De moordende concurrentie in de dressuurpaardenhandel speelt een steeds grotere rol. Professionals weten niet wat ze er mee aan moeten en toeschouwers reageren deels geïrriteerd. Er vindt een concentratie plaats van de beste hengsten bij een paar zeer kapitaalkrachtige mensen die vervolgens met hoge dekgelden worden aangeboden, hoger dan ze ooit geweest zijn.
Geen geld verdienen
Wanneer je bekijkt wie op dit moment 2-jarige hengsten voor zevencijferige bedragen koopt, dan zijn dat mensen die er geen geld mee hoeven te verdienen. De hele markt laat stijgende prijzen zien, dat komt enerzijds omdat er minder paarden zijn en anderszijds omdat geld geen waarde op een bankrekening meer heeft en wanhopig wordt gezocht naar investeringsobjecten in de stijl van venture capital.
Paardenhandel implodeert
Het is misschien een beetje overdreven, maar blijkbaar implodeert dat de paardenhandel. Natuurlijk vind ik het geweldig wanneer mensen zo enthousiast kunnen worden over paarden en de eigenaren de juiste prijzen krijgen, maar de ontwikkeling in de dressuurpaardenfokkerij vind ik ongezond. We zijn altijd ongeduldig op zoek naar de nieuwe Messias, waarvan we het liefst als sperma hebben voordat hij geboren is. We willen een snelle return on investment, waarbij genetische vooruitgang, die zo’n hengst toch zou moeten brengen, secundair is of er helemaal niet toe doet. Geld is momenteel de baas als nooit tevoren, terwijl de kwaliteit van het paard leidend zou moeten zijn.
Prijs is een kwaliteitslabel
De inmiddels fundamenteel verbeterde kwaliteit met spectaculaire bewegingen geven een totaal andere belasting op de pezen en banden, dus het merendeel van de beroemde keuringshengsten haalt het doel van de grote sport – door de vandaag de dag geldende druk van hengstenshows, testen en wedstrijden – nooit en maakt de door de veilingprijs gestelde verwachtingen niet waar. De paarden weten daarbij nooit hoeveel ze gekost hebben.
Interessant is dat de veilingprijs tegenwoordig wordt beschouwd als een kwaliteitslabel bij de keuze van een hengst en sommige fokkers baseren hun beslissing volledig hier op. Een deklimiet wordt ook niet overwogen gezien de hoge prijzen, hoewel veel jonge hengsten van de afgelopen jaren oude prestatiestammen aanzienlijk hebben verzwakt. Er zijn een paar voorbeelden te noemen van dure hengsten die onder het zadel schitterden door gebrek aan talent en waarvan de nakomelingen duidelijk inferieur waren of andere tekortkomingen hadden.
Leren van springpaardenfokkers
Springpaardenfokkers zijn in tegenstelling tot de doorgedraaide dressuurpaardenfokkers conservatief en rustig met betrekking tot de hypes en het gebruik van jonge hengsten. Hopelijk zullen er in de toekomst meer dressuurpaardenfokkers handelen naar de woorden van Alfried Preißler: Grau is’ im Leben alle Theorie – aber entscheidend is’ auf’m Platz.
In mijn optiek is dressuurpaarden fokken, denken in termen van generaties en de juiste conclusie over de ververvingskwaliteiten van een hengst kan pas na jaren van het eerste gebruik worden getrokken. Daarom zouden we de hengsten gewoon de tijd moeten geven om volwassen te worden (zoals ze die tijd eerder wel hadden), misschien wat meer werken aan ons geduld en niet meelopen met elke nieuwe trend.
Grand Prix hengsten geven Grand Prix-paarden
Tot slot, over geduld: de top-10 van de WBFSH-ranking laat met hengsten zoals De Niro, Rubin Royal, Gribaldi, Jazz of Don Schufro zien dat de beste Grand Prix-paardenmakers zelf ook tot en met Grand Prix-niveau succesvol waren. Voor mij een teken van rittigkeit, instelling, hardheid, gezondheid en een solide fundament bij deze hengsten, die in de loop van de tijd de overhand hebben gekregen.
Het blijft spannend waar de reis gaat, maar feit is: een goed achterbeen raakt nooit uit de mode.
Henrik Brinkmann
Eigenaar Gestüt Hülsdau
Klik hier voor de facebookpagina van Henrik Brinkmann
Laat je horen
De redactie van Paardenkrant-Horses.nl geeft vaak zijn visie op de paardenwereld. Maar we zijn ook zeer benieuwd naar die van jou. Ook een bijdrage leveren aan Laat je horen!? Dat kan, graag zelfs! Klik hier voor de overzichtspagina met spelregels, uitleg en alle eerdere verschenen opinies.