Ga naar hoofdinhoud

Bianca Schoenmakers: ‘Basis- en topsportwedstrijden zijn gewoon niet hetzelfde’

De redactie van Horses.nl geeft vaak zijn visie op de paardenwereld. Maar we zijn nog benieuwder naar de mening van mensen uit de sector. Om die reden introduceren we de rubriek ‘Dit moet anders!’. Hierin stellen we een persoon uit de paardenwereld de vraag: ‘Als u één ding aan de paardenwereld mocht veranderen, wat zou dat zijn?’. Deze week de verandering van Bianca Schoenmakers.

“Op 1 januari besloot de FEI een reglementswijziging omtrent de tijdsoverschrijding door te voeren. Vanaf dan levert tijdens een internationale tabel A springwedstrijd elke seconde overschrijding van de tijd één strafpunt op, in plaats van elke 4 seconden. Internationale FEI wedstrijden, dus over het algemeen hogere proeven met paarden en ruiters met meer ervaring, waarbij de tijd zeker een verschil in de uitslag kan maken.”

Toegankelijker, laagdrempeliger en leuker

“Nou bedacht de KNHS, we willen de sport toegankelijker, laagdrempeliger en leuker maken. Ook willen we dat meer ruiters KNHS wedstrijden gaan rijden in plaats van de categorie 6 wedstrijden waarvan de uitslagen niet geregistreerd worden. Weet je wat? Deze FEI regel trekken we door naar de KNHS wedstrijden vanaf de laagste klassen. De onervaren ruiter met 1 of 2 weigeringen in het B en de prof die een jong paard opleidt en een of twee voltes rijdt, die hebben dan snel 50 strafpunten achter hun naam staan. Dat werk vast super motiverend, is erg goed voor de resultatenlijst van het jonge paard en zulke hoge strafpunten staan ook erg mooi naar de buitenwereld toe. De ruiters gaan dan zeker heel graag KNHS wedstrijden rijden!”

Onsympathieke onzin

“In de praktijk gaat het er dus op neer komen dat beginnende ruiters wegblijven, profs hun paarden thuis houden, categorie 6 wedstrijden gaan rijden, of in samenwerking met een concoursorganisatie hun paard ‘illegaal’ dus zonder startpas HC rijden. Een ander ding is dat parcoursbouwers hun toegestane tijd op een minuut of 4 gaan zetten, om deze onsympathieke onzin in lagere klassen te voorkomen.”

Heel snel terugdraaien

“Ik vraag me echt af wie dit ‘geniale’ plan bedacht heeft. Basissport- en topsportwedstrijden zijn gewoon niet hetzelfde, dus je moet ook niet dezelfde regels willen hanteren. Alle voornemens die de KNHS heeft/had om de sport leuker te maken worden hiermee van tafel geveegd. Kan dus iemand die wel na kan denken alsjeblieft heel snel deze reglementswijziging terugdraaien?”

7 reacties op “Bianca Schoenmakers: ‘Basis- en topsportwedstrijden zijn gewoon niet hetzelfde’

  • Kerkhofs

    Ben het helemaal eens met Bianca Schoenmakers.
    Het begint al bij de pony klasse je ziet dat het animo bij de jeugd al achter uit gaat lopen. Er wordt veel te veel druk van boven af op je gelegd en dat trekt zich door tot aan de paarden klasse het moet leuk blijven, dan komt zeker de interesse voor de paarden sport voor de amateurs terug anders zal deze groep zich als dit zo doorgaat gaan afsplitsen dit is alleen maar een kwestie van tijd
    Professionals en amateurs zijn niet het zelfde een amateur heeft vaak de middelen niet die een professional wel heeft.

  • Frans Berings

    Ook volledig eens met Bianca!
    Even om het verschil tussen basis- en topsportwedstrijden wat duidelijker te maken.
    Basiswedstrijden hebben als doel, de opleiding van ruiter en paard, deze opleiding was vroeger ondergebracht bij de basisorganisaties van landelijke en burgerrijverenigingen. Deze organisaties hadden hun eigen reglementen, en gingen niet verder dan de klasse Z in alle drie de disciplines zoals dressuur springen en sgw. Hierna bestond de mogelijkheid tot specialisatie naar de nationale en internationale wedstrijdsport die was ondergebracht in de toenmalige NHS.

  • Leon de jong

    Tot en met het Z alles hetzelfde laten. Dan kan een amateur ruiter ook nog plezier in de sport houden en blijft hij/zij rijden.
    Als bond zijnde moeten we zuinig zijn op onze ruiters. De pony’s zijn niet meer te betalen als dat zo door gaat krijgen we steeds minder jonge ruiters dat kan niet de bedoeling zijn van de KNHS

  • Joop

    Volledig eens, ook het aanpassen van geen extra dubbel en 3 sprong in de lagere parcoursen is niet bevorderend om het nationale niveau op peil te brengen. We gaan eerder teruguit dan vooruit wat we al op nationaal niveau terug zien. Afgezien van enkele individuele ruiters die het dan wel erg goed doen.

  • Sanne

    Juist Bianca, prof en amateurs zijn zeker een verschil. Het wordt nu echt eens tijd dat de KNHS dat ook in gaat zien maar die willen alleen maar centen zien. Dus alsjeblieft nu eindelijk een andere bond ernaast, ipv deze monopoly positie van de KNHS met zijn idiote regels!

  • Maarten

    Bianca helemaal gelijk.
    we hadden het beste systeem van de wereld spelenderwijs naar 1.35m.dan kiezen, verkopen of echte werk.werkte voor zowel amateurs als profs in de zin van africhtingsstallen die in de basis sport actief zijn.(Sanne: de amateur met zn.oudere paard wint 8 uit 10 van de ‘prof’ met zn.jonkie in opleiding)althans bij springen.
    sinds het ‘ Succes’van het Rabo talentplan is KNHS het gevoel met de basis sport en amateur uit het oog verloren.
    en de technische commissie kan niks anders bedenken dan 0.90~0.92,5~0.95m.watjes kwekelarij vindt ik.
    dus ipv.”vooruit”moeten we terug naar normaal.(liefst te beginnen met de caprilli proef maar is persoonlijk)
    we moeten de basis sport weer een amateur status geven met de nadruk op lol duurzaam welzijn en horsemanship!met in het bestuur (te?)grof gezegd edoch opbouwend bedoeld,een roomse varkensboer een gereformeerde kippenboer een friesche koeienboer en voor de burgers,MarcelDufour.
    komt alles goed.
    pas na de ZZ mag het woord manager,expert,specialist,onafhankelijk advies bureau of advocaat voorbij komen.
    persoonlijk moet ik er niet aan denken dat ik enkel nog in Kronenberg terecht kan voor 500€pp.en drie rondjes in drie dagen.wil vroeg van huis,als ik zin heb zes springen en s’avonds op tijd thuis voor V1 (oh shit…. mag nu ook dus wat later)

  • Sanne

    @Maarten, het gaat hem dus net niet alleen om de prijzen, maar een andere bond die in het belang van ruiter en paard denkt en niet alleen aan centen innen. Waarom moet alles, maar dan ook alles via de KNHS lopen? Omdat zij dan de regie in handen hebben en prijzen kunnen vragen die ze willen. Alle regels zijn bedoelt om inkomsten te genereren voor de KNHS. Zie maar aan de vele extra rubrieken bij het springen… en waarom? Omdat de KNHS bij oefenparcoursen zelf geen centen vangt zetten ze nu de lagere hoogte voor extra inkomsten erbij. En ja, amateurs stellen geheel andere eisen aan een wedstrijd dan een prof. Ik rijd de paarden nu weer voor mijn plezier, zonder druk van de eigenaren, maar de KNHS maakt het er echt niet leuker om. Financieel stijgen de kosten overal, maar de KNHS wil overal een slaatje uit slaan en vergalt het plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.