De vruchten van het fokbeleid? Opinie

Laura Graves met Verdades (v. Florett As) Foto: Pierre Costabadie/ www.arnd.nl

Een persbericht van het KWPN in mijn inbox over de WBFSH-rankings. Hoe verder ik lees, hoe meer ik moet lachen. Eerst komt er een excuus: Omdat er zoveel KWPN dressuurpaarden op de Olympische Spelen hebben gelopen, hebben ze minder rankingpunten kunnen verzamelen in de aanloop daar naar toe. Dan volgt er een lijstje met paarden waar het KWPN zijn tweede plaats in de dressuur aan te danken heeft.

Te weten; Verdades (de nooit erkende Westfaalse hengst Florett As x een tuigpaard-merrie v. Goya x Renovo), Nip Tuck (de NRPS-goedgekeurde Don Ruto x de springhengst Animo x L’Espoir), Arlando NH (Paddox x de volbloed Mytens x Nurprimus), Unee BB (Gribaldi x Dageraad x Doruto) en Cosmo (de springhengst Van Gogh x Frühling x Aktion).

Niet dankzij, maar ondanks

Nu wil ik helemaal geen discussie voeren over het pronken met andermans veren (die discussie is in mijn optiek sowieso achterhaald) en daarbij roept de totstandkoming van de WBFSH-ranking ook nog eens vragen op, maar welke van deze paarden zijn gefokt volgens het fokbeleid? Bovenstaande paarden zijn volgens mij niet dankzij, maar ondanks het KWPN fokbeleid geboren.
Waar zijn alle paarden met enorme fokwaardes? Daar kan ik er bij de dressuurgefokte paarden maar een van vinden: het eventingpaard Bart L (United x Gribaldi x Michelangelo).

Niet te fokken

Volgens mij toont het bovenstaande lijstje met paarden alleen maar aan dat een dressuurpaard zich niet laat fokken. Dat deze paarden goed presteren is een combinatie van een fokker die zijn eigen kop heeft gevolgd, geluk heeft gehad dat het paard bij de juiste handelaar terecht is gekomen en vervolgens in handen van een goede ruiter.
Een van die ruiters wordt geciteerd in het persbericht. Diederik van Silfhout vindt Arlando een echte topper.

Daar ben ik blij mee, maar zou het niet veel interessanter zijn om uit te zoeken hoe deze paarden echte toppers zijn geworden? Wie heeft ze ontdekt? Wie heeft ze opgeleid? Wie heeft ze verkocht?
Zou het grootste (maar volgens zowel de WBFSH- als de HorseTelex Results-ranking zeker niet het succesvolste) stamboek ter wereld er niet goed aan doen om daar een studie van te maken?

Dat levert volgens mij meer op dan een DNA-fokwaarde, een dure nieuwe website (waar nog meer ruiters kunnen vertellen dat hun KWPN’ers echte toppers zijn) en een gekochte extra stem bij de WBFSH via het Ierse ministamboek WSI.

Rick Helmink
rick_helmink@hotmail.com

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
2 reacties op De vruchten van het fokbeleid?
  1. 1

    Rick. Prima column. Je wordt langzamerhand een waardig opvolger van mijn lieve eega, Henk Bouwman. Een groter compliment kan ik je niet geven. Groet Silvia

  2. 2

    Om het nog erger te maken, de moeder van Paddox heeft twee maal Abgar xx in haar pedigree voor 18,8 % :-).