Ga naar hoofdinhoud

Column Rick Helmink: De laatste muur

Opinie
kwpn-kantoor
Foto: Paardenkrant / Melanie Brevink

"We willen dichterbij de leden staan: als er nog steeds het idee bestaat dat Ermelo een ivoren toren is, dan is het tijd om die spreekwoordelijke muren af te breken”, schreef Andries van Daalen vorig jaar in KWPN Magazine.  KWPN-directeur Piet Peters deed er in de afgelopen editie nog een schepje bovenop in een artikel met de kop ‘Ermelo mag nooit meer een ivoren toren worden’: “Het KWPN is geen bedrijf, maar de werkorganisatie van een vereniging. Dat houdt in dat je ten dienste staat van de leden.”

Het bleef de afgelopen tijd niet alleen bij woorden: er waren ‘meet en greets’ op de KWPN Hengstenkeuring in Den Bosch (waarbij er overigens niet de mogelijkheid was te ‘meeten’ met fokkerijraadsleden, een gemiste kans) en dit voorjaar werden er voor alle fokrichtingen fokkerscafé’s georganiseerd. Enfin, volgens mij is de KWPN-top op de goede weg om ook daadwerkelijk dichter bij de leden te komen.

Monddood

Dat dacht ik althans, tot ik vorige week donderdag een berichtje op de KWPN site zag verschijnen. Een berichtje over de ledenraadsvergadering. De zeer summiere agenda ter kennisgeving. Ter kennisgeving, want aan het begin van deze eeuw maakten voormalig voorzitter Henk Visser en Johan Knaap de leden monddood door de ledenraadsvergadering besloten te verklaren. Een unieke situatie en waarschijnlijk zelfs ontoelaatbaar binnen het verenigingsrecht. Het is eigenlijk jammer dat er in de afgelopen jaren geen enkel KWPN-lid naar de rechter is gegaan om het KWPN te dwingen de vergadering weer openbaar te maken. Grote kans dat dat gelukt was.

Eigen vergadering

De ledenraadsvergadering is namelijk de vervanging voor de algemene ledenvergadering. Bij een vereniging met zoveel leden als het KWPN is het vanuit praktisch oogpunt niet handig te vergaderen met al deze leden, dus wordt er gewerkt met vertegenwoordigers. De ledenraadsleden. Maar het blijft dé vergadering waar de leden kunnen meepraten en meebeslissen over de koers van de vereniging. Kortom, de vereniging die de mond vol heeft over ledenbinding, ontneemt haar leden het recht om aanwezig te zijn bij hun eigen vergadering. Te zien of hun vertegenwoordigers hun stem goed vertegenwoordigen. Te zien of het KWPN de koers vaart die zij ook voor ogen hebben.

Bulldozer

Dus, geacht bestuur, ik daag u uit: verklaar de ledenraadsvergadering weer openbaar toegankelijk voor leden. Het is hun vergadering. De laatste muur van de ivoren toren staat nog fier overeind. Tijd om daar ook met een bulldozer overheen te rijden.

Rick Helmink, freelance medewerker
[email protected]

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

7 reacties op “Column Rick Helmink: De laatste muur

 • eddy crul

  ““Het KWPN (KBRSF enz) is geen bedrijf, maar de werkorganisatie van een vereniging. Dat houdt in dat je ten dienste staat van de leden.”” Dit zijn wijze woorden. Wegens de diversiteit van de leden makkelijker gezegd dan gedaan. Het is in die geest dat alle veranderingen moeten worden uitgevoerd. En over alle veranderingen moet uitermate eerst goed worden nagedacht. Maar buiten dit,is het onaanvaardbaar dat er maar één federatie in Nederland is . In Belgie zijn er twee). Alhoewel, mochten het FEI en de onderliggende nationale federaties dit goed en eerlijk aanpakken en de nadruk leggen op eerlijke sport ,alle leden dezelfde plichten en rechten,Dan zou er geen tweede federatie nodig zijn.Maar daar zijn we mijlen ver van verwijderd. En de huidige generatie zit zo vergroeid in het scheefgegroeid systeem dat ik geen oplossing zie op korte termijn Zelfs niet op middel lange termijn.. vr gr EC

 • Hanneke Hegeman

  Dat het stamboek een ivoren toren is, heb ik nooit ervaren. Ik ben erg blij met de dienstverlening en de uitgebreide service die je als lid kunt krijgen. Dankzij het stamboek zijn we enorm vooruitgegaan in de ontwikkeling van het hedendaagse sportpaard. Als ik dan commentaar zou moeten hebben, is het niet op het verenigingssysteem, maar op de prijs die je als lid voor de dienstverlening moet betalen. Maar goed, als de kwaliteit er is, en die is er, kan ik daar mee leven. Dat de Ledenraad niet openbaar is, geeft blijkbaar bij niemand problemen. Er is tenminste geen sprake van een ontevreden groep leden die zich uit. Dat laat onverlet dat het normaal zou zijn dat de notulen van de Ledenraad op de site van het stamboek zouden komen. Maar dan wel de hele versie en niet een prullerig uittreksel zoals dat bij de KNHS gebeurt.

 • eddy crul

  Beste Hanneke, graag deze rechtzetting .Toen ik dit artikel las vond ik de openingszin zo fantastisch.Maar ik zat met mijn gedachten wel bij de sportbonden onder het FEI. Zoals KNHS, KBRSF en anderen in de andere landen. Ik maakte een kopie van de openingszin en vergat KWPN te vervangen door KNHS. Ik heb het dus in mijn reactie niet over het KWPN. Maar wel over KNHS,KBRSF …de sportbonden dus. Mijn excuses daarvoor.vr gr EC

 • Jordy Verhoeven

  @Hanneke Hegeman: Een nuancering. “We” zijn niet dankzij het stamboek enorm vooruitgegaan, doch omgekeerd; het stamboek is enorm vooruitgegaan dankzij de fokkers=leden.
  Dankzij die leden, die vervolgens monddood gemaakt werden door de ledenvergadering besloten te verklaren. Een volstrekt belachelijke situatie.
  In de trant van: “Hartelijk dank fokkers voor uw topfokproducten waardoor wij ons op de borst kunnen kloppen; wij gaan nu met de eer strijken in ons ivoren torentje en uw mening doet er verder niet toe”.

 • KNHS maakt(e) zich hier in elk geval schuldig aan. Directie en bestuur ging met de organisatie om alsof het (een eigen) bedrijf was, maar KNHS is van en voor de leden. Ik vond dat al toen ik er in 2004 werkte als directiesecretaresse . De toenmalige voorzitter beschouwde beledigd elke bemoeienis, al was het nog zo’n goed idee, met “zijn” KNHS als een inbreuk. Het is hoog tijd dat dit verandert.

 • Pieter schouten

  Beste alle bovenstaande,
  Rick Helmink had het in zijn stuk over t KWPN, en niet zoals jullie allen over de knhs en andere sportfederaties. Zie deze 2 toch eens los van elkaar, want dat bleek het slechtste huwelijk wat er ooit gesloten is.

 • Tom de Wilde

  Beste Pieter, wel goed lezen svp. “Allen”? Alleen Eddy Crul en Patricia Bakker hebben het over de KNHS. En bovendien heeft Eddy Crul z’n excuses al aangeboden voor z’n misvatting. Blijft van “allen” dus alleen Patricia Bakker over…

  Ik kan volledig instemmen met de column van Rick Helmink. Er is veel te weinig transparantie bij het KWPN.
  Vanzelfsprekend is een ledenraad vanuit praktisch oogpunt handzaam. Maar zelfs de Tweede Kamer is toegankelijker en Kamerstukken liggen ter inzage. Om maar te zwijgen van gemeenteraadsvergaderingen, waarbij belanghebbende burgers zelfs spreekrecht hebben.
  Rick Helmink heeft het KWPN een handschoen toegeworpen. Nu eens zien of het KWPN het lef heeft om die op te rapen. Of dat het bij mooie praatjes blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook