Ga naar hoofdinhoud

Het nieuws op zondagavond

Het eerste E-zine van De Paardenkrant maakte zondagmiddag de journalist in mij wakker. Heet van de naald vertellen wat er is gebeurd vormt de kern van ons vak. Omdat de paardenwereld een wekelijks piekmoment in het weekend beleeft, lag er voor de redactie al heel lang de uitdaging om daar zo snel en zo goed mogelijk verslag van te doen.

Tot nu toe was de dinsdag het vroegst haalbare moment om het hippische weekend in een krant te stoppen. Daarvoor moesten we al op zondagavond (en soms nacht) doorwerken om de krant op tijd maandags bij de post te hebben liggen. Maar het bedrukken en verzenden van papier is eigenlijk heel inefficiënt als het gaat om actuele verslaggeving. Wie wil op dinsdag nou nog weten dat Norbert afgelopen zaterdag zijn Friese titel heeft geprolongeerd?

Het internet biedt uitkomst. De website Horses is al jarenlang Nederlands hofleverancier van hippisch nieuws. Van de spreekwoordelijke pony in de sloot tot de ontknoping van de Kür op muziek, alles vindt zijn plaats op deze super actuele site. Maar: meer dan alleen de belangrijkste gebeurtenissen zult u op nieuwssites niet vinden. De naakte feiten verdienen in de ogen van de lezer enige aankleding. Rond de tweede plaats van Gerco Schröder in Londen was wel wat meer te doen dan rond Gerco’s zege in Zuidbroek.

Journalisten zorgen voor het verhaal achter de feiten. Wat betekende die overwinning, wat was het niveau van die keuring, wat beleefden de winnaars en de verliezers? Welke kant gaat het op met de parcoursbouw, hoe ontwikkelt zich de fokkerij? Juist als het nieuws heet van de naald is, hebben lezers behoefte aan duiding van de feiten.

Dankzij de E-zine (www.depaardenkrant.nl) kunnen we de snelheid van internet combineren met de meerwaarde van de journalistiek. De verslaggevers van De Paardenkrant moesten afgelopen zondag alleen wat harder werken, want om 20.00 uur kwam de elektronische krant al online. De Grote Prijs in Drachten was toen nog maar net afgelopen.

We gaan de mogelijkheden van de elektronische nieuwsvoorziening nog verder uitbuiten. Met actuele video’s kunnen we meer laten zien dan met foto’s in de krant. De krant bevat doorgaans alleen de belangrijkste uitslagen, in de E-zine kunnen we linken met alle uitslagensites.

In het 25-ste jaar van zijn bestaan gaat De Paardenkrant dus met z’n tijd mee. Maar op woensdag blijft er ook een extra dikke, papieren, per post verstuurde krant verschijnen. Met leesverhalen en de achtergronden van de actualiteit. Zoveel nieuws is er nu ook weer niet onder de zon.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen woensdag 16 januari 2013 in De Paardenkrant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.