Ga naar hoofdinhoud

Christa Larmoyeur: ‘Een ieder die wreed met paarden omgaat, mag van mij een jaar geschorst worden’

Christa Larmoyeur, Grand Prix-amazone en jurylid.

De jonge Deense dressuurruiter Anders Uve Sjøbeck Hoeck, verbonden aan stoeterij Hesselhoj, is een jaar lang niet welkom op evenementen van het Deense warmbloedstamboek. De reden van zijn schorsing is zijn ‘gewelddadige en onacceptabele’ manier van losrijden tijdens een merrietest. Het oordeel werd geveld na een zitting waarin Anders de kans kreeg om zijn zegje te doen tegenover de tuchtcommissie. Is dit de manier om excessen aan te pakken en paardvriendelijk paardrijden te waarborgen? Christa Larmoyeur, Robin van Lierop en Rien van der Schaft reageren hierop in De Paardenkrant. Lees hier alvast de reactie van Larmoyeur.

“Allereerst is het vanaf hier moeilijk bepalen hoe de situatie precies is geweest. Als ik het verhaal van zijn kant lees, is dat compleet anders dan het verhaal van de steward. Maar los van deze situatie vind ik het in ieder geval totaal onaanvaardbaar om zonder respect je paarden te rijden. Zij zijn jouw vriend en met de juiste mens-dierverhouding kun je allebei van deze hobby genieten. En niet anders! Mijn paarden stonden iedere ochtend op mij te wachten en dan gingen we met zijn tweeën aan de slag. En zelfs nu Aston al vier jaar met pensioen is, hoef ik alleen maar zijn naam te noemen en komt hij mijn kant op, ongeacht wie hem vasthoudt.”

‘Minimaal jaar niet op concoursen uitkomen’

“Toen ik in 2000 fulltime in de paarden ging, heb ik mij voorgenomen het gevoel dat ik had toen het nog mijn hobby was nooit te verliezen. En dat is gelukt! Ik hou zo veel van mijn paarden en ik zou het ook nooit anders willen en kunnen. Terugkomend op bovengenoemde situatie: voor een ieder die wreed met zijn paarden omgaat, mag van mij de straf minimaal staan op een jaar niet op concoursen uitkomen.”

Ook de andere twee reacties lezen? Bestel in onze webshop de Paardenkrant van deze week (zowel in print als digitaal verkrijgbaar).

5 reacties op “Christa Larmoyeur: ‘Een ieder die wreed met paarden omgaat, mag van mij een jaar geschorst worden’

 • Karel Lange

  Dan valt gelijk het doek voor een aantal Nederlandse ruiters en trainers die nu als “topruiter”en “toptrainer” te boek staan. Nog niet zolang geleden beweerde een olymische KNHS-bobo dat een slofteugel in de handen van een kundig ruiter wel geoorloofd was. Niet beseffende dat juist een kundig ruiter helemaal geen slofteugel nodig heeft!

 • Joke

  We hebben onze mond er vol van diervriendelijk rijden. Kan iemand mij uitleggen waarom stemhulp wordt afgestraft door de jury. Zelfs in de b. Meest vriendelijke manier van rijden.

 • Strenger toezicht Houden bij manege S rijstallen wedstrijden en rijverenigingen en sporen gaan verbieden en rijinstructeurs op cursus leer paardrijden op juiste manier plezier voor paard en ruiter gr wilco vd Meulen

 • Yaella

  Iedereen die een paard bewust leed aandoet mag een levenslang wedstrijdverbod krijgen.

 • Pixie G

  Alles waar we ons tegen verzetten – waar dan ook – of het mensen dan wel dieren betreft – blijft groeien – en zal iedere keer weer de kop opsteken ergens anders in een andere vorm – en het ‘verzet’ blijft – de omslag naar liefdevolle ondersteuning aan wie of wat dan ook in welke vorm dan ook is echter voor velen nog een lange weg te gaan – NAMASTÉ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.