Ga naar hoofdinhoud

Jureren en regeren

577 Vivaldi x PartoutHarm Thormählen zei laatst dat het succes van de Holsteinse fokkerij niet te danken is aan fokkerijleider dr. Thomas Nissen, noch aan ‘Geschäftsführer’ Norbert Boley. “En óók niet aan hun voorgangers”, voegde de fokker van Capitol, Fein Cera etc. eraan toe. “Het is aan onze fokkers te danken dat sommige van de allerbeste springpaarden uit Holstein komen.”

Ik deel deze mening volledig en trek de lijn gelijk door. Het feit dat we afgelopen week in Den Bosch konden genieten van cat.nr 444 (Jazz x Rhodium), cat.nr 385 (Ampère x Fidermark), cat.nr 577 (Vivaldi x Partout) en cat.nr 581 (Vivaldi x Vincent) was te danken aan hun fokkers, respectievelijk M. Hanegraaf, A. Zekveld, G. Snoeks en G.W. van Norel. Zij lieten hun predikaatrijke merries met veel succes testen of uitbrengen in de sport, zij kozen een passende hengst en produceerden – naar mijn mening – vier uitzonderlijke jonge dressuurpaarden.

Net als Nissen en Boley in Holstein hadden de leden van de KWPN-dressuurcommissie geen aandeel in dit succes. Ze kregen deze toptalenten op een presenteerblaadje aangereikt en misten een kans voor open doel. Om ten overstaan van een keur aan buitenlandse klanten en concurrenten te laten zien hoe wij in Nederland dressuurpaarden fokken. De bovengenoemde cracks van de nieuwe dressuurjaargang ontbraken in de kampioenskeuring. En voor een vijfde hengst die in dit exclusieve rijtje thuis hoort, de UB40 x OOSeven, was in de kampioenskeuring geen plaats bij de beste drie.

Het KWPN heeft zeker wel oog en waardering voor zijn fokkers. De overleden Huub van Helvoirt werd fraai geëerd met een lege stoel op de eerste rij en met een presentatie van zijn enorme fokkerijprestaties. Er waren fokkerspremies en succesvolle fokkers gingen massaal op de foto. Maar ik vond het heel erg jammer dat de opvolgers van Huub van Helvoirt geen goede aanschouwelijke les in kwaliteitsbeoordeling kregen voorgeschoteld middels een klinkende kampioenskeuring.

Nog geen kwartier nadat de juryleden hun kampioen hadden bepaald, namen de eigenaren er afscheid van. Zoals Ad Valk ooit besloot om Apache níet te verkopen en Tim Coomans pas afscheid van Ravel nam toen hij Grand Prix-klaar was, zo haastten zij zich om de nieuwbakken kampioen aan de hoogste bieder te gunnen. Voor 58.000 euro werd hij afgeslagen, een andere hengst uit de kampioenskeuring ging voor 22.000! Blue Hors bood tot 150.000 door om de ware kampioen in te slaan. De commissie jureert, de markt regeert.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen dinsdag 7 februari 2012 in De Paardenkrant.