Ga naar hoofdinhoud

Column Jacquelien van Tartwijk: ET-angst

Opinie
Foto Lonneke Ruesink

Embryotransplantatie is steeds meer ingeburgerd in de huidige paardenfokkerij met zelfs al speciale succesvolle veilingen voor embryo’s. ET neemt ieder jaar toe en is natuurlijk een uitgekiende kans om van topmerries in de sport of veel belovende jonge merries meerdere veulens te krijgen en de fokkerij met sprongen vooruit te laten gaan.

Met enige verbazing las ik dan ook vorige week het bericht dat de directeur van de Franse Stoeterij Haras de Malleret besloten had te stoppen met deze techniek bij zijn merries die ook sporten. Hij denkt dat het een negatief effect heeft op het karakter en dat de weerstand achteruit zou gaan.

Merrie eerst

Als reactie daarop verklaarde FEI-dierenarts Christophe Schlotterer dat hij geen enkel bewijs zag voor merries met een ‘depressie’ bij embryotransplantatie. En dat lijkt mij ook, al waardeer ik de insteek dat je het welzijn van de merrie voorop stelt. Het is natuurlijk wel een hormonale kwestie en dat zal zeker per merrie verschillen. Iets waar je alert op moet zijn. Je ziet toch ook grote verschillen in reacties bij het hengstig zijn van een merrie.

Top-niveau

Waren we onlangs bij Stal Laarakkers waar ET verweven is in het management en dat een topmerrie als Darabel gewoon haar wedstrijden er met succes om door loopt. Ooit zei ook Piet Raijmakers tegen mij dat hij het wel goed kon merken aan Ratina als ze was gespoeld. Zij heeft vervolgens na haar sportcarrière de belangrijkste nakomelingen gegeven via ET. Ik denk wel dat op het allerhoogste niveau sport op plek één hoort te staan. Dat een combinatie zeker mogelijk is bewijst toch Weihegold, die gezien haar prestaties er weinig last van lijkt te hebben en wie wil er geen nakomeling van? Anderzijds kan ET ook tot na de sport worden uitgesteld zoals bij top-embryoleverancier Sisther de Jeu.

Kosten

Er zit zeker een kostenaspect aan ET waar ook over nagedacht dient te worden. Dat vormt een drempel die mij eigenlijk wel goed lijkt, maar deze drempel speelt vast niet bij de Franse stoeterij. Ik kan me nog ethische aspecten voorstellen als reden om geen ET toe te passen. Maar een depressie vind ik wel hypocriet omdat ik denk dat een merrie eerder depressief kán raken van trainingen en sport. Daarnaast is spoelen minder risicovol en fysiek belastend voor een merrie dan haar zelf een veulen te laten krijgen. Kortom, met de huidige topspecialisten en goed individueel management is voor mij ET een goede en verantwoorde techniek om de fokkerij en daarmee ook de sport vooruit te helpen.

Jacquelien van Tartwijk, redacteur

[email protected]

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

6 reacties op “Column Jacquelien van Tartwijk: ET-angst

 • Albert Voorn

  Het is niet anders dan het uitmelken van dieren, het moet verboden worden, zeker voor paarden die in de sport lopen!
  Men heeft nooit genoeg!
  Vooral de sensibele merries hebben er last van.
  Jullie hebben allemaal een mening gebaseerd op wat?
  Hebben jullie zelf gereden op hoog niveau met gevoelige paarden?
  Dat hele ET lijkt helemaal nergens op!
  En maar de mond vol hebben van paarden welzijn.

 • Ronald Smeenk

  Helemaal met meneer Voorn eens. Vrouwen die het ivf traject als zwaar ervaren stellen zich ook maar aan mevr. van Tartwijk? Vind het een weinig objectief stuk waar de persoonlijke mening erg naar voren komt.

 • Mathijs

  Hebben ze er last van of gebruikt de ruiter het als n excuus? Bij een sensibele merrie kunnen er zoveel redenen zijn. Zelf veel merries gespoeld in heden en verleden, tot nu toe geen merrie die reactie toonde onder het zadel. We spoelen lekker door.

 • Brigitte de Graaf

  Het zou wellicht geen kwaad kunnen een – wetenschappelijk onderbouwd – onderzoek te doen. Mooie opdracht voor studenten diergeneeskunde.
  Ik heb echt zelf geen idee maar hoor wel hier en daar op een wedstrijd kritische geluiden.

 • Mathijs

  Hoe gaan we dit meten?

 • Sanne

  Dit lijkt mij niet te meten maar logisch verstand gebruiken zou niet verkeerd zijn. Dit alles verstoord het hormonale proces die anders op een natuurlijke manier plaats zou vinden. Je “rommelt” in een lichaam die geen kans krijgt te herstellen als deze ivm de sport gewoon direct weer tot het uiterste moet gaan. Negen van de 10 merries zal op karakter doorlopen, maar dat wil niet zeggen dat ze nergens last van hebben dat op deze manier genegeerd wordt. De natuur wordt in deze door de mens overgenomen en dat kan nooit goed zijn, zeker niet op lange termijn. Mijn mening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook