Ga naar hoofdinhoud

Heksenjagers

Aat van Essen met Macrider Premier Foto Melanie Brevink
Een opmerkzame collega die in Duitsland woont maakte me vorige week attent op een tv-uitzending waarin Isabell Werth en Aat van Essen voorkomen. Het WDR-programma stond al op internet, dus ik kon ‘m meteen bekijken. Ik zag beelden van het voorterrein van het indoorconcours in Münster. Isabell is een paard aan het losrijden. Het hoofd van haar paard komt daarbij uiteraard achter de loodlijn. Meteen verschijnt er een tekening in beeld van een paardenhoofd op de loodlijn. Want zo heurt het volgens de tempelridders der Duits-klassieke rijkunst. De tv-kijker wordt geacht geschokt te zijn.


Ook Aat van Essen komt in beeld. Hollander. In Duitsland bevindt het paardenhoofd zich dan al automatisch in de dierenleedzone. Toch kan een Duits jurylid, op camera geïnterviewd, niks onreglementairs vaststellen. De programmamakers – naar later blijkt opgetrommeld door de klassieke activisten Klaus Balkenhol en Gerd Heuschmann – kunnen hun teleurstelling nauwelijks onderdrukken. Maar gelukkig, er bevindt zich – volgens de grafstem die de beelden begeleidt – een wondje op de flank van Premier. Aat van Essen meldt zich af voor de wedstrijd, Ingrid Klimke zegt op camera dat ze dit een ge-wel-dige beslissing van de Holländer vindt.
(Later blijkt dat er met Premier niks aan de hand was, dat zowel de steward als de concoursdierenarts dit hebben vastgesteld en dat Aat gewoon geen zin meer had in deze georganiseerde heksenjacht. Lees hier zijn verhaal.)

Dan krijgen we dr. Gerd Heuschmann zelf te zien. Deze Duitse dierenarts maakte ooit de zeer tendentieuze film ‘Stimme der Pferde’ waarin hij – zonder bewijzen te leveren – stelt dat hij talloze slachtoffers van de LDR-trainingsmethode op zijn operatietafel krijgt. Nota bene de klassiek rijdende Victoria Max-Theurer (althans, zo omschrijft ze zichzelf) sleepte hem hiervoor voor het gerecht, omdat er beelden van haar en Falcao op het voorterrein in Aken in voorkwamen. Later maakte Heuschmann zichzelf totaal ongeloofwaardig, toen er beelden op het internet verschenen waarop hij een Fries niet zo paardvriendelijk aan het rijden is, met het paardenhoofd op een plek die hem zijn functie bij de klassieke Xenophon-club kostte.

Dit alles overwegende besloot ik om geen aandacht aan de Balkenhol-Heuschmann-clan te besteden. ‘Nou maar hopen dat dit verder niet wordt opgepikt door andere media’, dacht ik tegen beter weten in. Om even later vast te stellen dat het onderwerp op alle websites stond. Ziedaar het journalistieke dilemma. Uit concurrentieoverwegingen móet je er wel over schrijven, ook al weet je dat het onderwerp niks voorstelt. Zo krijgen de heksenjagers van Münster altijd hun zin.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen woensdag 13 februari 2013 in De Paardenkrant.

7 reacties op “Heksenjagers

  • Agnes van den Broek

    Beste Aat van Essen laat je niet door dit intimiderende gedrag weg pesten,
    ik weet dat je en eerlijke en goede ruiter bent(en vooral zuinig op al je paarden)
    dit doen ze gewoon om jou uit te schakelen.
    Sta er boven ,dit niveau van deze mensen is voor jou veels te laag en achterbaks.
    Laat jij maar zien waar jij in uitblinkt : SHOW MUST GO ON!!!!!! toi toi Aat.

  • Patricia Ahlström

    Interessante feiten over deze criticasters!!!
    Dat de media (in dit geval in Duitsland) gehoor hieraan geeft zonder eerst een gedegen vooronderzoek, waarbij mensen ‘onschuldig’ als dierenbeulen worden uitgemaakt door ‘profeten’ die niet weten waar zij het over hebben, is op zijn minst gezegd schandalig.
    Ik zou graag een oproep doen aan de advocatuur die de dressuur een warm hart toedraagt om te kijken of dit mag. Volgens mij zou een rechter er heel anders over denken.
    Voor een advocatenkantoor zou dit een uitstekende gelegenheid kunnen zijn om door een pro bono actie voor veel positieve publiciteit zorgen. Of ben ik nu naïf? Vele benadeelde ruiters hebben gewoonweg de middelen niet om zich hiertegen te weren.

  • Ellen Stuart

    Ik heb het ook gezien, gedeeltelijk, omdat ik het niet af kon kijken, wat een onzin! Volgens mij is dit een grote pubiciteitsstunt en is er zoveel echt dierenleed, dat ze zich moeten schamen om hierover zoveel ophef te maken!

  • huub Valkenburg

    Met verbazing lees ik deze column. De hele discussie lijkt duidelijk op het schandaal rondom Lance Armstrong in de wielersport. Het ging echter niet over Lance of de wielersport, het ging om ontoelaatbare praktijken die niet in sport thuis horen te zijn. Lance en vele anderen vonden het “normaal”, iedereen deed het toch! Struisvogelpolitiek???? Daar ligt juist het probleem, sommige lieden denken werkelijk dat hyperflexi kan echter, een paardenliefhebber doet dit niet, deze kwelt zijn paarden niet, ook niet als het gaat om topsport. Sterker de echte paardenman/vrouw heeft dat helemaal niet nodig. Met eigen ogen heb ik bij trainingen, thuis bij Klaus Balkenhol, Reiner en Ingrid Klimke en Hubertus Schmidt gezien dat het niet nodig is, ook Hester/Dujardin maken er geen gebruik van. Waarom is het dan zo nodig moeten om de paarden zo te pijnigen. Hoe is Damon Hill opgeleid? Zonder LDR, daar ben ik getuige van. Hij is getraind door Ingrid Klimke, met geduld, een brede basis en vooral kennis en respect voor het paard. Voordat men Balkenhol of Klimke kritiseert over de weerstand tegen LDR zou ik iedereen aanraden om bij hen te gaan kijken, er zal een nieuwe wereld voor velen open gaan.
    De bijdrage op de TV heb ik meerdere malen gezien, het is gewoon terecht dat Isabell Werth ter verantwoording geroepen werd, wat Aat van Essen betreft vond ik het zeer op het randje, ik persoonlijk zou hem aangesproken hebben maar niet aan de schandpaal hebben genageld, dat vond bij hem niet nodig.

    Waarom worden in ons land bepaalde paardensporticonen niet kritischer bekeken? Zijn het geld, de medailles belangrijker dan onze fantastische paarden????? Hoe lang moet deze ellende voor de paarden nog duren? De discussie over toegang/filmen tot het inrijdterrein roept veel vragen op, heeft misschien toch iemand iets te verbergen?

  • Patricia Ahlström

    De discussie moet genuanceerder. In beide ‘kampen’ worden excessen uitgevoerd en het moet niet gaan om welke ‘school’ je vertegenwoordigd, maar op welke manier je je paard benaderd. Rond en laag rijden (wat niets te maken met het paard met een terugtrekkende hand c.q zit te maken heeft) is bedoeld als een systeem om de bovenlijn sterker te maken zodat het paard de ruiter met meer gemak kan dragen.

    Als dan in de televisieprogramma Gerd Heuschmann als emeritus wordt geroepen over diervriendelijkheid en Aad van Essen wordt afgeschilderd als iemand die zijn paard pijn veroorzaakt en per definitie slecht is voor zijn paard (terwijl hij ook, net als de Klimkes/Balkenhols) eerlijk en correct bezig is met de opleiding van zijn paarden, dan is de geloofwaardigheid helemaal weg.

    Het is belangrijk dat de media een genuanceerde manier van rapporteren heeft, waarbij paard én mens met respect wordt behandeld. Stemmingmakerij om zo kijkcijfers omhoog te krijgen is niet de manier.

    http://www.horses.nl/wp-content/uploads/2010/08/4606_567afd41_original.jpg (dit is een foto van de eerwaardige dierenarts die zo voor diervriendelijkheid propageerde in het programma). Geen wonder dat er mensen zijn die zijn woorden niet meer serieus nemen.

    In de africhting van een paard moet elk geval bekeken worden of het wél of niet diervriendelijk gebeurd. Weg chauvinime, weg meeloperij, weg dogma’s. Wij moeten met z’n allen de discussie genuanceerd houden, net zoals bij het africhten van een paard!

    Ik blijf bij dat mensen ongefundeerd uitmaken voor dierenmishandelaar en paardenkweller niet zomaar kan. En helemaal niet als het de media is die deze beelden oproept. Het lijkt mij vreselijk om in de schoenen van Aat van Essen nu te zijn!

    Zelf ben ik een grote bewonderaar van Ingrid Klimke, en Balkenhol kan geweldig rijden. Maar dat geldt ook voor Isabelle Werth, Edward Gal en Anky. In mensensport worden zoveel verschillende manieren van trainen toegepast (voor krachtopbouw, reflexen, uithoudingsvermogen, flexibiliteit, dynamiek etc.) afhankelijk van de eisen van elk spiergroep. Denk aan turnen, boxen, hardlopen, atletiek. Om in systemen te denken in de paardensport is mijn inziens achterhaald. We zouden meer moeten focussen op wat wij van elk systeem kunnen leren. Wanneer beginnen wij met bruggen bouwen i.p.v. ’trench warfare’ á la Somme.

  • P de Boer

    @ Huub. Damon Hill is bij Ingrid weg gegaan omdat zij niks kon met de trage trapzak! Van Balkenhol zijn ook de nodige foto’s te vinden in LDR! Ik kan de rest van je verhaal ook even ontkrachten maar als je zo nodig de sport omlaag wilt halen kom dan met feiten en niet met je eigen waarheid!

  • huub Valkenburg

    Beste Peter. de Boer.

    Dank u voor uw reactie. Jammer vind ik dat u een paard een “trage trapzak” noemt. Het lijkt op wat ik bedoel, geen respect/liefde voor het dier, dat mag u zelf beantwoorden. Feiten vind ik niet nodig, deze zijn bij de objectief en goed geïnformeerde paardenliefhebber algemeen bekend en overal te vinden. Wat de sport neer halen betreft, blijft de interessante vraag van de kip en het ei, wie was er eerder. Het verschil zit hem in paardenliefhebber of paardensportliefhebber, welk van de 2 heeft de hoogste prioriteit?

    Elke vorm van geweld is verwerpelijk ook als het gaat om medailles.

    Fijn vind ik vooral reacties, ik wil graag prikkelen tot nadenken, ook als men een andere, hopelijk gefundeerde, mening heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.