Ga naar hoofdinhoud

Cor Loeffen: ‘Men zou zich beter moeten laten informeren’

Cor Loeffen - Foto: Rick Helmink

De redactie van Horses.nl geeft vaak zijn visie op de paardenwereld. Maar we zijn nog benieuwder naar de mening van mensen uit de sector. Om die reden introduceren we de rubriek ‘Dit moet anders!’. Elke week stellen we een persoon uit de paardenwereld de vraag: ‘Als u één ding aan de paardenwereld mocht veranderen, wat zou dat zijn?’. Deze week de verandering van Cor Loeffen.

Cor Loeffen is binnen de hippische sector een veelzijdig man, met kennis van zaken. Hij was als instructeur tientallen jaren verbonden aan NHB Deurne, was succesvol als ruiter en fokker van springpaarden én heeft in het kader van de merrie- en hengstenselectie jarenlange ervaring als jurylid in verschillende fokrichtingen.

Feiten vs. mening

Voor Loeffen staat voorop dat er mensen in de hippische wereld zijn, die te snel een mening vormen die niet op feiten is gebaseerd. “Het is natuurlijk belangrijk dat mensen een eigen mening hebben en het is minstens zo belangrijk om die te uiten, maar het gebeurd helaas te vaak dat die mening wordt gebaseerd op onjuiste informatie. Mensen geven er vervolgens een eigen draai aan en voordat je het weet, gaat zo’n verhaal een compleet eigen leven leiden.”

Informatiebron van belang

“Onlangs las ik in een tijdschrift dat een fokker zijn paarden liever bij een buitenlands stamboek registreert, omdat er daar meer aandacht uit zou gaan naar de sport dan bij het KWPN. Het KWPN zou te veel bezig zijn met predicaten”, noemt Loeffen als voorbeeld. “Het doel van het KWPN is om paarden te fokken voor de sport en zij geeft predicaten aan een paard om onderscheid te maken binnen de populatie. Het predicaat sport- en prestatiemerrie geeft bijvoorbeeld aan hoe een paard in de sport gepresteerd heeft en of zijn nakomelingen goed presteren in de sport. Dat is gebaseerd op feiten.”

Invloed van social media

“Zelf ben ik voornamelijk met de paardensport bezig, maar dat social media zonder meer een grote invloed heeft, is wel duidelijk. De informatie die bijvoorbeeld via Facebook wordt verspreid, kan zeer nuttig zijn. Maar hiervoor geldt: neem niet te snel iets voor waarheid aan en laat je goed informeren.”

Durven vragen

“Het zou mooi zijn als men eerst de feiten leert kennen en op de juiste plaatsen informatie inwint, voordat een mening wordt gevormd. In Nederland zijn veel mensen die de kennis in pacht hebben. Durf daar op af te stappen, durf het te vragen.”

Bron: Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

4 reacties op “Cor Loeffen: ‘Men zou zich beter moeten laten informeren’

 • Sven

  Predicaten zeggen niets over de kwaliteiten van een paard. Dat een paard met hangen en wurgen 1.30 loopt en een jaar nodig heeft om de sportpredicaatpuntjes bij elkaar te harken vind ik alles behalve kwaliteitsvol. En wat willen de keuringen nu eigenlijk zeggen ? Dat het paard mooi is en goede bewegingen heeft ? Vervolgens wordt de merrie gedekt met een hengst die er niet op past en zit je met een veulen die het hele predicaat van de merrie teniet doet (vaak heeft de fokker dit niet in de smiezen). Als fokker ben je dan geen stap verder. De heer Loeffen zou dan kunnen zeggen dat de fokkers zich beter moeten laten informeren, maar dan komt het probleem van subjectiviteit om de hoek kijken. De ene deskundige is de andere niet en hebben allemaal een andere voorkeur. Misschien is de juiste hengstenkeus wel een hengst van een concurrerend stamboek?? Gaat Cor Loeffen een BWP, SBS of SF hengst adviseren??

 • Adri Zekveld

  Nou nou Sven, dit zijn geen feiten en ik zou het ook niet eens een mening willen noemen, gewoon geklets, om een ondiplomatiek woord te gebruiken. Het begint al met het eerste zinnetje, “Predicaten zeggen niets over de kwaliteiten van een paard” En zo gaat het maar door, vervolgens worden alle merries met predicaten met niet passende hengsten gedekt een och och, die domme fokkers hebben dat helemaal niet in de smiezen… Het zou Sven verder sieren als hij met zijn volledige naam zou ondertekenen.

 • Sven

  Och Och Adri, ben jij ook zo’n fokker die zich voelt aangesproken ? De waarheid is best confronterend voor sommigen kan ik me voorstellen. Als jij vind dat alles wat de beste Meneer Loeffen te vertellen heeft klopt, dan is dat prima natuurlijk. Ieder z’n mening ! Je hebt mij niet kunnen overtuigen met je antwoord. Sommige mensen zien nu eenmaal meer dan de ander, en de een legt de lat hoger dan de ander. Is nooit anders geweest.

 • Sven

  Meneer Loeffen kan absoluut een goed paard fokken, het probleem is alleen dat zelfs de betere/beste fokkers fouten maken qua hengstenkeus. Zelfs merries die 1.50/1.60 gelopen hebben worden met de verkeerde gedekt, voorbeelden genoeg hiervan. Moet je nagaan hoeveel kapitaal er elke keer verloren gaat !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook