Gelijke monniken, gelijke kappen - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Gelijke monniken, gelijke kappen

Opinie
catalogus
Bij paarden beoordelen komt veel meer kijken dan het hebben van verstand van paarden en een verfijnd oog daarvoor. Mentaal moet je ook bestand zijn tegen de gevaren van je eigen psyche. Meer dan eens ondervond ik dat de laatste weken in Ermelo bij de eerste bezichtiging van het KWPN.

Met een kritisch oog aanschouwde ik net als de jaren daarvoor de aangeboden paarden, maakte ik aantekeningen en vergeleek ik mijn beoordelingen met die van de hengstenkeuringscommissie. De eerste dagen vooral met de catalogus nog op mijn schoot. De laatste dagen steeds vaker zonder.

Grote naam, grote verwachting

Ik betrapte mij er namelijk op dat ik, nog voordat de paarden de baan in kwamen, al precies wist door wie ze gefokt waren en wie als eigenaar geregistreerd stond. Leuk om te weten, maar onbewust neem je dit toch mee in de beoordeling. De verwachtingen bij een ‘grote’ naam zijn vaak toch hoger gespannen dan wanneer de naam in het boekje niet direct een belletje doet rinkelen. Want die ‘grote’ namen, die eerder al zoveel successen boekten, zullen vast niet met een slecht paard op de proppen komen, toch? En daar gaan je eigen gedachten met je aan de haal.

Gefronste wenkbrauwen

Tegen datzelfde gevaar loopt het jurycorps aan, net zoals dat bij elke jurysport gebeurt. Ik fronste met enige regelmaat mijn wenkbrauwen wanneer een hengst van een bekende eigenaar/fokker groen licht kreeg, terwijl een ander paard met dezelfde ‘tekortkomingen’, maar met een onbekende naam als geregistreerde in het boekje, bleef staan. Is de keuringscommissie dan toch milder voor de grote namen? Ik kan het niet geloven.

Niet in de catalogus

Maar toch schort er op dat vlak wel iets. Het kan toch niet zo zijn, dat een beoordeling, die zo objectief mogelijk moet gebeuren en waarbij elk paard eerlijke kansen verdient, zo wankel is. Is het niet veel eerlijker om bij de hengsten- en merrieselectie de fokkers en eigenaren niet meer in de catalogus te vermelden? Zodat de paarden zonder vooroordelen kunnen worden beoordeeld?

Voorbrengers faciliteren

Tegelijkertijd moet er dan ook een stokje worden gestoken voor het zelf bepalen van de voorbrengers, want daarvoor geldt hetzelfde. Ook daar heb je de ‘grote’ jongens er tussen zitten, waarvan je soms onbewust er vanuit gaat dat ze niet met slechte paarden komen.
Laat het stamboek, net als ze bij de aanjagers in de kooi doen, de voorbrengers faciliteren. Gelijke monniken, gelijke kappen dus. Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit van de paarden. ‘What you see, is what you get.’

Tamara Buunk, redacteur
[email protected]

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

8 reacties op “Gelijke monniken, gelijke kappen

 • Zeboki

  Hallo,
  Goed plan. Hetzelfde gebeurd ook al op de stamboekkeuringen en is hier jaren geleden al aan fokkerijraadslid geopperd. Stamboekkeuring en 1e bezichtiging hengsten keuren zonder info en met ad random voorbrengers en pas daarna met extra fok-info en fokwaarden en familie-sport-resultaten.

 • Luc van der heden

  Blindekeuring! Het zou ni beter kunnen. Maar niemand durft het aan. In België een paar jaar gebeurd maar slaat ni aan.

 • L.D.

  Jaren geleden heb ik dat al eens voorgesteld om dit bij de eerste bezichtiging te gaan invoeren. Geen afstamming weten, geen eigenaar bekend, maar dan moet je ook gebruik maken van een onafhankelijke iemand die de hengsten
  kan voorbrengen. Type , uitstraling en correctheid is zeker een eerste vereiste als selectie moment en geen voorkennis hebben komt zeker meerdere hengsten ten goede in de beoordeling. Hierna kun je nog genoeg informatie inwinnen voor het verdere traject van de jonge hengsten t/m Den Bosch.

 • Marcel Dufour

  In theorie goed maar in de praktijk zal blijken dat de keurmeesters allang van tevoren weten door wieeen paard gefokt is. Daar hebben ze geen catalogus voor nodig.

 • guido

  eindelijk eens wat ik al jaren opper weg boekjes weg nummers hengsten jury apart staan loten voorbrengers en kijken naar de paarden,hengsten en niet naar eigenaren en niet zoals op zangersheide hengstenhouders in de jury

 • R v

  Top idee, zou de fokkerij echt vooruit helpen !

 • Janneke

  Als je denkt dat afstamming geen rol zou moeten spelen op de keuring heb je niks van de fokkerij begrepen

 • ZsaZsa

  Helemaal mee eens Janneke.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook