Ga naar hoofdinhoud

Column Dirk Willem Rosie: Lemen voeten

Opinie
Secret
Foto Christina Beuke
Een Amerikaanse fokker stuurde me een foto van een langbenig, aansprekend veulen, een prachtige vos van Secret. Of het niet eens tijd werd dat ik m’n mening over die hengst bijstelde. Zo gaat dat in de communicatie: voor je het weet sta je te boek als iemand die Secret een waardeloze hengst vindt.

Ik antwoordde dat ik ten aanzien van Secret niet zozeer een mening heb als wel een observatie. De filmpjes op Facebook – van de hengst zelf en van zijn eerste veulens – spreken eigenlijk al boekdelen, maar ten overvloede herhaalde ik tegenover die Amerikaanse fokker nog maar eens dat Secret een zeer talentvol, zeer aantrekkelijk dressuurpaard is. Ik voegde eraan toe: dat ís het nou juist! Dat ziet iedereen, ook in Amerika. Níet iedereen ziet dat de zoon van Sezuan wel heel weke koten heeft, een reus op lemen voeten.

Volksmassa

Het is niet bekend of de kwaliteit van zijn fundament iets te maken heeft met de merkwaardige keuringsprocedure die Secret doorliep. Op een Oldenburgse thuiskeuring kreeg hij zijn eerste goedkeuring. Toen er na dertig seconden video op Youtube een volksmassa richting Secret op gang kwam, buitelden de Duitse stamboeken over elkaar heen om de jongste Hoffnungsträger van de commerciële dressuurpaardenfokkerij in te lijven.
Op een FN-seminar maakte ik daar een kritische opmerking over en kreeg bijval van dr. Werner Schade, op dat moment nog fokkerijbaas van Hannover. Maar ook het grote Hannover werd bang dat de fokkers hun Secret-veulens elders zouden registreren en haalde bakzeil.

Vliegen afvangen

Zo ontwikkelt de fokkerij zich meer en meer tot een spel van met elkaar concurrerende stamboeken. Die in de haast om elkaar vliegen af te vangen vergeten wat hun belangrijkste taak is: nieuwe generaties sportpaarden op de wereld zetten die het werk aankunnen. Dat laatste is op dit moment al een probleem. Dressuurpaarden zijn in paardenklinieken oververtegenwoordigd, de aanhechting van de tussenpees is een typische (én ernstige) dressuurpaardenkwaal geworden. De kans op slijtage neemt toe naarmate het kogeldraagapparaat (het been beneden voorknie en spronggewricht) langer is en onstabieler.

Melkvee

In de selectie zou degelijkheid van het fundament prioriteit moeten hebben. Maar ja, daar haal je geen dekkingen en geen registraties mee binnen. Ik zie de dressuurpaardenfokkerij de kant op gaan van het melkvee. Blinde selectie op productie creëerde koeien die al na een paar jaar letterlijk door hun poten zakten. Waarna het roer om moest om weer aan de noodzakelijke degelijkheid te werken.

Commerciële putje

De race naar het commerciële putje lijkt me een uitgelezen kans voor het KWPN om zich te profileren als het stamboek dat wél randvoorwaarden stelt. En zijn fokkers eerlijk en duurzaam voorlicht.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur
[email protected]

19 reacties op “Column Dirk Willem Rosie: Lemen voeten

  • Maarten Aerts

    Of zoals de oude wijsheid zegt: als je naar een paard kijkt, begin dan met de voeten en ga zo verder naar boven. Zijn de voeten al niet goed, dan hoef je ook niet verder te kijken.
    Dressuur- en springpaarden van meer dan 1m70 op voetjes van een Arabische en benen van een Engelse volbloed, dat is gedoemd om mis te lopen!

  • Robin

    Eindelijk is een stuk waar ik mezelf volkomen in kan vinden.

  • MJ Kochx

    Ik snap de reactie, maar wellicht heb ik meer uitleg nodig over DW’s commentaar over de ‘heel weke koten’, want als ik op https://www.globalequinesires.com/product/secret/ de standfoto bekijk, zie ik wel dat de hengst heel lang gekoot is (dus potentieel ‘onstabieler’), maar vind ik ‘m niet heel week gekoot …
    Ik zie wel een behoorlijk lang pijpbeen wat volgens mij ook wat ingesnoerd is onder de voorknie, dus kan ik wel meegaan in de opmerkingen over het fundament, en dat zie je vaker bij ‘het moderne dressuurpaard’.

  • Vermeulen

    Zeer goede analyse van de huidige dressuurpaardenfokkerij.
    Helaas laat het KWPN zich soms ook verleiden tot zgn.
    Mode-filmpjes of zgn. Vreemd bloed, dat dan beter zou moeten zijn.
    Commercie is de leiddraad en de fokker wordt weer voor de gek
    Gehouden(als die niet oplet)

  • Michiels Hedwig

    Dan wordt er nog niet vermeld dat op zijn rechter voorbeen een enorme asafwijking te zien is! Zeer goed te zien op bijgevoegd filmpje https://www.youtube.com/watch?v=GIBFCPy9h4I

  • Conrad Beck

    ‘heele weke koten’ zie ik ook niet. En iets langere koten is wel héél lekker rijden! Deze paarden ontwikkelen veel veer en expressie. Natuurlijk hebben zulke paarden in de training vooral op dit punt extra aandacht nodig; uiteindelijk wil je niets kapot maken.

  • H. Paerels

    Heel goed artikel, heer Rosie!
    Er is geen enkele vorm in de natuur zónder funktie. Dus alles wat je verandert zal altijd negatief uitpakken (Aristoteles)!
    Bij de modern gefokte paarden is o.a. de onderarm korter gemaakt tov de pijp. De pijp is langer gemaakt. Daardoor raakt een paard uit balans!! Zo krijg je de voorbeenzwaaiers.
    Balans is schoonheid, is tijdloos, is harmonie!
    Wij moeten die balans en diens funktioneren nooit willen veranderen!
    Karel de Lange roept dit al zo lang.

  • Geurt

    De race naar het commerciële putje is een heel leuke woordspeling. Ik zal het uitbreiden, en misschien zijn er nog meer mensen die die woorden kunnen toevoegen:

    “ De race naar het commerciële putje, om daarmee het hoofd boven water te houden”

  • eddy crul

    Over de artikels “Secret” heb ik zwaar mijn bedenkingen.Maar iedereen heeft heeft het recht zijn mening over een hengst te geven. En om dit artikel goed te kunnen volgen zou ik wel eens willen weten wat er juist bedoeld wordt met weke koten. Kijk, ik kan ook wel zien of een paard lange of korte koten heeft.Maar weke koten ??? Dat kan ik heus niet zien. Onder de huid kan ik echt niet kijken vr gr ec

  • Je hebt helemaal gelijk, zo gebeurd het ondertussen. Maar, of de keurcommissie van nederland meer op houdbaarheid kijkt, betwijfel ik, zie maar laatste keuring kwpn ” koten “. De mens was altijd al geil op geld …. Geld regeert de wereld … Misschien 1 of 2 europese stamboeken die zich verplicht voelen weer meer op de gezondheid van onze sportpartners te kijken. Inteelt wordt ook de uitdaging zeker nu icsi in opmars is, als nu ook 1 merrie vele veulens per jaar gaat brengen in een kleine populatie, zal de verenging van de bloedlijnen nog groter probleem worden. Wordt tijd dat hier europese wetgeving over gaat komen.

  • E. Prins

    Maar hier werd juist op Horses gezegd dat de dressuurpaarden over de laatste decennia er zo op vooruit zijn gegaan:
    https://www.horses.nl/dressuur/evolutie-dressuurpaarden-kampioenen-jaren-heen/amp/
    Nu wordt er hier gesproken over de race naar het putje.

  • Harm Migchels

    No foot, no Horse ! En dat weten we al zolang !

  • Frans Berings

    @Eddy
    Even googelen!

  • Flip

    Als eens gekeken naar het kromme linksachterbeen van Expression? Hoe heeft het KWPN zo’n hengst goedgekeurd??

  • MJ Kochx

    @eddy crul, het gaat bij een weke kootstand over de hoek die de koot maakt met de bodem. Bij een kootstand van kleiner dan 45 graden spreek je over een weke stand. Het zegt dus niets over de ‘weke delen’.

    MVG – Maud

  • eddy crul

    Beste Frans, Ik weet wel wat een weke koot STAND is en dit hoeft niet altijd een probleem te zijn. Maar de heer DWR schrijft het paard heeft weke koten en niet weke kotenstand, alsof secret zeer zwakke koten zou hebben. Met weke koten wil hij het fenomeen nog erger maken. Kwestie van die Duitse hengst Secret nog meer af te breken. Daar ergerde ik mij aan. Zo breekt of maakt de media een hengst of sportman of wat dan ook ten onrechte. vr gr

  • Bob Remmen

    Ik volg deze column nu al een tijdje. Vind het jammer dat hier een persoonlijke mening er zo door word gedrukt en bestempeld ! Secret is een fenomeen waar het kwpn met geen enkele hengst aan kan tippen. (Lees dit voorgaande nogmaals) Heb hem zelf meermaals gezien, ernaast gestaan en heel goed bekeken. Zou u ook eens moeten doen. En dan een rondje door Nederland maken en ook de kwpn goedgekeurde hengsten kritisch bekijken. Nu de nakomeling die ik gezien heb bevallen mij stuk voor stuk hele leuke veulens met top karakter. En dat is juist waar mijn keuze opgevallen is bij deze hengst om er weer mee te dekken. Karakter is mij zeer belangrijk.

  • eddy crul

    Beste Maud, blij van u te horen. Bedankt voor de gedane moeite. Mijn reactie aan Frans is natuurlijk ook voor u bestemd. vr gr ec
    Beste Bob, Toen ik meer dan een jaar geleden het promotiefilmpje zag op de website van gestüt W.M. van de jonge Secret wist ik het meteen. Dit was juist voor de periode dat de stormloop voor Secret begon. Samen met de rush naar Secret begon ook de pers in Nederland de hengst af te breken.Nu loopt hier een prachtige jaarling merrie van Secret waar wij zeer tevreden over zijn. De lange moeilijke weg is dus begonnen.vr gr ec

  • Dick de Jong

    @Bob,
    Daar is een column juist voor: een persoonlijke mening van de schrijver anders had DWR wel gewoon een artikel geschreven.
    ” Een column is een vaste rubriek, een kort stukje proza in een krant, tijdschrift, een bepaald medium op internet of uitgesproken op televisie en radio waarin de auteur zijn of haar mening puntig en uitdagend uiteenzet. Vaak heeft een column een zekere actualiteitswaarde.” bron: ensie.nl

    Dat u het er niet mee eens bent mag maar val het medium niet aan omdat de mening van de schrijver u niet aanstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.