Ga naar hoofdinhoud

Kruimels

Een paar weken geleden ging het op deze plaats over de borrel en de kop koffie die fokkers en hengstenhouders vroeger samen nuttigden terwijl ze spraken over de juiste aanparing van hengsten en merries. Afgelopen dinsdagavond stonden er in een Amsterdamse studio glaasjes water klaar voor de sprekers van het webinar ‘De beste hengst voor uw merrie’. De romantiek van de kroeg en de huiselijkheid van de keukentafel zijn vervangen door studiolichten en speldmicrofoons.

Geen goed gesprek meer tussen fokker en hengstenboer, maar een chatfunctie onderin het scherm. Geen glimmende brochures, maar een powerpoint-presentatie. Het is zoals Wiebe-Yde van de Lageweg het vorige week in De Paardenkrant zei: vroeger was zijn vader hengstenboer in Friesland, vervolgens werd VDL hengstenhouder in heel Nederland en tegenwoordig verkoopt de VDL Stud hengstensperma op mondiale schaal. En zit de groei van het bedrijf in de export.

Als ik bedenk hoe ongelooflijk veel beter de paarden zijn die we tegenwoordig fokken, kunnen die romantiek en huiselijkheid van vroeger mij echt gestolen worden. ClipMyHorse en YouTube geven meer informatie dan alle dekadvertenties bij elkaar.

Bij al deze vooruitgang baart maar één ding mij zorgen. En dat is niet dat fokkers van mijn leeftijd niet weten hoe ze kunnen chatten op hun smartphone. Als je zoiets niet kan, dan wil je het kennelijk niet. Zorgelijk vind ik wat mijn gesprekspartners dinsdagavond na afloop van het webinar tegen mij zeiden. Dat hun klantenbestand vergrijst. Er komen buitenlandse fokkers bij, maar de thuismarkt neemt getalsmatig af. Jonge fokkers dreigen de boot te missen.
Dat komt niet door een gebrek aan enthousiasme. JongKWPN doet geweldig werk en het is een bloeiende club. Maar de financiële sprong naar een economisch zinvolle fokkerij is veel groter dan vroeger. Tegelijk zijn de kansen veel groter dan vroeger om daadwerkelijk opbrengsten uit fokkerij te halen.

Toen een collega mij een paar jaar geleden vertelde dat haar zeer intelligente dochter niet ging studeren, maar zich als dressuuramazone liet opleiden op een professionele africhtingsstal, zei ik: gefeliciteerd! Je dochter leert een vak, die kan later haar brood verdienen. Hetzelfde zei ik onlangs tegen een groep hbo-studenten paardenhouderij: kijk naar de totale productiekolom paard, van zaad- en eicel tot 1,40-paard in Qatar of Lichte Tour-paard in Florida. Zie dat je daar een bijdrage aan kunt leveren.

Grote, gesloten bedrijven die paarden fokken, opfokken, trainen en verkopen pakken een steeds groter stuk van de koek. Van jonge mensen verwacht ik de ambitie om meer te willen dan alleen de kruimels.

Bekijk het webinar ‘De beste hengst voor uw merrie’ terug.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze opinie verscheen donderdag 9 april in De Paardenkrant

7 reacties op “Kruimels

  • Maarten Aerts

    Tussen willen en kunnen is er een groot verschil mr Rosie.
    Zo willen er veel 30’ers een Porsche kopen, maar zijn het toch altijd 50-60’ers die je er mee ziet rijden.

  • Dirk Willem Rosie

    @Maarten: helemaal waar. En mijn leeftijd ten spijt zie je me toch niet in zo’n auto. Maar als je economisch zinvol wil fokken, móet dat tegenwoordig met een Porsche. De meeste goedkopere types kosten alleen maar geld.
    De markt maakt helaas geen uitzonderingen voor jonge fokkers. Die moeten dus creatief zijn en zeer vlijtig beginnen. Met een deel van een Porsche. En met arbeid: poetsen, uitzuigen en op feestjes de Bob zijn voor je mede-eigenaar.

  • B.deGraaf

    Overdenking:sponsor voor een fokmerrie i.pl.v voor een springpaard/ruiter? Of zoek een stel mede-enthousiastelingen en koop dan een veulen of merrie.

    Wat me opviel tijdens het webinar is het beperkt aantal deelnemers.

  • Aimée

    Yes! Ik prijs me heel gelukkig dat ik vorig jaar een merrieveulen uit de Endy-stam heb kunnen kopen. Is me echt gegund door de fokker en dat is, denk ik, ook de clou voor jonge ambitieuze fokkers.

  • Martina

    Is het zo, Mr Rosie ?? Fokken we tegenwoordig betere paarden dan vroeger ?? En waar komen die betere parden dan vandaan ?? Uit de lucht vallen ?? Of uit een 3-D printer ?? Nee Mr Rosie, die komen voort uit een selectie die de oude engsten boeren vroeger maakten en daar mee fokten. Dus zit niet zo af te geven op alles van vroeger a.u.b.want u bent ook de jongste niet meer, toch ?? En ook bij u gaat het alleen om het grote geld en kent iedereen mij nog wel !!! En u maakt zich zorgen omdat iedereen niet kan chatten op hun smartphone….! Maak je liever zorgen over het feit dat het paard alleen maar handelswaar aan het worden is, en dat er steeds minder liefde voor het dier op zich is.

  • Katherina

    Als 35 -er (val ik dan nog onder jong?) zou ik graag veel willen leren van en meekijken met verschillende ervaren fokkers. Maar heb gemerkt dat er een aantal zijn, die niet graag hun kennis delen als je als “groentje” navraag doet.
    Dus ben je een ervaren fokker,die al kwaliteitsvolle paarden heeft gefokt, en wil jij wel je kennis delen, dan drink ik graag een kopje koffie met u en loop ik graag een dagje mee.

  • Patricia Ahlström

    In de springpaardenfokkerij is het wat makkelijker succes te boeken met een Porsche uit de genetische pool van ouderlijke springtalenten. Maar het geldt in mindere mate voor de dressuurpaardenfokkerij.
    Een internationaal dressuurpaard wordt voor een ZEER groot deel gemaakt. Meer zo dan bij de springpaarden. Er zijn zat ruiters die een Grand Prix-paard hebben gemaakt uit een wat minder genetisch materiaal, door systematische training en rijkunstig talent. In het springen is zo’n hattrick niet mogelijk.
    En juist in de weg naar het hoger niveau – de opleiding – zitten de kosten voor de minder bemiddelde ambitieuze dressuurpaardenfokker. Wil je zeker zijn van toekomstige successen moet je een geldboom in de tuin hebben, anders val je gauw voor het snelle geld als je jonge hengst 3 jaar is en wordt weggeplukt door een ruiter met een dikke portemonnee ergens in het buiteland, een die niet in staat is om zo’n paard op te leiden tot het hoogste niveau. En liefhebbende, kwaliteitsbewuste fokker wil zien dat zijn paarden goed terecht komen. Die wil niet zijn producten in de vergetelheid laten verdwijnen en denken het liefst op lange termijn. Maar daar zit juist het probleem.
    Op de ene of andere manier moet de koppeling fokker met topambitie en -materiaal gemaakt worden met getalenteerde (jonge?) ruiters. Voor diegenen die geen eigen connecties hebben in de (top)sport, zou er een ‘pool’ moeten komen waar getalenteerde (en gekeurde) paarden aangeboden worden aan ruiters, die daar kunnen gaan ‘shoppen’ en om tafel kunnen gaan zitten met de fokkers. Locatie: een stal/manege met rijfaciliteiten die i.p.v. een rijvereniging wordt aangehouden door de ledenbijdrage van de fokkers en ruiters. Maar vind maar eens iemand die zo’n kar wil trekken.
    Overeind staat dat als de fokkers niet hun kennis gaan bundelen zullen ze altijd de onderspit delven van de grote, gesloten, handelsstallen die wél een geldboom in de tuin hebben én de juiste connecties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.