Ga naar hoofdinhoud

Dorp enthousiast voor concours

Veel organisatoren van concoursen moeten tegenwoordig een paar pasjes harder lopen om de begroting sluitend te krijgen. Sponsors haken af, kosten lopen op. Sommige concoursen verdwijnen van de kalender, anderen bloeien alsof er helemaal geen recessie is. De Paardenkrant vroeg aan Henk Kamerman hoe het concours waar hij deel van uitmaakt, De Wijk, het hoofd boven water houdt.

Veel landelijke concoursen hebben het moeilijk de afgelopen jaren. Wij merken dat in De Wijk net zo goed. We proberen ieder jaar om het toch voor elkaar te krijgen en gelukkig lukt dat tot nu toe. Er waren dit jaar 1400 starts bij het springen en 1000 bij de dressuur. Zoiets lukt natuurlijk nooit zonder een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Dit jaar werden de tuigpaarden op zaterdagavond gereden door leden van andere verenigingen uit het dorp. Dit omdat we het hele dorp enthousiast willen krijgen voor het concours. Stilstand is achteruitgang, vinden wij als bestuur.

Veel kleine sponsors

We hebben heel veel sponsors. Bij ons kun je al sponsor worden vanaf 50 euro dus de instap is laag. Die kleinere sponsors zijn heel erg belangrijk voor ons. Kruimels maken ook brood, vinden wij en elke 50 euro is meegenomen. Wij zijn dan ook niet afhankelijk van één grote sponsor. We hebben wel een hoofdsponsor, maar mocht deze wegvallen – wat ik niet verwacht – dan is er nog geen man overboord.

Bij ons is het vrij toegang op vrijdag en zaterdag. Eerste Pinksterdag hebben we een rustdag. Op maandag Tweede Pinksterdag hebben we de tuigpaarden en daar is veel animo voor. Dan heffen we wel entree. Het meeste publiek komt voor de tuigpaarden en zij maken hier geen probleem van. Alle dagen entree vragen maakt de mensen terughoudend en het is juist de bedoeling dat de toeschouwers van vrijdag en zaterdag terugkomen op maandag.

Klein plusje

Vorig jaar speelden we quitte en we hopen dit jaar op een klein plusje. We zijn een stichting, dus niet erop uit om winst te maken, maar we willen wel graag een buffertje achter de hand hebben voor mindere jaren. We proberen creatief te zijn. We hebben vier parcoursen staan met alleen maar sponsorhindernissen, dus we hoeven geen materiaal te huren. Hetzelfde geldt voor de dressuurringen. Die lenen we van een andere vereniging en zij van ons als zij concours hebben. Goede samenwerking met buurtverenigingen is een pré.

Vrij constant

Netwerken doen we eigenlijk het hele jaar door. Bij ons wordt alles mondeling afgesproken. Er zijn geen sponsorcontracten. Dat werkt al jaren naar tevredenheid. Gelukkig blijven de sponsors ook vrij constant. We hebben een genodigdentent met een drankje en een snackje voor bedrijven die hogere bedragen betalen. Maar de meeste zijn eigenlijk in het strodorp te vinden. Gezelligheid is één van de poten waar ons concours op steunt.

De gemeente steunt ons in financiële zin minimaal, maar doet sinds dit jaar wel aan extra promotie voor ons concours. We doen veel op eigen kracht en dat gaat nog steeds goed. We hopen dat we dit nog tot in lengte van dagen vol kunnen houden.

Henk Kamerman, mede-organisator van Concours Hippique De Wijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.