Ga naar hoofdinhoud

Devaluatie predicaten

Hoewel de jury zegt vanuit het KWPN geen speciale opdracht te hebben gekregen om dit keuringsseizoen meer merries ster te maken, is het toch heel opvallend dat er procentueel heel veel meer merries ster worden dan in het verleden. De foktechnische stelregel was in het verleden altijd dat een derde deel van de populatie zich positief moet onderscheiden en dus interessant is voor de fokkerij. Die regel wordt nu met voeten getreden, want bijna overal wordt wel ruim meer dan de helft en soms wel driekwart van de driejarige merries ster, met name in de springrichting.


Er komen dan getalsmatig wel veel minder paarden op de keuring, maar de kwaliteit is echt niet zo ver omhoog geschoten. Nu is er juist de kans om een nog betere selectie te maken ten behoeve van de kwaliteit in de fokkerij. Maar in plaats van een upgrade is er nu sprake van een duidelijke degradatie van het sterpredicaat.

De overdreven positieve benadering van de paarden op de stamboekkeuring is dus vooral leuk om de kas te spekken en tevens om eigenaren tevreden te houden. Daarbij kan het natuurlijk het KWPN-imago strelen, maar of de fokkerij daar ook mee gebaat is, is maar zeer de vraag. Met het geven van de ster wordt toch min of meer een sein gegeven dat er nu ook gerust gefokt kan gaan worden met merries die zeker in het fundament soms flinke steken laten vallen. Het is tevens zuur voor eigenaren van paarden die in het verleden zo werden afgescheept en die je mogelijk veel liever had willen behouden voor de fokkerij dan paarden die nu wel ster worden.

Aangenaam is wel het opbouwende commentaar dat momenteel diverse juryleden bij de paarden op de stamboekkeuringen geven. Dat is zeker een compliment waard, maar bij dat commentaar mogen de mindere punten ook best nog meer benoemd worden. Als dat zo netjes gebeurt, zullen eigenaren begrijpen dat een ster niet wordt toegekend.

In de lijn van de sterrenregen lijkt dat overdreven beleid na de eerste centrale keuringen voort te worden gezet met het bevorderen naar voorlopig keur/elite. Slechts een enkel aangeboden paard valt nog achter de streep. Ook daar zijn het vooral de springpaarden die gemakkelijk worden bevorderd. Daar weegt natuurlijk de prestatie bij het vrijspringen op de stamboekkeuring zwaar mee, maar laat twijfelgevallen zich dan maar eerst bewijzen in de sport om hun mindere punten te kunnen compenseren. Vervolgens kun je je dan afvragen wat een centrale keuring nog toevoegt als alle stermerries op de CK vervolgens gepromoveerd worden. Als dan de springresultaten zwaar worden meegenomen op de CK geeft dat vooral veel onbegrip voor mensen langs de lijn. De paarden met minimaal 80 punten voor exterieur en 85 voor springen kun je dan op de stamboekkeuring beter meteen een NMK-uitnodiging meegeven. Dat geldt ook min of meer voor de dressuurpaarden, hoewel daar de bewegingen aan de hand toch wel een belangrijkere rol blijven spelen in de uiteindelijke plaatsing.

Meer keur-/elitepredicaten levert weer extra geld op. Daarbij kan het KWPN vast goed merries gebruiken voor de op het nieuwe centrum te houden EPTM. Het lijkt er daarom op dat dit beleid dus de economische crisis wat moet goedmaken om het KWPN-kantoor draaiende te houden.
Daartegenover staat dan wel dat het predicaat ster danig gedevalueerd wordt en vervolgens is het keur- of elitepredicaat ook niet echt veel extra’s waard. Althans niet wat exterieur betreft en dat is toch jammer.

Jacquelien van Tartwijk, redacteur

3 reacties op “Devaluatie predicaten

  • Gertjan Bekkers

    Het lijkt mij de bedoeling dat alle merries ster moeten worden. Niet omdat ze het krijgen, maar omdat ze het verdienen. Door steeds meer te fokken met goede en correcte merries en hengsten verbeterd de populatie. Ook kan het zijn dat fokkers al zelf selecteren en de mindere merries thuis laten. Door de vele cursussen die gegeven worden over exterieur beoordelen lijkt mij dit voor de hand liggend. Erg jammer dat het altijd van de negatieve kant bekeken wordt.

  • Yvonne Meijer

    Helemaal mee eens.

  • jos wouters opfokker ruiter

    Mijn inziens worden er niet meer paarden ster dan vroeger,in limburg vond ik het percentage altijd laag ,het laatste jaar meerdere keuringen bezocht .Maar echt een explosief aantal predikaten ,nee kan ik niet zeggen.Wel worden in sommige provincies minder paarden aangeboden op een keuring,maar dit vind ik meer een probleem van de laatste 10 jaren ,toen was er een trend ,dat minder paarden een predikaat kregen.Nu zijn we de laatste 5-6 jaren wel een andere richting ingeslagen ,met fokmerries,niet elke merrie werd voor de keuring of fokkerij ingezet,nee de laatste jaren steeds meer de betere merries of die in de sport het predikaat hebben verdiend.Daarbij zoals Gertjan Bekkers schrijft klopt precies 100% mee eens.
    Fokkers zijn zelf aan selecteren geweest,en dat zijn ook de resultaten op de keuringen,betere kwaliteit zijn we gaan fokken,en dit mag indien een paard dit verdiend ook beloond worden,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.