Ga naar hoofdinhoud

Column Rick Helmink: Klucht

Opinie
KNHS kort geding leden

Na een korte winterslaap begon het paardennieuwsjaar in mijn ogen vorige week weer echt. Daar ben ik blij mee, maar dat gold niet voor iedereen. Zo bracht Paardenkrant-Horses.nl-hoofdredacteur Dirk Willem Rosie het echte verhaal over de aanstelling van Alex van Silfhout als bondscoach bij de senioren. Over hoe de KNHS aan de kaderruiters had gevraagd om namen aan te leveren, die vervolgens in de prullenbak had gegooid en iemand anders de baan had toevertrouwd. 

Op hun beurt waren de ruiters het weer niet eens met die keuze en werd Monique Peutz snel omgewisseld voor Alex van Silfhout. Bij dat verhaal kan ik me voorstellen dat mensen zeggen: wat heeft die KNHS er weer een zooitje van gemaakt. Wat een klucht! Maar nee, Horses.nl en De Paardenkrant moesten het ongelden. Hoe had Dirk Willem Rosie het gedurfd om nu weer te gaan zeiken over deze procedure. Er was toch eindelijk een bondscoach, het was toch allemaal net zo gezellig. Een kleine greep uit de reacties die onder dat bericht verschenen:

Roddel en achterklap

“Wat is nu de meerwaarde van het plaatsen van zo’n nogal negatief gebracht bericht? Na de bekendmaking van de bondscoaches heerste er een positieve sfeer rondom alle benoemingen.”

“Roddel en achterklap.”

“Opruiend artikel. Het zet zowel de ruiters als mw Peutz in een kwaad daglicht. Voer voor speculaties en dat hebben we nu juist niet nodig. De focus moet liggen op verbeteren van de sport en goede resultaten halen.”

“Toch wel een hoog “Story”-gehalte hoor: boze tongen beweren dat…het gerucht gaat dat…Iedereen wil graag eenheid en harmonie; zaai dan geen verdeeldheid.”

Risico’s

Waar deze kwakers op het internet aan voorbij gaan is dat de KNHS behoorlijke risico’s nam. De KNHS was zich bewust van het risico van belangenverstrengeling (Diederik). Precies daarom duurde het zolang dat er een nieuwe bondscoach was. Daarbuiten had deze situatie ook heel anders kunnen aflopen, bijvoorbeeld dat Monique Peutz de KNHS-deur hard had dichtgesmeten. Het is aan de loyaliteit van Peutz en Van Silfhout richting de KNHS te danken dat het met een sisser afliep.

WFFS-ontkenning

In mijn zoektocht naar de reacties onder het KNHS-kluchtbericht kwam ik nog een ander artikel tegen. Dat Paul Schockemöhle WFFS ontkent en bereid is daar 10.000 euro voor te betalen. Deze middelvinger van Paul Schockemöhle richting WFFS werd behoorlijk vaak gedeeld, geliket en kon op bijval rekenen. Goed, eerlijk gezegd moest ik ook best lachen om deze actie, maar volwassen omgaan met de kwestie is iets anders.

Volwassen

De paardenbusiness is met een omzet van 2 miljard euro in Nederland op papier een behoorlijk volwassen sector. In de praktijk wordt er vrolijk gepuberd. Daar heb ik geen probleem mee (sterker nog, moet er vaak om lachen), maar als de paardensector serieus genomen wil worden (en volgens mij is dat zo) begint dat met het serieus nemen van zichzelf. En dat betekent dan ook dat een hippische bond ter verantwoording geroepen kan worden als ze er een zooi van maken.

Rick Helmink, freelance medewerker

[email protected]

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

2 reacties op “Column Rick Helmink: Klucht

 • R. van Driesten

  Dit is bijna hilarisch! Ga je nou serieus je ongenoegen uiten over reacties die je van lezers krijgt en je slecht bevallen! Dat er wat aan te merken is op de gang van zaken is allicht het geval, dit betekent echter niet dat de redactie zich in allerhande omfloerst en suggestief taalgebruik hoeft te hullen om nieuws te brengen. Dat het op de redactie schijnbaar smullen als er een scoop is die voldoende voer biedt voor intriges en samenzweringen, dat vermoedde ik reeds eerder en was mede de reden om mijn abonnement op te zeggen. Dat het schijnbaar dan nogal tegenvalt dat de lezers niet zonder meer zich wensen te conformeren aan jullie berichtgeving, getuigt simpelweg van weinig karakter. Misstanden en waarheden voor het voetlicht brengen is goed, daar waar suggestief en sturend taalgebruik de boventoon moeten voeren zijn er simpelweg te weinig feiten voorhanden en transformeert “nieuws” in “achterklap”. Spijtig aangezien er redactioneel ook veel goed werk wordt geleverd.

 • Ko

  Als je serieus genomen wil worden, helpt het als je je serieus gedraagt. Inspraak vragen om vervolgens “koninklijk” wat anders te doen helpt dan niet. We kennen het uit de grote mensen politiek.
  Idem met reacties op een artikel wegzetten als “kwakers op het internet”.
  Voor elke reactie zijn er tientallen die er net zo over denken maar niets de moeite nemen.
  Staat reageren je niet aan, sluit dan die mogelijkheid. Alleen en hooghartig verder genieten van het eigen gelijk op de hei in Ermelo is dan wat rest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook