Ga naar hoofdinhoud

Evenementenspits

Opinie
evenement
Vorige week dinsdag is de KWPN Hengstenkeuring begonnen. Twee weken lang eerste bezichtiging. Maar op die startdag was in Westfalen de belangrijkste dag van de hoofdkeuring, met vrij bewegen en vrij springen. En het examen van het verrichtingsonderzoek was onlangs gelijktijdig met de hengstenkeuring van Oldenburg.


Een paar jaar geleden begon de eerste bezichtiging in Ermelo altijd pas net na de verjaardag van Sinterklaas en het verrichtingsexamen het weekeinde na Westfalen. Mogelijk door het verplaatsen van de NRPS-hengstenkeuring is het KWPN langzaam maar zeker naar voren gekropen. Maar toch jammer – en eigenlijk een beetje onfatsoenlijk – dat er dan zo weinig rekening wordt gehouden met toonaangevende collega-stamboeken. Westfalen is toch een fokgebied waar steeds meer fokkers en hengstenhouders vanuit Nederland graag naartoe gaan.

Compliment

Op zaterdag was ik ook heel graag naar de finale van de GMB Jongepaardencompetitie gegaan. Daar was het de GMB-finale die verhuisde van januari in Drachten naar begin december tijdens Jumping de Achterhoek in Lichtenvoorde. Toch moet ik ook een compliment uitdelen, want ik vind het tof dat er samengewerkt wordt met grote evenementen. Dat zie ik ook als een grote plus van de CK’s op CH De Wolden en CSI Twente.

Concurrentiestrijd

Maar dan naar de landelijke wedstrijden. Ook daar is het vaak spits. Je ziet er een aantal evenementen uitgroeien tot mooie meerdaagse wedstrijden, maar het lijkt wel een concurrentiestrijd. Zo was de GMB-competitiewedstrijd in Luttenberg weer tegelijk met Indoor Wierden. Mariënheem heeft de Sallandse Ruiterdagen tussen Kerst en Nieuwjaar al heel lang geclaimd. Bathmen springt daar nu ook op in en organiseert net daarvoor Jumping Bathmen. Een aantal ruiters rijdt vast wel op beide concoursen, maar het lijkt me toch wel vaak kiezen.
Bij de Subtop is het ook vaak raak. Kleine rubrieken op een wedstrijd, terwijl een stukje verderop een zelfde soort wedstrijd met ook maar een gering aantal deelnemers plaatsvindt. Dat zou toch niet hoeven.

Scheve gezichten

Bij de KHNS hebben ze de regio’s, daarin wordt vooral besproken wie wanneer een wedstrijd houdt. Het is een hele klus om iedereen tevreden te houden, zo blijkt. Maar dan heb je ook nog te maken met de rand van die regio’s. Daar gaat het dan weer mis en krijg je scheve gezichten.

Landelijke kalender

We mogen ons prijzen met een goedgevulde wedstrijd- en evenementenkalender met echt veel mooie, meerdaagse en top nationale en internationale wedstrijden. Maar ik vraag me echt af of zo’n spits nu niet op een of andere manier kan worden opgelost, met bijvoorbeeld een heel goede landelijke kalender.

Jacquelien van Tartwijk, redacteur
[email protected]

Eén reactie op “Evenementenspits

  • Irene

    Je ziet steeds vaker dat pensionstallen ook erkend worden als wedstrijd organisaties. Vaak hebben de ruiters niet het geld om én een paard in pension te hebben én een auto die geschikt is voor het trekken van een trailer en dan moet de trailer ook nog gehuurd of aangeschaft worden. Voor die ruiters is het een uitkomst dat er op de eigen stal wedstrijden zijn. Ze hoeven dan geen extra investeringen te doen en ze hoeven ook niet met het paard op pad. Als die wedstrijden er niet zouden zijn, zou de KNHS nog verder leeg lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.