Ga naar hoofdinhoud

‘Knuppel’

Paspoorten
Foto: Lonneke Ruesink
Als de kat de bel ooit aangebonden kreeg, dan was dat vorige week vrijdag wel. Voorafgaand aan het Ondernemerscongres van de FNRS gaf de nieuwe voorzitter van de Sectorraad Paarden een donderspeech. ‘Knuppel’ stond er op de agenda van het Trendpanel Paard, een door de HAS in Den Bosch opgezette denktank waarin de belangrijkste hippische organisaties en bedrijven zijn vertegenwoordigd.

Jan Cees Vogelaar, die naam gaan we onthouden en de komende tijd vaker horen. Deze hippische ondernemer is sinds een half jaar voorzitter van de Sectorraad Paarden, een orgaan dat ooit tot stand kwam onder dwang van de MKZ-crisis. Deze veeziekte was uitgebroken in Nederland en volgens de overheid waren paarden ook ‘vee’. Alles lag plat, maandenlang. Geen handel, geen keuringen, geen concoursen. Een paard vervoeren was strafbaar, als je paard koliek kreeg was je in de aap gelogeerd.

Hobby

De paardenwereld was tót dat moment een verzameling in zichzelf gekeerde clubs. Een zeer onprofessionele structuur, geënt op de hobbyende fokker en de vrolijk in het grijze circuit opererende ruiter. Die bij verkoop de winst op zijn paard onbelast liet omdat het allemaal hobby was, nietwaar?

Versnipperd

Toen de MKZ-crisis uitbrak deed het pijn dat de overheid het paard voor een koe aanzag. Het ontbrak de paardenwereld aan een stem om in Den Haag te pleiten voor het paard. Zo is de Sectorraad ontstaan. Als we haar nieuwe voorzitter mogen geloven is de paardenwereld sinds de gedwongen formatie van de SRP niet veel veranderd. We zijn versnipperd, ieder kijkt naar zijn eigen belang, het besef dat we elkaar nodig hebben om bedreigingen van buitenaf het hoofd te bieden is nog steeds ver te zoeken.

Belastingdienst

In zijn donderspeech vertelde Vogelaar over zijn gesprek met de belastingdienst. Hij schaamde zich dood toen hij vernam hoe de ambtenaren van het ministerie van financiën over de paardenwereld denken. BTW-fraude, belastingontduiking, witwassen, het is aan de orde van de dag. En waarom? Omdat wij onze I&R niet voor elkaar hebben. We hebben geen idee hoeveel paarden we hebben en van wie die zijn. Rond die ene, prangende vraag: ‘Van wie is dat paard’ rollen we van incident naar incident.

Verwaarloosde Shetlander

Maar de overheid zal ook een handje moeten helpen. Er kraaide twee jaar geleden in Den Haag geen enkele haan toen een dierenarts lukraak een chip in de verwaarloosde Shetlander Lady stopte omdat het beestje op een executieveiling moest verschijnen. Tien jaar jonger gemaakt kwam het doodzieke merrietje in handen van argeloze kopers.

Erkende status

De overheid moet veel strengere eisen stellen aan de erkende status van stamboeken. En een stamboek dat niet optreedt tegen fraude verbieden.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

Reageren? Dat kan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.