Ga naar hoofdinhoud

Column Rick Helmink: Wat je niet ziet

Opinie
United Touch S, één van de fokproducten van Julius-Peter Sinnack - Foto: Rick Helmink
"Voor een interview in De Paardenkrant van deze week sprak ik de Duitse fokker Julius-Peter Sinnack. Hij heeft een duidelijk doel voor ogen: het fokken van een Olympisch kampioen. ‘Of dat lukt is een tweede’, zegt Sinnack, ‘Maar als je dat voor ogen houdt, kom je er in ieder geval sneller in de buurt.’ Het fokdoel van het KWPN is hetzelfde als dat van Sinnack: paarden fokken voor het hoogste niveau. Olympische kampioenen dus. Om er in de buurt te komen heeft Sinnack een tip: minder letten op wat je ziet aan de buitenkant (exterieur) en meer op wat je niet ziet aan een paard (interieur). Daar dacht ik aan op de afstammelingenkeuring van het KWPN", begint Rick  Helmink zijn column in De Paardenkrant van deze week.

“Ik bladerde door de catalogus en keek naar de ‘interieurcijfers’ die de jonge hengsten in het verrichtingsonderzoek hadden gekregen. Van de 18 springhengsten die daar in staan, hebben er 15 een 8 of een 8,5 voor rijdbaarheid en 14 een 8 of 8,5 voor instelling. Bij de dressuurhengsten is er een gelijkwaardig beeld: allemaal 8-en, 8,5-en en 9’s voor het onderdeel rijdbaarheid en instelling. Volgens die cijfers is het dus eender welke hengst je kiest, met het interieur zit het overal wel snor.”

Benieuwd naar de column? Lees ‘m helemaal in De Paardenkrant

Bron: De Paardenkrant

Eén reactie op “Column Rick Helmink: Wat je niet ziet

 • Jan Jonas

  Fokken is een kunst. Om kampioenen te fokken zijn een aantal voorwaarden.
  De merrie moet van goede huize komen. Het liefst qua karakter dominant.
  De hengst is secondaire; maar de foklijn van vader of grootvader moet interessant zijn.
  Het veulen, moet het juiste voer op het juiste moment krijgen tot het 3e jaar.
  De africhting moet bij het dier passen en niet standaard zoals het al te veel gebeurd.
  Passende ruiter vinden en niet steeds veranderen.
  Ik heb dat bij renpaarden gedaan en alle nakomelingen van verschillende hengsten waren klassieke renpaarden die koersen incl. Derby’s wonnen.
  En weten wat de meest voorkomende klachten bij paarden zijn en daarvoor een oplossing vindt. Ik verzeker U dat het paard vooraan loopt. Wat hier boven in het artikel staat is slechts een Utopie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook