Ga naar hoofdinhoud

Column Dirk Willem Rosie: Publieke moraal

Opinie
losrijden

Paardje pesten. Onder die titel schreef Xander Noë een blog op zijn website. De inhoud komt op het volgende neer: Noë zag op een wedstrijd een ruiter zijn paard pesten, hij vond het niet om aan te zien! Iedereen hield daar zijn mond over - de trainers, de groom, de begeleiders... Én, moest Xander Noë bekennen, hijzelf ook.

Een team van psychologen zal in deze blog wel een schreeuw om aandacht van een zich kwetsbaar opstellend persoon zien, die ons de ogen wil openen voor een nijpend paardenwelzijnsprobleem. Ik vind dit verhaal ten hemel schreiend.

Geen enkel probleem

Wat is hier allemaal erg aan? Op de allereerste plaats: Xander heeft dus níet ingegrepen! Jan, Piet, Klaas, Xander, iederéén moet ALTIJD ingrijpen als hij ziet dat iemand iets met een dier doet dat ‘niet om aan te zien is’.

Oké, de meeste mensen staan langs de kant toe te kijken en maar weinigen springen echt in de gracht om een hand toe te steken, dus waarom lelijk tegen Xander doen? Nou, omdat hij de paardenwereld schetst als een milieu waarin het geen enkel probleem is om ongestoord je paard te pesten. Dat vind ik het één na ergste aan Xanders verhaal. Hij vertelt in alle openheid aan de Dierenbescherming, de Partij voor de Dieren, stichting Dier en Recht en iedereen die het verder maar al te graag horen wil, dat de paardenwereld niets onderneemt tegen ruiters die hun paarden pesten.

De bond doet niets

En nu komt het allerergste: dat IS ook zo! In de zes jaar dat Xander Noë als hoofd opleidingen een belangrijke functie bij de KNHS bekleedde, heeft hij daar geen verbetering in aangebracht. De hippische bond, die zo graag ronkt over paardenwelzijn, doet niets om een publieke moraal over paardenwelzijn handen en voeten te geven. Juist omdat Jan, Piet, Klaas en Xander geneigd zijn hun kop in het zand te steken, móet de KNHS actief een gedragsverandering bewerkstelligen.

De KNHS heeft bewezen dat zij dat kan: met een contract afdwingen dat haar officials zich naar behoren gedragen. Ik heb voor de grap de KNHS-gedragscode er nog eens op nagelezen. Aan alles is gedacht: de belangen van de sponsors, de reputatie van de KNHS, braaf zijn op sociale media… Maar geen letter over paarden! Laat staan over hun welzijn.

Gillende schande

Het is een gillende schande dat onze officials pas moeten ingrijpen bij wreedheid of als het paard in de proef pijnlijk kreupel is. Tot die tijd mag iedereen doen of z’n neus bloedt. En die bloedt dan ook, elk weekend weer. Daar moet rap een eind aan komen. Voor anderen een eind aan onze sport maken.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

6 reacties op “Column Dirk Willem Rosie: Publieke moraal

 • Albert Voorn

  Beste DWR,
  In het verleden heb ik mij als taak gegeven om op te treden tegen dit paarden pesten, dit begon in 1999 tijden het CSI in Valkenswaard alwaar ik de Officials er op attendeerde, maar die deden niets omdat de desbetreffende ruiter een gast van de organisatie was. Nadat ik zelf het heft in handen had genomen werd ik bedankt door: Ludger Beerbaum, Rodrigo Pessoa en wijlen Eric Wouters met de woorden: “ Geweldig dank je wel, het was nodig!
  Ik heb hun toen gevraagd waarom ze zelf er niets aan hadden gedaan, geen antwoord.
  Ik heb hun toen gezegd dat wij als ruiters onder elkaar een corrigerende taak hebben om onze prachtige sport in bescherming te nemen.
  Echter wil iedereen met iedereen vriend blijven en doen we dus niets!
  Kijk nu even naar b.v Al Scharbatly, dat deze ruiter überhaupt nog op een wedstrijdterrein mag komen is onbegrijpelijk! Wat deze persoon zich denkt te kunnen permitteren, je kunt het niet geloven! Als een collega ruiter er hem op aanspreekt heb je binnen de kortste keren een knokploeg voor je deur staan. Als een official hem een gele kaart geeft dan verdwijnen deze weer van de record want SA sponsort de landenwedstrijden of heeft andere belangen. De FEI gaat ook in dit geval voor het geld en NIET voor het belang van de paarden. Bij deze man draait een ieder het gezicht weg of te wel uit angst of te wel uit financieel belang!
  Ook ikzelf heb het opgegeven daar men mijn bloed wel kon drinken, ik probeer het zelf zo correct mogelijk te doen en daar hou ik het maar bij, ook ik werd in mijn jonge jaren door b.v Mijnheer Anton Ebben gecorrigeerd wanneer ik mijn geduld verloor en onterecht hard voor mijn paarden was, GELUKKIG want ook dat was nodig!

 • Yves

  Dirk Willem Rosie, wat is er mooier dan bij het ontbijt een column van je te lezen :-))

 • marcel dufour

  Gelukkig is het publiek tegenwoordig de bepalende factor en ik blijf het dan ook aanmoedigen om op ieder losrijterrein foto’s en video’s te blijven schieten.
  Dat is namelijk het enige middel waar de daders een geweldige hekel aan en angst voor hebben….beelden van hun dierenmishandeling die in de openbaarheid verschijnen.

 • Helemaal mee eens! Zowel de collum als de reacties tot nu!

 • eddy crul

  Natuurlijk hebben we allemaal de (publieke) moraal hoog in het vaandel. Althans dit zou toch zo moeten zijn. Maar er is wel een verschil tussen de praktijk en de theorie. Strikt gezien is het niet aan het publiek om tussen te komen waar zich wantoestanden voordoen. Daarvoor moeten mensen aanwezig zijn gemandateerd door de organisatie en of de federatie . Integere mensen die met kennis van zaken het onderscheid kunnen maken tussen aanvaardbare- en niet aanvaardbare toestanden. Als we gaan promoten dat iedereen moet tussen komen waar hij of zij denkt dit te moeten doen ,dan gaan we binnen de kortste keren naar onleefbare toestanden op onze wedstrijden en evenementen. Scheldpartijen ,vechtpartijen en zelfs erger. Ingrijpen tegen wantoestanden is de verantwoordelijkheid van de organisator en de federatie. Zij moeten dit professioneel voorzien. vr gr ec

 • Frans Berings

  Helemaal eens met Eddy Crul!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook