Ga naar hoofdinhoud

Achter de rug

Ik zag laatst in de kantine van een manege een bordje hangen. “Praat niet teveel over jezelf. Dat doen wij wel als je weg bent.” Ik moest daar om lachen. Ik ben ook een fan van (soms ongefundeerd) dingen of mensen afzeiken. Ik houd van roddelen. Het zorgt voor verbondenheid, samen iets of iemand haten.

Als ik mijn liefde voor roddelen met anderen deel, wordt daar vaak afkeurend op gereageerd. Door mensen die zeggen dat ze graag willen dat je kritiek geeft in hun gezicht, in plaats van achter hun rug om.

Ik geloof daar niet zo in. Ik zou willen dat dat tegenwoordig wat meer gebeurde. Dat dingen zich wat meer achter de rug van de betrokkenen zouden afspelen.

Pénélope Leprevost kreeg vorige week de halve wereld over zich heen na een filmpje dat op het internet opdook. Adelinde Cornelissen is deze week het slachtoffer na haar eerste Grand Prix-proef met Aqiedo.

Ik wil het helemaal niet hebben over de inhoud van deze voorvallen en vind dat iedereen daar zijn of haar mening over mag hebben. Maar ik zou iedereen wel willen vragen om wat meer na te denken voordat ze als een bezetene op hun toetsenbord beginnen te rammelen. Wat meer te twijfelen. Wat meer empathie te tonen.

We leven in een tijd waarin iedereen het nodig vindt om te vertellen wat hij of zij ergens van vindt. Dat doe ik nu net zo goed op deze plaats. Omdat ik me even verplaatste in de desbetreffende ruiters. Mensen die dag in dag uit keihard werken om dat wat ze het liefste doen zo goed mogelijk te doen.

Kritiek over de dingen waar we de meeste passie voor hebben komt het hardste aan. Ik ken ruiters die zeggen dat het ze niks doet. Die zeggen dat de beste stuurlui aan wal staan. Dat ze er boven staan.

Ik vind dat moeilijk om te geloven en heb soms meer te doen met die ruiters dan met dat ene paard dat een keer op het verkeerde moment een schop kreeg of zijn neus iets te dicht op de borst had.

Er zijn dingen waar ik minder begrip voor kan opbrengen. Voor verenigingen die de regels aan hun laars lappen bijvoorbeeld. Voor het KWPN dat er prat op gaat hengsten onder gelijke omstandigheden te testen en vervolgens een deel van die hengsten in een tentenstal zet en een ander deel in een gewone stal.

Aan de KNHS die juryleden de mond wil snoeren. Dat gebeurt zoveel mogelijk achter de rug van de leden om. Wie wil zich daar druk om maken?

Rick Helmink, redacteur Paardenkrant-Horses.nl

6 reacties op “Achter de rug

  • Maria vd Berg

    ‘Mensen afzeiken’ , naar beneden halen, heeft maar een enkel doel, die ander naar beneden duwen om zichzelf ‘beter’ te voelen, ‘superieur’te zijn. Als men groepsgewijs een doelwit heeft kan dat wellicht een gevoel van verbondenheid geven, echter dat gevoel bestaat slechts uit de ‘huiver’, ‘gelukkig ben ik geen doelwit’. ‘Laten we gezellig afgeven op de persoon die niet aanwezig is, vooral die ander!’

    Ik zie de ‘romantiek’ niet, ik kan uw hang naar ‘gezellig’roddelen niet delen.

    Zou men zich geheel en al tot een onderwerp beperken, zich niet op een persoon richten, maar puur de concentratie richten op het onderwerp, dan zou men in principe alles met elkaar kunnen delen. Juist met elkaar. Altijd onder het motto; ‘ik hoef het niet met jou eens te zijn, maar ik moet jouw mening altijd respecteren.’

    Daarbij vraag ik mij altijd af, wat is de definitie van ‘vrijheid van meningsuiting’? Zijn er grenzen? Waar komen die tevoorschijn? We hebben met z’n allen de mond vol over ‘respect’, maar enige affiniteit met dit begrip is zeldzaam. Het keihard ‘afschieten’van mensen, het doelbewust beschadigen van mensen, omdat men het ergens niet mee eens kan zijn, of omdat men denkt het beter te weten, is uiterst respectloos.

    Dan wil ik nog iets anders kwijt! Over het gezegde; ‘de beste stuurlui staan aan wal.’ Omdat ik geen brood kan bakken, mag ik dan geen mening hebben over de kwaliteit van het brood dat ik eet? Omdat ik geen verstand van politiek heb, mag ik dan niet stemmen? Waarom moet ik eerst een paard tot Grand Prix hebben kunnen rijden om een mening te mogen hebben over wat zich voor mijn ogen afspeelt? Dat is toch raar? Dus als ik zelf niet kan zingen, kan ik niet horen of een ander vals zingt!? Dat is een grote misvatting, en weer iets dat ‘stiekem’ naar ‘dictatuur’ leidt.

    Wat mij betreft, laten we vooral MET ELKAAR blijven communiceren, ongeacht welk onderwerp dan ook. Wees daarbij vooral bewust van de kwetsbaarheid van mens EN dier.

  • Sjaak Hoedjes

    @ Maria vd Berg. Ieder woord is raak.Sublieme reactie! Dank.

  • Ria

    Mooie column Rick!

  • Lizbeth de Jager

    Goed artikel Rick en top reactie Maria!

  • henk

    Euh bedankt Maria! Is interessant om te lezen en kan me daar heel goed in vinden, inderdaad een mening hebben over iets is beter dan de persoon op de korrel nemen…Je mag overal een mening over hebben ook al kan je t zelf niet, echter met respect en ruimte voor andere meningen denk ik.

  • eddy crul

    Deze Column is nu toch al een beetje gedateerd.Niemand zal mijn reactie nu nog lezen.Daarom zou ik iets willen zeggen tegen de heer Rick Helmink.Als je iets te zeggen hebt, zeg het dan recht voor de raap en draai niet zo rond de pot. vr gr EC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.