Ga naar hoofdinhoud

Column Dirk Willem Rosie: Achterhoedegevecht

De Vereniging van Tuigpaardrijders Nederland (VTN) houdt binnenkort een bijzondere Algemene Ledenvergadering. Aanleiding: het KNHS-bestuur gaat al op korte termijn oordoppen verbieden en vanaf volgend jaar wordt ook de opzet afgeschaft. Maatregelen die, volgens de VTN, ‘onze sport bijzonder en blijvend zullen raken’.

Aanleg en training

Dat klopt. Binnen afzienbare tijd zullen tuigpaarden hun persoonlijke orenspel (heel belangrijk bij de inschatting die juryleden moeten maken) en hun natuurlijke houding (cruciaal in de prestatie van tuigpaarden) geheel op eigen kracht tonen. Gebaseerd op genetische aanleg en goede training. Daar kan werkelijk geen enkele liefhebber van paarden, die daarnaast ook nog eens sportman is, op tegen zijn. Dus ik verwacht applaus van de VTN-leden voor het besluit van het KNHS-bestuur.

Rommel

Stel je voor dat er basketbalclubs zouden zijn die trampolines onder de ring met dat netje zouden zetten. Wég met die rommel, zou het bestuur van de NBB (Nederlandse Basketball Bond) zeggen. Je selecteert maar lange spelers en die ga je maar trainen op sprongkracht. Dan valt de bal ook heus wel in het netje.

Conform eigen vermogen

Onder dat mom worden de achterkappen in de springsport de komende jaren afgeschaft. Als je paard er niet genoeg in heeft, of zijn achterhand niet naar wens gebruikt, fok dan maar een beter paard. Of train je paard beter. Doe vooral allebei! Maar blijf met je tengels van de rotzooi af die paarden dwingt om anders dan conform hun eigen vermogen te presteren.

Los dat ding!

Dressuurruiters (van B tot Olympische Spelen) moeten worden gecontroleerd op de spanning van de neusriem. Los dat ding! Welk normaal, gezond paard loopt nou voor z’n lol met z’n mond open? Een paard moet op grond van correcte training en gepast gebruik niet op het idee komen om zijn mond open te doen.

Horsemanship

Paardensport – in welke discipline dan ook – hoort altijd een mengeling te zijn van natuurlijke aanleg aan de zijde van het paard en horsemanship aan de zijde van de ruiter of rijder. Daarom kan ik me niet voorstellen dat sportieve paardenmensen tégen het besluit van het KNHS-bestuur zijn.

Kansloos

VTN, verwelkom het besluit van de KNHS! Begin niet aan een kansloos achterhoedegevecht, met als sterkste argument dat we het altijd zo gedaan hebben. We hebben ook altijd paarden vastgebonden in stands. We hebben ook altijd staarten afgehakt. Maar wie van paarden houdt is blij dat dit nu verboden is. Al kunnen sommige KVTH-fokkers nog wel een extra draai om hun oren gebruiken

Kamervragen?

Tuigpaardrijders: willen jullie Kamervragen? Negatieve aandacht in de landelijke media? Vast niet. Als het wél zover moet komen, reken dan niet op mijn steun.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur
[email protected]

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

5 reacties op “Column Dirk Willem Rosie: Achterhoedegevecht

 • MJ Kochx

  CHAPEAU

 • Jacqueline

  Quote:
  [Tuigpaardrijders: willen jullie Kamervragen? Negatieve aandacht in de landelijke media?]

  Er mist in mijn ogen hierbij nog één zin:
  “En het op die manier ook verpesten voor andere disciplines in de paardensport”.

  DWR slaat de spijker op z’n kop en laten we de (lange termijn) invloed van de “dierenliefhebbers” buiten onze sport in al zijn disciplines niet onderschatten!

 • Henriette

  Geweldig geschreven want zo is het! Die draai om de oren mag wel wat heftiger zijn, ik had een trekpaard met prachtige staart en oh wat had hij die staart nodig!

 • Conrad Beck

  Iets te radicaal.
  Weg met de oordoppen, helemaal mee eens.
  Maar bij de opzet zie ik het iets anders. De opzet ‘helpt’ het paard om bij optimaal been gebruik de balans in zijn lichaam te houden. Hier ben ik eerder voor scherpe regels: hoe de opzet voor hoe lang mag worden ingezet, enz. Beter is het dat deze dingen in de Focus blijven, als dat ze achter gesloten deuren verdwijnen en dubieuze trainingsmethoden het weglaten van de opzet vervangen…

 • Karel de Lange

  Het is goed dat Rosie voor deze ernstige mistoestanden een lans breekt. Hulde. En als hij dan toch het specifieke natuurlijke orenspel en de natuurlijke houding van de tuigpaarden als indicators voor de jury noemt, had hij tegelijkertijd ook de rare visnetten, waar de dressuur- en springpaarden ontsiert mee rond moeten lopen in de ring, mee kunnen nemen. Ook deze kunstmatige aangebrachte hulpmiddelen ontnemen het paard zijn natuurlijke orenspel en zijn natuurlijke zintuigen.

  Ook zijn roep op een strenge controle van de neusriem verdient aandacht. Want van die noodzakelijke controle was daar op de laatste KNHS Indoorkampioenschappen Dressuur Subtop 2019. bij het winnende duo Adeline Cornelissen met Govenor helemaal niets van te zien. Die liep, ondanks de flink aangesnoerde neusriem, de hele proef met een open mond. En dat was beslist geen vriendelijk kauwende mond voorkomende uit een nagevende hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook