Ga naar hoofdinhoud

Column Jacquelien van Tartwijk: Kennishonger

Opinie
Bordeaux
Tineke Bartels en Akane Kuroki op Bordeaux tijdens de Fokkerijdag bij Van Uytert. Foto Paardenkrant/Melanie Brevink-van Dijk

Wat mij  steeds weer opvalt is de honger naar kennis van mensen met paarden. Als ze ergens informatie vandaan kunnen halen, doen ze dat. Via clinics, informatieavonden, cursussen of een congres. Dat openstaan voor informatie heeft effect, blijkt telkens weer.

Neem nu de centrale keuringen in Noord- en Zuid-Holland. Dertig jaar geleden was de kwaliteit er vaak zeer beperkt. Opvallend hoe ze daar open hebben gestaan voor veranderingen en hoe met name ook zogenaamde nieuwkomers daarmee aan de slag zijn gegaan. De laatste decennia is de groep driejarige dressuurpaarden op die keuringen een ware beleving geworden en doet de top er zeker niet meer onder voor de traditionele topkeuringen van Gelderland en Noord Brabant. Steeds weer merk je dat fokkers willen leren en dus kan het KWPN zich verheugen op enthousiaste deelname aan de cursus exterieurbeoordeling.

Juryleden moeten ook leren

Er blijft werk aan de winkel om goed aan die vraag te kunnen voldoen. Experts moeten immers zichzelf óók blijven ontwikkelen. Zo zouden de docenten van de KWPN-cursus zich weer kunnen laten scholen door biomechanici en ervaren paardenartsen. De lessen van Jacques Marée en Jan Greve in de Paardenkrant-serie ‘Trainen en heelhouden’ zouden KWPN-juryleden zich ook aan moeten trekken. En wetenschappelijk onderzoek van biomechanici zou tot de basisstof van juryleden moeten behoren.

Kennishonger

Niet alleen op fokkerijgebied, maar met name vanuit de dressuur zie je een ongelooflijke kennishonger. Ruiters en amazones willen meer weten en beter worden. Afstand maakt dan niet uit, wel de ingrediënten. Er moet iemand van naam en faam aan verbonden zijn, of een veelbesproken onderwerp worden aangesneden, maar dan is succes vrijwel gegarandeerd.

KNHS

De KNHS speelt er goed op in met diverse trainingen en clinics. Die worden niet alleen om de punten die deelnemers ervoor krijgen goed bezocht. Ook een regionaal initiatief als een dressuuravond voor het opleiden van jonge paarden op Paard Balkbrug afgelopen week was een succes. En dan staat deze week op Indoor Brabant het eerste hippisch-juridische congres over de veterinaire keuring op programma; ook daarvoor aan belangstelling geen gebrek.

Gelukkig

Dat er op alle fronten ingespeeld wordt op de honger naar informatie en kennis is een grote pré en draagt in mijn ogen uiteindelijk ook bij aan het welzijn van het paard. Er wordt over allerlei dingen nagedacht en niet zomaar iets met een paard gedaan omdat het zo altijd is gedaan.

Ik prijs de paardenwereld gelukkig met deze paardenmensen. Die denken echt niet dat ze de wijsheid  al in pacht hebben na het lezen van een boekje.

Jacqueline van Tartwijk, redacteur

[email protected]

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

2 reacties op “Column Jacquelien van Tartwijk: Kennishonger

  • S.Evenblij

    Dit hele verhaal is larie koek. Waarom is dressuurrijden ontstaan? Juist om een paard langer bruikbaar te houden. Nu ineens zijn het DA‘s die het weten. Sorry maar de gebruiksduur van paarden is juist korter geworden. Ondanks grotere boxen enz….. Het paardrijden, het weten hoe en waarom ik bepaalde oefeningen rijden moet om spieren te ontwikkelen is al meer als 200 jaar bekend. Nu opeens het wiel weer uit te vinden is verloren tijd. Alles staat beschreven, niets is nieuw. Paarden die goed gereden worden, gaan langer mee. Heb vaak het gevoel, dat dat niet meer gevraagd is. Liever snel kapot, zodat we weer meer paarden produceren kunnen. Het is verschrikkelijk wat er in Nederland gebeurt is, de laatste 30 jaar. Wanneer men de jonge paarden ziet, voor oei, achter foei.

  • tony v

    volledig mee eens met S.Evenblij jammer dat die kennis aan het verdwijnen is. Zag onlangs een trainingsvideo van wijlen Paul Stecken een Duitse trainer jammer dat die man niet gekloond is we kunnen er een paar gebruiken .Die manier van trainen en africhten waar harmonie balans en het goed voelen van het paard hoog in het vaandel staat met dit systeem kan je paard tot op hogere leeftijd laten meegaan en is ook mooi om te zien geen knarsetanden zwiepende staarten geen toegesnoerde neusriemen enz enz. We moeten terug een dansend paard zien die plezier in zijn werk heeft !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook