Ga naar hoofdinhoud

Beste Ingmar,

Oké, je bent dan sinds het vertrek van je patroon Haya de baas van de mondiale paardensport. Maar dat betekent niet dat je de baas bent van Jan Tops. Jan is z’n eigen baas. En hij heeft een heel stel zeer rijke en zeer invloedrijke vriendjes.


Ik kan me nog wel voorstellen dat je de Global Champions League – een wedstrijdje voor de superrijken en de door hen gesponsorde teams van topruiters – te veel op de Furusiyya-landenwedstrijdcompetitie vindt lijken. Maar weet je zeker dat je deze oorlog tegen Jan gaat winnen?

De eerste slag was al voor Jan. De Belgische mededingingsautoriteit vindt dat jij ruiters niet mag dwarsbomen als zij een bedrag van zes cijfers kunnen verdienen. Maar deze edelachtbaren maalden alleen om de ruiters. Die zitten op een paard. En daar ga jij over!

Ik had het slimmer gevonden als je dit eerste verlies ruiterlijk had aanvaard. En als je vervolgens bij het Europese Hof alles had gezet op die ene kaart: het paard. Want dat moet al die tonnen van Tops verdienen. Je kunt toch prima uitleggen dat het dierenwelzijn alleen te garanderen is als de FEI het overzicht behoudt en de voorwaarden stelt?

Je hebt de sfeer nu wel een beetje verpest. En Jan in de kaart gespeeld. Met die rare actie om FEI-officials de wacht aan te zeggen als ze voor Jan gaan klussen. Weet je wat je met die brief van vorige week hebt bewerkstelligd? Je hebt Jan van een eigen korps officials voorzien. Je hebt ze in zijn armen gedreven. Jan zal voor voormalige FEI-functionarissen wel een budgetje hebben.

Jammer dat je het allemaal zo uit de hand hebt laten lopen. Dat er nu een soort guerilla plaatsvindt. In wiens belang is het dat we nu richting een paardensport zonder bestuurlijk toezicht laveren? Een paardenwereld waarin de superrijken gewoon hun eigen feestje kunnen organiseren. Had je niet beter naar dat grote belang kunnen kijken, naar de garantie op paardenwelzijn, in plaats van je op je Furusiyya-tenen getrapt te voelen?

Is er iemand in deze wereld waar Jan Tops naar luistert? Laat die zich melden. En met Tops en met jou in één kamer gaan zitten. Om er pas uit te komen als de Global Champions League – onder FEI-controle – binnenboord is. Alle ego’s aan de kant.
En, beste Ingmar, schrijf vooral ook een nieuwe brief aan alle FEI-officials. Waarin je die prachtige evenementen van Jan Tops van harte aanbeveelt.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen woensdag 16 december 2015 in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

3 reacties op “Beste Ingmar,

  • i

    Jammer dat de FEI en ook de KNHS doen alsof er op wilde wedstrijden mishandeling van paarden plaatsvindt. Ik heb op FEI en KNHS wedstrijden namelijk ook heel veel leed gezien en op wilde juist dat de mensen nog met plezier met hun paard omgaan.

  • Sammy

    Ooit was ik een groot liefhebber van paardensport….maar het draait steeds meer en meer om dat verdomde geld (sorry voor mijn taalgebruik..) en vanzelfsprekend dat het dan niet zo nauw wordt genomen met het welzijn van deze edele dieren.. Want ja dat grote geld moet tenslotte wel binnen gesleept worden. BAH!!

  • Ko

    Monopolisten gedrag (dicta-torretjes zo u wil) uiterst voorspelbaar en gedoemd te falen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.