Fokkerijparadox

Wetenschappers kunnen tegenwoordig ook al het DNA van paarden analyseren die duizenden jaren geleden leefden. Zo komen we meer te weten over de verschillen tussen de paarden van nu en die van kort na het begin van de domesticatie, zo’n 5500 jaar geleden.

Volgens de onderzoekers die onder meer het DNA van paarden van de Scythen analyseerden zijn moderne paarden comfortabeler om op te rijden, onze paarden zijn sneller en hebben een grotere kleurvariëteit. Maar door inteelt zijn onze paarden wel minder gezond en vitaal dan die van de eerste krijgers te paard.

Beauvalais

Ik weet niet naar welke moderne paarden de onderzoekers hebben gekeken, maar de voorbeelden van sportpaarden die heel gezond heel oud worden zijn legio. Vorige week werd de stal van de 30-jarige Beauvalais (ex-Beatrice Ferrer Salat) nog met slingers versierd.

Friezen

Maar we moeten het signaal van de wetenschappers wel serieus nemen. Het is bekend dat inteelt bij bijvoorbeeld Friezen leidt tot verminderde vitaliteitskenmerken. Het is de verantwoordelijkheid van stamboeken om daar rekening mee te houden, wat het KFPS dan ook doet.

Kwaliteit

Inteelt is altijd iets paradoxaals. Het is iets wat je niet wilt, maar je krijgt het toch omdat je iets anders zo graag wél wilt. En dat andere is altijd: kwaliteit. Zie de problematiek in de tuigpaardfokkerij, waar eerst Oregon/Hoogheid en later Cambridge Cole c.s. de populatie overspoelden.

Melkvee

Voor bijna de helft van alle melkveehouders is inteelt de grootste zorg als het om fokkerij gaat, meldde de site van Nieuwe Oogst vorige maand. Ja, logisch, als je bedenkt dat melkkoeien sinds 1980 60 procent meer melk zijn gaan geven. Op Radio 1 verklaarde een woordvoerder van LTO dat dit komt doordat de boeren tegenwoordig zo goed voor de koeien zorgen. De beste man had Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren als gesprekspartner, dus hij moest wel een list verzinnen. Maar de echte verklaring voor die gigantische kwaliteitsverbetering is natuurlijk: selectie. Met als keerzijde: inteelt.

Peter van de Sande

Ik ken een hengstenhouder die trots meldt vrij van Ferro, Jazz en Krack C te zijn. Daarmee zegt hij dus dat hij de beste drie verervers niet in zijn aanbod heeft. Dat kan de bedoeling van fokkerij niet zijn. Maar even opletten als je een hengst uitzoekt – vooral in de dressuurrichting – kan geen kwaad. Daarom vond ik het een goed idee van hengstenhouder Peter van de Sande om op zijn hengstenshow voorlichting te geven over inteelt.

Inteeltcoëfficiënt

HorseTelex heeft hiervoor een praktische tool beschikbaar: een virtuele aanparing die de inteeltcoëfficiënt berekent. Dressuurfokkers moeten oppassen dat ze niet in het schuitje van de tuigpaardfokkerij verzeild raken.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

d.rosie@eisma.nl

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.