Glazen plafond

FOTO: WWW.ARND.NL

Ik maak me zorgen over de springsport in Zuid-Holland. Iedereen weet dat daar veel te veel wordt gedressuurd. En nu is de beste springruiter uit Zuid-Holland ook nog eens verleid om een slipjas aan te trekken. Na afloop van de Dressuuravond op Outdoor Gelderland kon Doron Kuipers zó bij Dressuurstal Van Baalen aan de slag.

Hoe is dit los te zien van de KNHS-actie om méér mannen te interesseren voor de dressuur? De nieuwsdienst van Horses.nl maakte een bericht over dit ‘speerpunt van KNHS-beleid’, moest daar uiteraard een foto bij zoeken en kon niks anders vinden dan foto’s van….mannen. Edward, Hans Peter, Patrick, Diederik, Tommie, zelfs de bondscoach is een man. Gelukkig is de directeur tegenwoordig een vrouw.

Room mate

Ik had alles verwacht. Bijvoorbeeld de KNHS-actie: help Madeleine Vrees aan een room mate. Als eenzame vrouwelijke kandidaat dreigt Madeleine straks op het EK in Gothenburg geen gesprekspartner te krijgen om voor het slapen gaan eens gezellig de heren in het Nederlandse team mee te bespreken.

Genderprobleem

Niet de dressuur, maar de vaderlandse springsport heeft een genderprobleem! Sinds Angelique Hoorn heeft zich bij Rob Ehrens geen vrouw meer gemeld voor een carrière in de topsport. Enige aandacht bij het KNHS-springforum voor het feit dat zoveel vrouwen afhaken op weg naar het hoogste niveau was terecht geweest.

Rechtshandige menners

Maar in plaats daarvan maakt het KNHS-dressuurforum zich dus zorgen over de demografische ontwikkelingen binnen de witte hekjes. Ik moest daar om lachen, zag gelijk het bizar lage aantal moslims in eventing en de wijd verbreide rechtshandigheid onder menners. Ik heb heel veel respect voor de KNHS en de transparantie waarmee de achterban haar ei kwijt kan in deze grote vereniging, maar hebben fora geen dringender dingen dan ruiters sexen?

Raadselachtig

Nu het KNHS-dressuurforum me aan het denken heeft gezet, zeg ik: doe maar een gezamenlijke projectgroep, samengesteld uit alle KNHS-denktanks, die moet onderzoeken hoe het kan dat een compleet gefeminiseerde sport zó weinig vrouwen in ál haar nationale teams kan opstellen. Is dat niet veel raadselachtiger? En verontrustender?

IOC

Doping en dode eventingpaarden ten spijt, scoort paardensport bij het IOC nog steeds hoog. Niet omdat de rest van de Olympische familie iets van ons snapt, maar omdat de wereld te zien moet krijgen dat er één tak van sport is waarin mannen en vrouwen elkaar op voet van gelijkheid kunnen bestrijden. Dat kan inderdaad. In Amerika, in Duitsland. Maar niet in Nederland.

KNHS en haar fora, ga eens op zoek naar hoe dat zit. Zoek dat glazen plafond en sla het aan diggelen.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

d.rosie@eisma.nl

Reageren? Dat kan hier.