Ga naar hoofdinhoud

Column Dirk Willem Rosie: Het beste

Toen ik 20 jaar geleden voor het KWPN werkte, lieten we op de Wereldkampioenschappen voor jonge springpaarden op Domein Zangersheide in de KWPN-stand de kurken knallen. Het was sekt, geen Dom Perignon, maar elke KWPN’er die in Lanaken wereldkampioen werd was promotioneel mooi meegenomen.

Het waren de overzichtelijke jaren waarin Duitsers en Fransen sowieso geen zin hadden om hun beste combinaties naar Lanaken te sturen. De Bundeschampionate in Warendorf en de Grande Semaine in Fontainebleau waren immers véél belangrijker en op Zangersheide kon je als superieure Duitser of arrogante Fransman vervolgens alleen maar afgaan.

Medailles

In dit gat sprongen de Nederlanders met hun KWPN’ers en haalden in Lanaken jaarlijks heel wat medailles weg. Voor de twijfelaars waren er de WBFSH-rankings die elk jaar weer riepen dat het KWPN het beste stamboek was.

Kapers op de kust

Nu is alles anders. Het besef dat de officiële FEI-WBFSH-wereldrankings de grote stamboeken bevoordelen is doorgedrongen tot iedereen die iets van statistiek weet. En zelfs volgens de voor kleinere stamboeken nadelige berekening is het BWP bij de springpaarden op dit moment beter dan het grote KWPN. In de Lanakense KWPN-stand klinkt tegenwoordig weinig feestgedruis. De Duitsers voelen zich nog steeds superieur, de Fransen zijn onverminderd arrogant, maar het promotioneel zo begeerlijke WK-eremetaal laat zich nu niet meer zo makkelijk grijpen, met kapers van Oost-Duitsland tot Ierland op de kust.

Achtste, respectievelijk twaalfde

Er is geen objectieve informatiebron meer over om de loftrompet over de Nederlandse springpaardenfokkerij te steken. Het WK in Lanaken biedt een podium aan de vele stamboeken die erbij zijn gekomen, het BWP leidt de wereld zelfs volgens de WBFSH en op de ranglijsten waarin alle internationale resultaten vanaf 1.30 m verwerkt zijn, de IPV (International Progeny Value) van HorseTelex, staat het KWPN achtste (in de groep op basis van alle 1.60-resultaten), respectievelijk twaalfde (alle resultaten in 1.50 m, 1.55 m en 1.60 m).

Foktechnisch en commercieel drama

Er heeft zich foktechnisch en commercieel een drama voltrokken. Op veilingen blijken Belgisch gefokte springveulens stelselmatig veel duurder dan KWPN-geregistreerde springveulens. Het KWPN, dat een generatie geleden het almachtige Hannover van de troon stootte, is nu zelf links en rechts voorbij gesneld door andere fokgebieden.

Het beste

Dit soort dingen schrijf ik niet omdat ik iets tegen het KWPN heb, maar omdat ik wil dat het beter gaat met het stamboek dat het in zich heeft om het beste te zijn. Dat als eerste succesvol was met lineaire score, dat erfelijke gebreken terugdrong. Maar op die lauweren kunnen we niet rusten. Hou op met de middelmaat van jaarlijks tientallen nieuwe goedgekeurde hengsten. Verleid uw fokkers tot het beste!

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

 

13 reacties op “Column Dirk Willem Rosie: Het beste

  • Pieter

    Hoewel ik het lang niet altijd eens ben met Dhr DWR is dit gewoon de waarheid als een koe! Nederland is volgens mij niet zo zeer veel slechter geworden, de andere landen zijn gewoon beter op dit moment. Misschien is het een golfbeweging en staan wij over een poosje weer vooraan. In de KWPN stand op Zangersheide probeerde ik nog wat info te vinden bij de dames maar de lieve kinderen hadden geen idee. Misschien ’n tip: Zet er mensen neer die ook weten waar het over gaat!

  • Jos-wouters

    Pieter helemaal mee eens over de jonge dames,ondanks dat ze stralend zijn om te zien krijg ik ook geen info.Dit probleem kennen velen, jonge meiden neer zetten die wat mannen moeten aantrekken.Maar goede info hoor maar.Ik heb ook niks tegen kwpn maar moeten erkennen dat al meer dan 7 jaar de Belgen ons voorbij razen.Who cares hoe mooi een paard is ,als hij maar springt en wint.EEN Ferrari zonder motor loopt ook niet.Maar noem eens een paar hengsten in Nederland op die jaren aan top meedoen ,en dan helemaal kwpn gefokt.En de holsteiners en Belgen met een vaderpaard die een chip meegeven of niet de mooiste zijn die wel jaren meedoen ; Zijn er genoeg. Dus de overstap naar andere stamboeken is voor de hand liggend. Daarbij meetellend dat dekgeld en afdrachten goedkoper zijn.Daarbij werd hier in Nl gevraagd voor meer bloed,maar wat heeft dit opgeleverd.Ik geloof niet het gewenste resultaat,maar wel te hete,te mooie,en te weinig vermogende beesten die het niet vol houden .Het fokadvies hoe betrouwbaar is dat ,dat zijn alleen gegevens die men ter beschikking heeft,maar als iemand dit precies voor 100% kon zeggen,hadden we nog meer rijkere mensen. Nu laat het wel duidelijk zijn dat bepaalde stammen goede producten makkelijker kunnen doorgeven,maar met zekerheid ?.??

  • Johan

    En hoe is dit nu gekomen is de vraag. Het constateren is makkelijker (had ik al lang geleden geconstateerd) dan de oplossing. Iedereen die als fokker het KWPN een warm hart toedraagt zal dit zich afvragen. Ikzelf ben ook KWPN fokker maar heb dus wel op feiten en index de fokkerij opgebouwd en dus is bij ons bijna alles wel gebaseerd op BWP bloed. Dit jaar wel gewoon naar de KWPN keuring geweest met een ‘A’ veulen. Is natuurlijk wel een beetje wringen.
    En nu de oplossingen…..

  • Erna

    Wie betaalt, bepaalt. Oftewel, een fokker is altijd degene die beslist bij welke hengst er wordt gedekt en welke merries hij inzet voor de fokkerij. Informatie over fokkerij is simpel te verkrijgen, daar ligt het probleem niet.
    Fokkers moeten zich dus oriënteren op topsport en op basis daarvan hun beslissingen nemen. Dat is iets anders dan het resultaat van een verrichtingsonderzoek.

  • eva110

    Ik denk dat andere stamboeken beter begrepen hebben dat maar 5% van de ruiters topsport bedrijven en de rest gewoon van hun paarden wil genieten.
    Het grootste deel van de ruiters die naar wedstrijden gaan word gevormd door B en L ruiters en een aanzienlijk kleiner deel weet de Z of hoger te bereiken.
    De meeste ruiters hebben ook niet de ambitie en belangrijker rijkunst genoeg om Grand Prix ruiter te worden, dus wat moeten die met paarden die heet zijn, niet willen werken en een onaangenaam karakter hebben.
    Daarom is het van belang paarden te fokken die qua karakter, werklust, bewegingen en aanleg geschikt zijn gereden te worden door een gemiddelde ruiter.
    Als je op deze manier fokt springen de betere paarden en de toppers er vanzelf uit en de rest kan heel leuk meedoen op de landelijke wedstrijden of fijne recreatiepaarden zijn.
    In Hannover moeten de dressuur gefokte hengsten gewoon los springen op dezelfde hoogte als de springhengsten terwijl andersom van de springhengsten verlangd word dat ze ook nog redelijk kunnen bewegen.
    Fokken voor de topsport is leuk, maar als je daardoor onhandelbare paarden krijgt en het buitenland ze niet wil kopen omdat ze moeilijk te rijden zijn doe je iets heel erg fout.

  • Sven

    Ik denk dat DWR mijn reactie op een eerder artikel min of meer heeft gekopieerd. Ik vind het kwalijk dat dit niet door de moderator is goedgekeurd. Wat DWR hier schrijft is de waarheid ! Ik hou het kort. Fokkers let goed op ! Fok eens wat vaker met CATOKI, MALITO DE REVE, FLAMENCO DE SEMILLY, KANNAN, LUIDAM, UNTOUCHABLE, JARNAC, EPHEBE FOREVER, LORD PEZI, LIMMERICK, BALOU DU ROUET, KASHMIR V SCHUTTERSHOF, NERVOSO, ELAN DE LA COUR, BON AMI, CASALL, om er maar een paar te noemen. Goed karakter en de wil om erover te kunnen ! De kwpn fokkerij maak je steeds zwakker door hengsten als : indoctro, numero uno, tangelo vd zuuthoeve, vingino, clinton, Quasimodo, zirocco blue, mr blue, quaprice du bois margot, flipper d’elle, cornet obolensky, om er maar een paar te noemen. Dit zijn hengsten die onbetrouwbaar zijn en boven gemiddeld tot vaak nakomelingen hebben die uitgebeld worden. Ja er zijn ook winnaars van deze hengsten maar in verhouding met het aantal dekkingen is dat een schrale troost.

  • Marcel Dufour

    De invloed van hengsten wordt zwaar overdreven. De moeder is vele malen belangrijker voor het veulen dan de vader.
    De enige reden dat van hengsten een ranglijst wordt gemaakt is omdat het kan. Hengsten kunnen nu eenmaal een paar honderd veulens per jaar fokken en daar valt een ranglijst van te maken, van moeders die in hun leven een handvol veulens krijgen kan dat niet.

    Ik verkies iedere keer weer een goede prestatielijst in de moederlijn kruisen met een onbekende hengst boven een bekende hengst kruisen met moeder met een matige prestatielijst in de moederlijn.
    Dat is ook waarom merrie’s die op topniveau hebben gepresteerd nog steeds zo’n hoge waarde hebben en waarom de grote stoeterijen azen op dat soort merrie’s.

  • Heleen Cramer

    Marcel Dufour heeft gelijk als hij stelt dat de merrie de belangrijkste factor is. In het Trakehner stamboek wordt dan ook vanuit de moederlijn, de moederfamile, gedacht. Zo krijgt een veulen een naam die begint met de eerste letter van de naam van de moeder. Niet zelden wordt zelfs een deel van de naam gebruikt: b.v. Donau-wind, Donau-welle enz enz. Zo is een paard heel gemakkelijk te herkennen als lid van een bepaalde familie. Niet alleen daarom is de eeuwenoude Trakehner fokkerij zo interessant; het heeft zo’n boeiende, cultureel rijke geschiedenis. Fijn dat dit, helaas piepkleine, stamboek het toch steeds weer presteert om met een topvererver en/of topatleet naar voren te komen. Nu zijn dat bijvoorbeeld Millennium en Imperio. Het was Gribaldi, die tot mijn persoonlijke gruwel destijds, tijdens een hengstenshow, werd aangekondigd als ” Ook KWPN mensen!” 100%. Trakehner… Waarvan alsnog even akte. Kennelijk kan dat roemruchte KWPN toch niet zonder echte paarden…(!) uit een eeuwenoude, op solide merriestammen gebaseerde fokkerij.

  • Sven

    Hoeveel goede merries en merriestammen al de vernieling in zijn geholpen met populaire en jonge onbewezen hengsten is gewoon doodzonde Marcel Dufour! Hengsten zijn belangrijk omdat ze de merriestapel van de toekomst vormen. Met Furioso in de moederlijn zit je erg vaak goed bijvoorbeeld.Voltaire, concorde, for pleasure, le mexico,silvano (henk nooren), Heartbreaker, Untouchable, kannan, ephebe forever, muguet du manoir, Kashmir van schuttershof etc. Rantzau en Ibrahim hebben de merriestapel zeer dominant verbeterd. Rantzau heeft ook furioso als moedersvader. Rantzou met zn Cor de la bryere en de superhengst Starter, Fier de lui. Ibrahim met zn Alme, Fleuri du manoir etc. Dit zijn hengsten waarvan de moeders niet in de sport hebben gepresteerd. Er zijn legio voorbeelden van topmerries die in de fokkerij hebben gefaald door de verkeerde hengstenkeuzes.

  • Gerrit Bras

    Sven heeft volkomen gelijk. Hengsten brengen de verbetering in een populatie.Op individueel niveau is een merrie belangrijker.Je vernielt je merrie stam met een paar verkeerde hengsten.
    Bij de hengsten selectie wordt de waarde van de moeder veel te zwaar meegenomen en er wordt in de afstamming teruggegaan naar dat paard dat zo leuk voor de ploeg liep.Hengsten van verkeerde vaders zijn kansloos voor de fokkerij.je kan veel leren van de topverervers uit het verleden.
    Kwamen die wel allemaal uit superstammen of juist niet! Zijn de volle broers van Totilas wel zulke fantastische paarden terwijl Totilas toch een topvererver is.De Trakehner hengsten worden inderdaad met de letter van de moederstam gemerkt maar bij alle andere duitse stamboeken juist niet.Zij nemen juist de hengstenlijn als uitgangspunt en zo slecht gaat het niet met deze fokkerij.

  • Jos-wouters

    Sven je hebt helemaal gelijk,maar een bewezen stam zegt ook niet altijd dat dit doorgegeven wordt.Ik heb zelf uit een ahorn veulenboek merrie een 150 paard gefokt van celano,de rest uit deze merrie sprongen niet,liepen dressuur.En als iemand dit op voorhanden kon zeggen dan had hij een gigantische bankrekening.En de hengsten die jij opnoemt zie je wel in heel veel GP paarden terug komen.Alme zou moeilijk zijn ,cornet moeilijk,Cicero maar geven stuk voor stuk goede paarden.

  • Rick

    Ik ben het helemaal eens met Dirk Willem Rosie.
    Ik ben nog een erg jonge fokker, en verdiep me volledig in de springpaardenfokkerij.
    Naar mijn mening moet je je breed oriënteren op de fokkerij. Je moet verder kijken als alleen het KWPN.
    Je moet overal de beste genen vandaan halen. Als je kijkt naar de fokkerij in België dan is deze zeer breed georiënteerd. Ze zoeken de beste moederlijnen en de beste hengsten en kruisen deze.
    En met ongekend succes!! Ook in Nederland hebben we geweldige moederlijnen waaruit met de juiste hengstenkeuze zowel een top springpaard als een fijn amateurpaard uit voort moet kunnen komen.
    Wel ben ik het met Eva eens, we moeten opletten dat de paarden rijdbaar blijven!! Naar mijn mening krijgen we steeds meer rijke amateurs die op een hoog niveau kunnen en willen mee doen. Ze vragen om comfortabele te rijden paarden met een flinke flap erin, ze moeten over een huis kunnen springen omdat de rijkunsten van deze beste mensen niet altijd zo zijn als die van Jeroen Dubbeldam. Paarden als Utascha of als Zenith daar kunnen deze mensen niet mee uit de voeten. Daardoor werden deze ook niet als jong paard naar het buitenland verkocht.
    Als je in Nederland rond kijkt hoeveel hengsten er rond lopen die te klein zijn, te weinig vermogen hebben en uit een te normale moederlijn komen waar amper een internationaal springpaard uit voort komt. Kijk maar eens op http://www.horsetelex.com naar hengsten uit de fokkerij van roosakker of uit de muze lijn. Uit die moederlijnen komt zoveel sport dan zie je bij bijna geen enkele KWPN gefokte hengst!
    En van iedere hengst komen goede en slechte paarden! En daardoor maakt een goede moederlijn het verschil.
    Genetica bepaalt alles en blijf kritisch op U eigen merrie of deze werkelijk zo goed is als U denkt!!!!

  • Irene

    Eva, ik ben het volledig met je eens. Ik denk ook dat het belangrijk is dat een paard over een balk kan en fatsoenlijke bewegingen heeft. Helaas de dressuurpaarden worden geacht met de voorbenen te zwaaien en achterbenen hangen er zodanig bij dat als er een balk zou liggen het paard zou struikelen. Verder denk ik dat er te veel waarde wordt gehecht aan de sportprestaties van met name de dressuurpaarden. Er wordt vaak met een roze bril gejureerd, vooral als een paard wordt gereden door bekende ruiters. Geen jury die zegt dat er slecht gereden wordt en de punten vliegen de pan uit, daar staat tegenover dat Marietje die niet bekend is, misschien wel veel beter heeft gereden en ook nog op een veel beter paard, maar geen punten krijgt. Ook zijn er mensen genoeg met een leuk paard, maar weinig ambitie of fokkers die geen kapitaal uitgeven om een sportklassering op een paard te krijgen. Ik heb bij presentaties paarden als dweilen en badkuipen gezien die de hemel in geprezen werden en fatsoenlijke paarden die afgeserveerd werden. Ik denk dat het tijd is voor een omslag. De hengsten niet meer goed- of afkeuren, maar de mogelijke bruikbaarheid er van benoemen. Dus goede hengst als je meer beweging, of meer lengte of…. Ik zie het zo dat veel fokkers misschien meer kijk of een andere kijk op een paard hebben dan mensen in de keuringscommissie en die mensen willen ook vooruit in de fokkerij. Ze willen wel een mening horen, twee zien immers meer dan een, maar willen ook hun eigen plan trekken en daar moet het stamboek meer op in springen. Het KWPN is uiteindelijk een grote vergaarbak van paarden van allerlei stamboeken. Geen probleem, maar blaas niet zo hoog van de toren en misschien een beetje terug naar de roots en promoot meer het Gelderse paard. Fijne paarden met een goede instelling die gewoon door veel mensen te rijden zijn, beweging hebben en kunnen springen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.