Ga naar hoofdinhoud

Dom

Opinie
Piet Raijmakers en ik zijn van hetzelfde bouwjaar. Senior dus, helaas. Het was best even confronterend toen hij tegen mij zei: ‘Jij en ik gaan nog meemaken dat we niet meer op een paard mogen zitten.’

Als ik deze woorden schrijf is het Werelddierendag. Op tv zag ik getoupeerde hondjes met roze strikjes op hun kop, ze werden gezegend door geestelijken. Het zal in dat licht zijn, dat de berijdbaarheid van het paard tegenwoordig een ethisch vraagstuk is. Dierethicus Willem Vermaat schreef in NRC Handelsblad dat paardenruggen niet gemaakt zijn om erop te zitten, dat we moeten ophouden met fokken omdat het loslaten van alle manegepaarden geen optie is.

De mens als voordeel

Voor een wetenschapper met een achtergrond in de biologie vond ik het een dom stuk. Het paard behoort tot de zeer weinige diersoorten die in de loop van de evolutie de genetische eigenschap hebben ontwikkeld om te overleven door samen te werken met de mens. Net als de hond, de kat, de koe, het schaap, vaart het paard al duizenden jaren wel bij het voordeel dat de mens hem biedt. Het paard stond op het evolutionaire lijstje om uit te sterven. Door nuttig te zijn voor de mens, door diens nabijheid te zoeken, ontliep het prooidier paard een overmacht aan roofdieren.

Overlevingsstrategie

Volgens Vermaat heeft het paard niet de keus om al dan niet bereden te worden. Maar op evolutionair niveau heeft het paard wel degelijk gekozen voor de mens. Als overlevingsstrategie. Net als bij andere gedomesticeerde diersoorten stond daar wel wat tegenover. De hond moest waken, drijven, hoeden. De poes moest ongedierte bestrijden.

De allereerste gedomesticeerde paarden dienden ironisch genoeg voor de menselijke consumptie. Daarna was het paard een ongekende strijdmakker, een noeste werker. En nu dan al weer heel lang een partner in de sport. Ik zie tussen deze functies geen verschil.

Stoppen met fokken?

Verreweg de meeste honden hoeven inmiddels niet meer te hoeden en verreweg de meeste poezen krijgen tegenwoordig Kitekat. Toch roept niemand dat we moeten stoppen met het fokken van honden en poezen.

We gaan zeker niet stoppen met het fokken van paarden. Dat doen we zó goed, dat ze steeds gezonder worden en hun werk met steeds meer gemak doen. We moeten wél stoppen met dom zijn. Raijmakers’ verzuchting dat wij oude mannen nog mee zullen maken dat we niet meer op een paard mogen zitten, had betrekking op de FEI wier lange arm tot in de stallen van haar ruiters reikt. Om daar op onjuiste gronden de schijn van diervriendelijkheid te wekken. Over de rug van Peter Bulthuis.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

 

Eén reactie op “Dom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.