Ga naar hoofdinhoud

Column Jacquelien van Tartwijk

Opinie
trekpaarden
Dat de Sectorraad Paarden bij het ministerie van LNV een verzoek heeft ingediend om te kijken of en hoe de erkenning van de KVTH kan worden ingetrokken, vind ik best wel schokkend. De opstelling van het trekpaardenstamboek wordt door de paardensector gezien als schadelijk en uitermate onwenselijk.

Hoe heeft dat nu zo ver kunnen komen? Een stamboek dat vijf jaar geleden nog het honderdjarig bestaan vierde en de K van Koninklijk mag voeren! Een stamboek met een rijke trekpaardhistorie, waar de Haflingers vanaf het moment dat zij in Nederland kwamen – 1961 – aan zijn toegevoegd, maar dat duidelijk niet met de tijd is meegegaan. De autoritaire beleidsvoering heeft mij altijd verbaasd. Door een structuur waarbij inspraak en transparantie ver te zoeken waren en de conservatieve houding vanuit de leiding was het altijd al erg moeilijk om vernieuwingen door te voeren. Veel goedwillende mensen zijn al met de staart tussen de benen opgestapt.

Lees de hele column op www.paardenkrant.nl (alleen voor abonnees)

2 reacties op “Column Jacquelien van Tartwijk

  • Jan Jonas

    De gehele paarden sector moet dit voorkomen, omdat het de eerste opstap is om de paarden-fokkerij en -sport de das om te doen. Binnen het ministerie van LNV zitten mensen, die geen idee hebben van paardensport en fokken van paarden, en dit als kwellerij zien. Het liefst zien deze mensen, dat paardensport verboden wordt. Deze mensen weten niet welke goede naam het Nederlandse trekpaard internationaal heeft. Tot in Japan staat ons trekpaard goed bekend. Het predicaat Koninklijk heeft dit stamboom niet voor niets gekregen. Dit wordt nu door deze mensen in twijfel getrokken.

  • MJ Kochx

    Wat mij al langer verbaast, is het feit dat er nog steeds foto’s van gecoupeerde paarden worden geplaatst bij de verslaglegging van de keuringen van het KVTH. Ik snap dat er verslag gedaan wordt, maar ik persoonlijk zou er dan voor kiezen om foto’s te plaatsen van die paarden die bovenaan komen te staan en die COMPLEET (dus inclusief staart) zijn. De anderen worden wel vermeld, maar niet getoond.

    Heb in september genoten van de Warendorfer Hengstparade waarbij een ruime vertegenwoordiging van koudbloeden met prachtige dikke staarten voorbij kwam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.