburg, fokker Herma Muilwijk en veilingmarketeer Wendy Scholten reageren in de Paardenkrant van deze week. Lees hier alvast de reactie van Bastiaan Meerburg.

“Volgens mij gaat het hier niet over goed of fout, maar zijn de uitgangspunten tussen de genoemde veilingen fundamenteel anders. De KWPN Online Veulenveiling heeft als belangrijkste doel om de fokkers op een laagdrempelige wijze te helpen met de afzet van hun veulens. Er vindt daarom geen commerciële selectie plaats. De enige voorwaarden voor deelname zijn dat het veulen correct en gezond moet zijn en vrij van waarneembare (erfelijke) afwijkingen. Onze fokkers hoeven slechts één keer met hun veulen van huis, de rest regelen wij voor hen.”

Focus op kerntaken

“Wij hebben in het verleden ook de Young Jumping Foal Sale georganiseerd, waar wij strenger op kwaliteit en afstamming selecteerden en die ook gemiddeld hogere prijzen opleverde. Maar er worden in Nederland al zoveel veilingen georganiseerd die deze markt uitstekend bedienen – denk aan een Grand Prix Sales, Borculo en de Prinsjesdag veulenveiling – dat wij ons nu focussen op onze kerntaken: dienstverlening aan onze leden en afzetbevordering. Niet iedere fokker ziet zijn veulen immers geselecteerd worden voor een eliteveiling, wij helpen hen dus graag bij de afzet. Overigens wordt bij de fokmerrieveiling, de KWPN Select Sale en ook bij de KWPN Online 3 & 4-Years-Old Auction – waarvan de collectie op 7 augustus aanstaande online komt – wel strenger geselecteerd. Van deze veilingen, die een andere leeftijdscategorie paarden betreft, hebben we hoge verwachtingen, maar zoals gezegd is het doel hier anders. Bij de veulenveilingen blijft het ondersteunen van onze fokkers het hoofddoel. Zij ontvangen een eerlijke prijs. Daarbij speelt uiteraard ook de marktontwikkeling (vraag en aanbod) doorlopend een rol.”

Ook de andere twee reacties lezen? Bestel in onze webshop de Paardenkrant van deze week (zowel in print als digitaal verkrijgbaar).

6 reacties op “Bastiaan Meerburg: ‘Fokkers helpen bij de afzet van hun veulens’

 • Bert

  Mooie uitspraak van Dhr Meerburg, ze ontvangen een eerlijke prijs. Ben wel benieuwd hoeveel van de eigenaren hun veulen hebben terug gekocht bij de laatste veiling, daar zij het geen eerlijke prijs vinden onder de € 4000,00. En zeker onder € 3500,00 is het,” ik moet van mijn veulen af prijs”.

 • Kwaliteit is heel belangrijk 1 verkeerd puntje en je verkoopt ze niet de fokkerij moet serieuzer professioneel of het nu veulen is of ouder de kwaliteit in heel belangrijk gr wilco vd Meulen het moet niet zo gaan als de Friese paarden fokkerij daar moeten we voor waken

 • Dick de Jong

  Er zijn in Nederland inmiddels zoveel veulenveilingen (en dat zijn echt niet allemaal elite veilingen met een strenge selectie) dat ik mij afvraag waarom de KWPN meent zich hier in te moeten mengen. Er zijn afzetmogelijkheden genoeg. Daarbij als de fokker hier belang bij had zou het KWPN ook veilingen kunnen organiseren waarbij 100 of meer veulens in 1 keer worden geveild (en voor een fatsoenlijke prijs)
  Daarnaast ben ik het helemaal met Bert eens. Voor onder de 4000 euro kun je eigenlijk geen veulen fokken en is het dus geen eerlijke prijs.
  Met de slechte resultaten van de laatste veiling maakt het KWPN zichzelf gewoon belachelijk.

 • JK

  Er zijn in Nederland andere laagdrempelige veilingen zonder selectie waar aan deelgenomen kan worden. De lage prijzen in een veiling waar het KWPN haar naam aan verbindt is slecht voor het hele “merk” KWPN.

 • Marcel Hekerman

  Wat is een eerlijke prijs voor het gemiddelde veulen zoals het KWPN zegt die te veilen?
  Ik daag een ieder uit om de “terugrekensom” vanaf de marktprijs voor een gemiddelde licht aangereden vierjarige eens te maken.
  En zo vast te stellen wat na aftrek van alle gemaakte kosten het gemiddelde veulen waard blijkt te zijn.
  Ik voorspel dat je dan met een verkoop prijs van 3500 voor dit veulen nog in je handjes mag wrijven.

  Overigens verkoopt Westphalen hun gemiddelde veulens in de online veilingen ook nog steeds duurder dan het KWPN.
  Maar dit terzijde.

 • family

  “De KWPN Online Veulenveiling heeft als belangrijkste doel om de fokkers op een laagdrempelige wijze te helpen met de afzet van hun veulens. ”
  Laagdrempelig is het zeker maar de afzet is behoorlijk mislukt. Want er staat in de statistieken mooi geschreven “verkocht in Nederland” bij een bod van 3.500,- euro, maar de fokker mag zelf tot 3.500,- euro opbieden. Ik denk dus dat er in de laatste veiling 13 veulens van de 23 gewoon niet verkocht zijn!
  Waaronder die van ons, helaas…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.