Ga naar hoofdinhoud

Column Dirk Willem Rosie: Lawaai-Fries

Het was wachten op het eerste paard dat op hol zou slaan. En op de VTN die dan zou roepen: ‘Zie je nou wel hoe gevaarlijk het is om zonder oordoppen te rijden!’ En ja hoor, vorige week was het raak. Bij een Fries moesten geluiddempers worden verwijderd en het spul ging prompt aan de haal. Sjees in de prak, rijdster en paard gelukkig ongedeerd en – inderdaad – de voorzitter van de VTN die gelijk Arjen Coppoolse van de KNHS als schuldige aanwees.


Het is een oude truc: eerst de wereld omkeren en dan oproer kraaien. Voor iedereen die niet beter weet een geweldige strategie. Maar wat zet je jezelf in je hemd als je je ervan bedient. Niet de bond die onwillige rijders dwingt om zich te houden aan regels die voor iedereen gelden is hier het probleem, maar de rijder die kennelijk gedwongen moet worden om zich aan de regels te houden.

Hulpmiddelen

Niemand die op het idee komt om de KNHS verantwoordelijk te stellen als een paard zonder slofteugel op concours aan de haal gaat en paniek en schade veroorzaakt. Inderdaad, dat zou niet zijn gebeurd als de KNHS de slofteugel had toegestaan. Maar we willen met z’n allen niet dat rijders en ruiters naar hulpmiddelen grijpen om hun paarden te controleren.

Nakraaiende rijders

Nou ja, ‘allen’: een klein groepje elkaar nakraaiende rijders denkt er, zoals bekend, anders over. Ik vermoed dat zij volgend jaar, als ze op eigen benen staan, geen overtuigend verhaal zullen hebben als zij zich maatschappelijk zouden moeten verantwoorden.

Kettingzaag

De lawaai-Fries deed me denken aan de demonstratie die Tristan Tucker ooit gaf op het Global Dressage Forum. De Australiër demonstreerde daar aan alle voor ererondes terugdeinzende dressuurtypes dat je rustig met een ronkende kettingzaag (!!!) achter een dressuurpaard aan kan rennen. Het dressuurpaard in kwestie liep daarbij een perfect appuyement en verdraaide geen oor. Oók in de baan: een dragline van je helahola: geen probleem.

Universele les

Oké, niet iedereen heet Tristan Tucker. Maar zijn les was universeel: je kunt je paard leren normaal te vinden wat jij normaal vindt. Maar, heel vervelend voor luie paardentrainers, je moet er wél wat voor doen!

De kern

Kijk, en dát is nou de kern van de hele hulpmiddelendiscussie. We – alle paardenmensen – moeten ons de discipline opleggen om te investeren in onze paarden in plaats van in hulp- en dwangmiddelen. Neem les, haal hulp, maar zorg dat je je paard voor elkaar hebt, dat je op een normale manier met hem kunt presteren. En blijf vooral thuis als je je niet aan de regels kunt houden.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur
[email protected]

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

26 reacties op “Column Dirk Willem Rosie: Lawaai-Fries

 • Dirk

  Hulde heer Rosie!

 • Helemaal mee eens.

  Waar de rijkunst eindigt beginnen de hulpmiddelen …

 • eddy crul

  Zeer moedig geschreven en ik ben het daar volmondig mee eens. Petje af. Maar het is wel zo dat je een scheefgroei die jaren als normaal is beschouwd zo maar niet van de ene dag op de andere kan wegwerken. Dit vraagt wat tijd. Daarbij valt niet uit te maken waardoor in zulke omstandigheden het paard juist is weggelopen. Er zijn allicht meerdere redenen en misschien hebben de oordoppen er weinig of niets mee te zien gehad. Voor het commerciële doel laat men zowat bijna alles toe in de arena. Nu was het maar één paard en een sjeesje. Ik hou mijn hart vast bij het mennen,als op een dag een vierspan in volle snelheid door de afsluiting rent en in het publiek terecht komt. En zoals ik ze bezig zie komt die dag er wel eens. Hopelijk heb ik ongelijk. vr gr ec

 • Marcel

  Helemaal mee eens.

  Zoals ik vroeger leerde: “waar de rijkunst ophoudt beginnen de hulpmiddelen”

 • robin

  klopt helemaal, zorg eerst voor rust en vertrouwen dan haal je ook meer uit je paard dan met dwang

 • Heleen Cramer

  Móeite doen…. pfffff…. het kwaad van deze tijd…. en investeren in de psyche van het dier waarvan we zeggen zo dol op te zijn…. kost tijd, moeite en inlevingsvermogen. Maar het kán!

 • Irene

  Goed verwoord!

 • dinie

  kort gezegd: kilometers maken

 • Maarten Dijkerman

  Als je ter plekke de watten uit de oren haalt komt dat paard vanuit weinig horen ineens in de volle mep en sta ik niet raar te kijken van dit voorval.ik vindt dat je hulpmiddelen voor veiligheid zoals oogkleppen watten opzet(vooral bij dravers bijv.)wel eens mag afzetten tegen hulpmiddelen als slofteugel en bijv.pessoa bit in de lage klasses bij springen (Vd.tien stoppers hebben er 7 een Pessoa in!!)die dienen om gebrek aan rijkunst te verdoezelen.ik weet niet wie van jullie wel eens reeel op hol geslagen is zoals ik drie x in mn leven (en dat was niet in een binnenbrak of dressuur baantje hoor)maar dan piep je wel even anders kan ik je vertellen en krijg je opeens een andere kijk op bijv. Het begrip aanleuning.ik hang dan bij dat (men)paard het sterkste bit in dat ik kan vinden en heb op dat moment schijt aan wat politiek correct Nederland daar van vindt.ik ben het natuurlijk verder wel eens met heer Rosie,maar vindt wel een beetje makkelijk scoren met dit stukje.

 • Frans Berings

  Helemaal met Maarten eens.
  Er zijn nu eenmaal extreem gehoorgevoelige paarden , en als de jury een goede ervaren paardenman was geweest, dan had hij moeten diskwalificeren en moeten adviseren om de volgende keer de toegestane geluiddempende oornetjes te gebruiken, en niet de watten moeten verwijderen met alle gevolgen van dien!

 • Fem

  Ik hoor hier alleen nog niemand over het karakter van de hedendaagse paarden . Ik denk dat in de fokkerij ook al een stukje ingebed zou kunnen worden wanneer men selecteert op goede karakters. Dat niet elk paarden bomproof is weten ze bij de politie al . Als ze ergens bij aankoop worden getest op hun vluchtgedrag, en dat wil je dus juist niet, is het daar wel. Paarden waarvan ze vermoeden dat het een hele klus gaat worden laten ze gewoon staan. Misschien een een leuke uitbreiding van eptm testen en hengsten Test in Ermelo.

 • Sjoukje

  @ De heer Rosie. Zou eerst eens praten met de desbetreffende menner. Dan hoor je hoe het echt is gegaan. Want ik lees hier al halve waarheden. Voor de rest ga ik er niet op in. Dit is precies wat jullie willen tegen gaan op horses.nl. Maar jullie maken je er zelf ook schuldig aan.

 • Lianne van de Kamp

  Vooropgesteld dat ik het eens ben met het artikel, vraag ik me toch het volgende af.
  Waar houden de hulpmiddelen op geoorloofd of ongeoorloofd te zijn? Zijn oordoppen niet een paardvriendelijker hulpmiddel dan een bit?
  Ik begin geloof ik last te krijgen van wat ze voortschrijdend inzicht noemen.

 • Bertine

  Dank u, meneer Rosie.

 • Van daar dat het KNHS de Tuigpaarde concoursen vandaag door laat gaan? Hulp middelen verbieden maar de Mens met paard wel met deze stormachtige weersomstandigheden naar de concoursen laten gaan? Waar zijn U normen om over te gaan tot actie?

 • teun

  De KNHS stuurt niemand naar een wedstrijd, dat doen de ruiters/menners zelf. Iedereen neemt zelf de verantwoordelijkheid wel of niet van huis te gaan bij slecht weer…..

 • Bruno Reitsma

  Ik prijs de dag dat we geen discussie meer voeren op de manier waarop het nu gaat. Ik zal niet oordelen of veroordelen maar op deze manier gaat het mis. Goed mis. Keek deze week naar het programma Hea van Omrop Fryslan. Een man met een prachtig span kopersnuiten. O wat vond hij het aangespannen rijden mooi met twee van die “dingen” voor de kar. Het woord paard kon hij niet uitspreken. Daar begint de ellende al. Zijn dat de paardenmensen van nu die het voorbeeld moeten geven??

 • Jan

  Volgens Tel is er dus een directe link met de veranderde regelgeving met betrekking tot hulpmiddelen: de regel tegen het gebruik van watten in de oren is ongewijzigd. Het dwangmiddel oren vastzetten is wel verboden vanaf 30 april jl; misschien heeft de VTN voorzitter zelf watten in de oren….hoe kun je anders onsportief gedrag van rijders goedpraten!

 • verstraeten Jan

  Beste Heer Rosie, Dhr Eddy Crul is van mening dat u dit zeer moedig geschreven heeft. Dat zal wel zo zijn. Maar waar is uw moed als het gaat over de dressuursport? Als u om welke reden dan ook niet kritisch kan of mag zijn, dan kan ik dat nog begrijpen. Maar wat ik niet kan begrijpen is dat u kritische reacties gewoon niet plaatst of ze na enkele dagen verwijdert.

 • Dirk Willem Rosie

  Geachte heer Verstraeten,
  De redactie weigert alleen reacties als ze beledigingen, laster etc. bevatten.

 • verstraeten Jan

  Beste Heer Rosie, mijn reactie op uw column “op een trensje” bevatte geen beledigingen, laster of dergelijke.Ik geef de voorkeur aan een beschaafde discussie. Ik had enkel een simpele vraag gesteld. Wat is uw mening over de moderne trainingsmethode LDR/hyperfexie/rollkur? Deze reactie werd niet geplaatst. ???? Is hierover geen beschaafde discussie mogelijk ???

 • Dirk Willem Rosie

  Geachte heer Verstraeten, Ik zal uitzoeken wat er met uw reactie op de column ‘Op een trensje’ is gebeurd. Met plezier geef ik mijn mening over ‘de moderne trainingsmethode LDR/hyperflexie/rollkur’. Dit is een lastige discussie doordat centraal daarin staat de betekenis die aan één en ander wordt toegekend. Als bedoeld wordt: de manier van trainen waardoor paarden zichtbaar groot ongemak/pijn voelen, dan ben ik daar natuurlijk op tegen. Als bedoeld wordt de trainingsmethode – toegepast op paarden die daarvoor de leeftijd en de graad van africhting hebben – die paarden losser en atletischer in de bovenlijn maakt, dan ben ik daar een voorstander van. Dit is trouwens een futiele opmerking omdat alle succesvolle ruiters hun paarden zo trainen. Ik zie ook ruiters die als ‘klassiek’ te boek staan hun paarden thuis zo trainen. Gelukkig maar, want de ‘klassieke’ houding is voor het paard enigszins onaangenaam als deze langdurig wordt gevraagd (blijkt uit biomechanische metingen). Wat ik bovenal van de hele klassieke-versus-moderne-trainingsmethoden-discussie vind is dat hier sprake is van framing. In de praktijk probeert elke topruiter het beste resultaat met zijn paard te behalen en dat is altijd weer een iets andere, op het paard afgestemde manier. Natuurlijk zijn er ruiters die vriendelijker en minder vriendelijk met hun paarden trainen. Maar ik weet uit ervaring dat deze scheidslijn NIET volgens de geframede indeling in ‘klassieke’ en ‘moderne’ ruiters/trainers loopt. En voorts ben ik van mening dat op concoursen veel scherper toezicht moet zijn op een vriendelijke voorbereiding op de proef, landelijk, nationaal en internationaal. De reclame voor onze sport begint op het voorterrein.

 • verstraeten Jan

  Beste heer Rosie, oprecht bedankt voor deze reactie. We hoeven het nog niet helemaal met elkaar eens te zijn maar uw openheid,stel ik zeer op prijs.

 • Karel de Lange

  @ Dirk Willem Rosie.
  Wat zijn de voordelen in het bewegingsproces van een paard bij het atletischer en losser maken van de bovenlijn? Wat wordt er zoal in dit proces allemaal losgemaakt? Aan welke wetenschappelijke rapporten ontleent u deze visie?
  En aan welke wetenschappelijke rapporten (biomechanische metingen) ontleent u de conclusie dat de natuurlijke/klassieke houding onaangenaam voor een paard zou zijn?

 • Dirk Willem Rosie

  @ Karel de Lange
  Dit is ontleend aan: E. van Breda, ‘A non-natural head–neck position (Rollkur) during training results in less acute stress in elite, trained, dressage horses’ (2006), ‘The effect of different head and neck positions on the caudal back and hindlimb kinematics in the elite dressage horse at trot’ (Van Weeren et al., 2009) en ‘Effect of different head and neck positions on behaviour, heart rate variability and cortisol levels in lunged Royal Dutch sport horses’ (E. Smiet et al., 2014).

 • Karel de Lange

  @Dirk Willem Rosie In geen van deze studies is onderzoek gedaan naar de fysieke schade van de rollkurmethode en de pijn die daarmee gepaard. Inmiddels zijn er 55 wetenschappelijke rapporten verschenen die zelfs ernstige schade aan de rug -en nekwervels laten zien. Eric van Breda concludeert zelf ook al en zegt zelf dat op dit terrein verder onderzoek noodzakelijk is. >> Although these preliminary data provide no evidence for a detrimental effect of the Rollkur training method on stress and/or pain in these horses, the number of horses in this study warrants more research. Finally,it has to be taken into account that heartrate variability has,to the best of ourknowledge,not yet been proven as an established measure for chronic pain (Dobromylskyj et al., 2000). In addition, future studies in elite equine athletes should involve endocrine and behavioral indicators of pain.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook