Financiële scheefgroei

Toen José Maria Larocca zaterdagavond in Lausanne derde werd in een omloop van de Global Champions Tour, verdiende de Argentijn in één klap meer prijzengeld dan de dubbel gouden wereldkampioen Jeroen Dubbeldam gedurende de hele springweek van de Wereldruiterspelen bij elkaar. Ik vind deze financiële scheefgroei net zo bespottelijk als het gemak waarmee Christian Ahlmann zich kon terugtrekken uit de wedstrijd voor de beste 30 combinaties van het WK. Ahlmann stond boven Dubbeldam, had dus (ten koste van Jeroen!) in de Final Four kunnen komen en wereldkampioen kunnen worden.


Maar Ahlmann bedankte dus voor het WK, laadde zijn topper Codex One in het door Spruce Meadows gecharterde vliegtuig en deed in Calgary een gooi naar de Rolex-bonus. Ik kijk niet gauw balken naar beneden, maar aan het tikje en plofje in Ahlmanns eerste omloop om de CP International heb ik telepathisch bijgedragen.

Aan de andere kant: kun je het een topruiter verwijten dat hij het WK-bijltje erbij neergooit als een volgprijs op het wereldkampioenschap 135 euro bedraagt? Als een toppaard negen loodzware rondes moet springen voor het geld dat zijn ruiter op een driesterrenwedstrijd ook kan verdienen?

In tien jaar tijd heeft het prijzengeld op springwedstrijden een enorme vlucht genomen. Uiteindelijk vaart iedereen wel bij het haantjesgedrag van de aloude sponsors Longines en Rolex. En bij de geldingsdrang van een stel nieuwe Arabische en Aziatische sponsors. Maar de FEI heeft één ding niet gemanaged. Door akkoord te gaan met dit prijzengeld, zette de Federatie zelf de deur op een kier waardoor Christian Ahlmann is weggeslopen. In een WEG-begroting van 77 miljoen was echt wel een plekje te vinden geweest voor een marktconforme prijzenpot.

De FEI stelt zelf als eis een minimaal prijzengeld van 500.000 euro voor de wedstrijden die een omloop van de Furusiyya-landencompetitie willen organiseren. Maar op het eigen, officiële FEI-wereldkampioenschap strijdt de wereldtop om een 20-ste eeuwse prijzenpot. Straks in Barcelona liggen 300.000 euro’s klaar voor het team dat de Furusiyya-finale wint, het kwartet van Rob Ehrens had na hun gouden WK-zege in Caen 29.700 euro te verdelen.

Uiteindelijk had Team Ehrens misschien wel de wereldtitel te danken aan de financiële groeispurt in de top van de mondiale springsport. Ik denk dat alleen Codex One van Ahlmann en Chiara van Ludger Beerbaum in het half jaar dat aan de WEG voorafging meer geld hebben verdiend dan het kwartet Oranje-paarden in een jaar bij elkaar. Dan moet je niet vreemd opkijken als je op het moment suprême naast het podium staat.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur (d.rosie@eisma.nl)

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
11 reacties op Financiële scheefgroei
 1. 1

  Thumps up voor dit artikel!

 2. 2

  Pardon, Thumbs up.

 3. 3

  ben het deels met je eens
  de FEI heeft er inderdaad schuld aan
  maar voor vele( westerse top-) ruiters is dat WEG een wedstrijd zoals vele anderen en denken zij daar al aan hun volgende wedstrijd .
  waarom altijd dat NL tegen Duitsland wijzende vingertje ? Ook de Canadezen gaven forfait om zogezegd de pas negenjarige merrie van Candele te sparen voor de 2 dikke omlopen van zaterdag ..maar ook deze merrie en Zigali van Lamaze zaten al op de vlieger richting Calgary ..zo ook Cabrio / Phillipaerts etc .
  Aan de ene kant bewonder ik Ahlmann’s management met Codex one ..die heeft exact 6 (!!! ) internationale wedstrijden gelopen ( waaronder Lanaken in het voorjaar en dat is een ** & *** sterrenwedstrijd )en wist daarvan 2 GP op zijn naam te schrijven ( Valkenswaard en Aken ) waarmee ie zijn selectie verdiende ..IK vind dit bijzonder knap en richting paard heb ik dat 10 keer liever dan degenen die bijna wekelijks aan de start kwamen op de grote evenementen !

 4. 4

  vertel mij wat die ruiters weten van te voren wat er te verdienen valt ! dus niet op het eind terug trekken dan moeten ze al niet er heen gaan en start plaatsen voor andere wegnemen !!

 5. 5

  Ach het is een kwestie van keuzes maken! Kun je het een ruiter kwalijk nemen?
  De wereldtitel van Jeroen en ook van het team zal zich in de komende 4 jaar dubbel en dwars uit betalen!
  Nog steeds is het zo dat bij kwalificaties voor de GP de medaillewinnaars van de wereldkampioenschappen automatisch startgerechtigd zijn! Wat weer een voordeel biedt in de aanloop naar zo’n grote prijs.
  Tel daarbij op startgelden, sponsorcontracten enzovoort dan denk ik dat de medaille iets maar oplevert als de aalmoes die de FEI uitkeerde!
  Het is echter wel zo dat de prijzengelden niet marktconform zijn, maar 1 keer per jaar financieel gewin overboord gooien en strijden voor het vaderland is heel mooi daar hoeft geen geld aan verbonden te zijn!
  Het zal slechts een kwestie van tijd zijn dat heel dat landenwedstrijd circus zal verdwijnen en alleen nog op EK’s, WK’s en de olympiade deze formule zal worden toegepast en de macht van de FEI zal slinken….

 6. 6

  Alles in deze wereld heeft te maken met financiële scheefgroei.In de politiek,in de sport,in de bedrijven enz.Dat zich dit in de paardensport ook voordoet moet ons dus niet verwonderen.Maar ik wil het hier nu niet hebben over dat geld.Wat mij daar dwars zit is het feit dat combinaties die het zich kunnen veroorloven,zich in schrijven voor een zeer belangrijke grote wedstrijd en op voorhand weten dat ze halverwege uit die wedstrijd gaan stappen.Zodoende ontnemen ze een andere combinatie die het wel goed meent de kans om deel te nemen.In een WK bvb beletten ze dus een combinatie mee te dingen naar de titel van wereldkampioen.Ik vind dit ernstig.Werk voor het FEI om dit middels het reglement onmogelijk te maken.

 7. 7

  mijnheer Crul ,
  ik denk persoonlijk niet dat de besproken ruiters op voorhand wisten halverwege te starten ..hun resultaat ( ja zelfs dat van Ahlmann ) was gewoon niet goed genoeg om nog de final 4 te halen ,in de huidige springsport moet je gewoon 0 blijven tot het eind . In mijn ogen nemen ze dus niemands kans op de wereldtitel af in tegendeel een aantal reserves kregen zo nog de kans om zaterdag alsnog te starten . Ik ergerde me veel meer aan al die combinaties die zelfs al de eerste dag het parcours af braken .Zij hebben op een WK eigenlijk helemaal niks te zoeken . Laat de FEI eerst maar eens aan de selectie criteria sleutelen

 8. 8

  ik heb al gereageerd op dit artikel
  toen ik in NL veel heel veel voor NL uitkwam gebeurde het maar al te vaak dat ( collega)
  ruiters plekken weg namen voor andere door te laat afmelden voor internationale wedstrijden en dat geloof me ook op kampioenschappen kijk wat er in het Belgisch team allemaal gebeurde en wie er vooraan stonden in Viena en Calgarie vertel me niet dat ze daar niet over na denken want dan ben je erg blue

 9. 9

  Beste mr of mevr Marienshof. Het liefst correspondeer ik met iemand waarvan ik zijn volledige naam ken.Maar gezien u zich nu rechtstreeks tot mij wendt antwoord ik graag op uw reactie.Ergens halverwege uit een wedstrijd stappen met een goede ernstige reden is natuurlijk geen probleem.Ik had begrepen dat sommige ruiters op voorhand weten dat ze ergens halverwege gaan uitstappen.Waarom ze dit zouden doen is mij een raadsel, ik dacht, dat ze het eerste gedeelte van de wedstrijd als training beschouwden en om hun paard te sparen, zich dan voor het vervolg van de wedstrijd terug trokken met als doel goed voorbereid te zijn voor een volgende wedstrijd met veel prijzengeld.En dit zou volgens mij niet mogen kunnen.Dit in een reglement gieten zal niet gemakkelijk zijn maar volgens mij wel noodzakelijk.Wat betreft de selectie criteria zijn het toch de nationale federaties die hun zonen en dochters uitsturen.Zij moeten dus hun beste combinaties kiezen waarover ze beschikken.Het aantal deelnemers is beperkt en gelijk per land.Sommige landen vertoeven in een luxe positie anderen geraken met moeite aan de nodige valabele combinaties.Zo krijg je inderdaad combinaties op een WK die er misschien niet moeten zijn.Zelf ben ik niet op de hoogte hoe er geselecteerd wordt bij het springen.Wel heb ik de perikelen gevolgd in het Belgische kamp waaruit ik inderdaad kan besluiten dat de selectieprocedure misschien nog voor verbetering vatbaar is. vr gr EC

 10. 10

  Ook ik bent het deels met dit artikel eens! Maar met de laatste zin haal je je eigen verhaal grotendeels onderuit, jammer!

 11. 11

  @ Marco: de grootverdiener Duitsland stond naast het podium.