Ga naar hoofdinhoud

KNHS moet Nederlandse deelname aan helse woestijnraces niet langer toestaan

Laat je horen!
Water uitdelen tijdens Endurance wedstrijd in Doha, Qatar. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
De endurancesport ligt onder vuur. In het nieuwe seizoen zijn alweer zeven sterfgevallen te betreuren in de Verenigde Arabische Emiraten. Clean Endurance NL is van mening dat de KNHS bijdraagt aan deze misstanden door Nederlandse ruiters uit te zenden naar wedstrijden in deze regio.

Ondanks pogingen van de FEI om het welzijn van paarden in de endurancesport in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) te verbeteren, is er tot op heden weinig verandering zichtbaar. In Dubai en Al Wathba, de twee grootste wedstrijdlocaties voor endurance in VAE vindt nog altijd grootschalig paardenmisbruik plaats. Door Nederlandse ruiters uit te zenden naar deze wedstrijden draagt de KNHS bij aan het in stand houden van deze misstanden.

Zeven sterfgevallen

De situatie in de VAE is helaas wederom verslechterd. In de eerste 10 weken van het enduranceseizoen 2017, dat start in oktober, zijn er zeven sterfgevallen van paarden tijdens officiële wedstrijden bevestigd door de FEI, vergeleken met vier paarden op hetzelfde moment in 2016. Het gerapporteerde  aantal sterf gevallen lijkt slechts het topje van de ijsberg te zijn vanwege fraude en vervalsing van resultaten door officials.

Drie doden in één wedstrijd

Afgelopen week ontdekte Clean Endurance, een internationale groep die zich hard maakt om misstanden in de endurancesport aan te pakken, drie dode paarden in één wedstrijd: de Commemoration Day CEN 100km in Dubai. Oorspronkelijk werd het overlijden van deze paarden verdoezeld onder de noemer “FTC” (Failed To Complete: niet volbracht) of “ Eliminated”,  in plaats van het officieel verplichte “CI” (Catastrophic Injury: dodelijke verwonding).  De betreffende paarden waren Azzam Al Khamis, Patrolons Moonstruck en Syferpan Usain (video), allen in VAE eigendom.

Snelheid opgevoerd

Naast de toename van het aantal sterfgevallen wordt helaas ook de snelheid van de races continu opgevoerd. Snelheden van gemiddeld (!) 38 km/uur  in de laatste (derde of vierde) lus van wedstrijden over 100 tot 120  kilometer zijn niet meer uitzonderlijk  te noemen. De FEI tracht om deze snelheden aan banden te leggen en zodoende het aantal Catastrophic Injuries te verminderen.

Riding Permissions

Ondanks deze feiten en alle informatie die is aangereikt door de FEI en andere stakeholders, weigert de KNHS vooralsnog om een helder standpunt in te nemen tegen het paardenmisbruik op deze wedstrijden. Zo reikt de KNHS nog steeds Riding Permissions uit aan ruiters voor het starten op deze evenementen. Ook verleent de KNHS (in tegenstelling tot een groeiend aantal andere NF’s) nog steeds toestemming aan kaderleden om onder de Nederlandse vlag uit te komen op deze woestijnraces waar regelmatig paarden letterlijk omvallen.

Statuten

Hiermee handelt de KNHS in strijd met haar eigen statuten, zoals Art.5 lid 12 welke luidt: “KNHS-leden zijn verplicht de gezondheid en het welzijn van aan wedstrijden en andere evenementen deelnemende paarden en pony’s te bevorderen […]”. Deelname aan deze wedstrijden via de door de KNHS uitgegeven Riding Permission staat gelijk aan een goedkeurende stem.

Kaderleden op omstreden wedstrijden

Zodoende blijven Nederlandse kaderleden endurance, de visitekaartjes van de topsport, zich profileren op woestijnraces met de steun van de KNHS. Zo nam Joyce van den Berg deel aan de Commemoration Day in Dubai, de wedstrijd waarbij de drie bovengenoemde paarden om het leven kwamen. De laatste momenten van Syferpan Usain en de hartverscheurende manier waarop hij tot zijn einde werd gedreven zijn te zien op onderstaande video.

Paard van veroordeelde eigenaar

Enkele weken geleden kwam Marijke Visser, winnares van de zilveren medaille op de wereldruiterspelen 2014 op een door de VAE beschikbaar gesteld paard van een al twee maal eerder voor doping veroordeelde eigenaar, aan de start op de YAS for Private Owners CEI* 80 km in Al Wathba. Bij deze wedstrijd kwam de zesjarige ruin Sumer om het leven. Sumer was drie weken voor zijn start bij de FEI geregistreerd, en maakte de eerste lus van zijn allereerste FEI wedstrijd niet af.

FEI Tribunaal

Marijke Visser was tevens de trainer van Castlebar Contraband uit de VAE, die vorig jaar een Catastrophic Injury opliep in Fontainebleau en tijdens de post mortem positief getest werd op verboden middelen. Deze case wordt op dit moment behandeld door het FEI Tribunaal. Hier is door de KNHS niet over gecommuniceerd.

Het broeit al een aantal jaren in de Nederlandse endurance wereld daar een groeiend aantal mensen het niet eens is met het KNSH-beleid wat betreft paardenwelzijn. Helaas weerhoudt de door de KNHS opgelegde zwijgplicht er veel officials, medewerkers en ruiters van hun met feiten onderlegde meningen openbaar te maken.

Paardenwelzijn hoog in vaandel

De tijd is gekomen dat de KNHS het standpunt inneemt dat een Nederlandse vlag niet op dergelijke wedstrijden thuis hoort. Dat Nederlandse kaderruiters een vertegenwoordigende functie hebben die niet in overeenstemming is met deelname aan wedstrijden waarbij paardenmisbruik plaatsvindt. Dat het jockey rijden op leenpaarden uit bewezen doping stallen niet verenigbaar is met het deel uit maken van het Nederlandse Kader. En dat de KNHS beseft dat op deze wijze de pogingen van de FEI om het paarden misbruik aan banden te leggen wordt ondermijnd.

Naar eigen zeggen draagt de KNHS paardenwelzijn hoog in het vaandel, maar het handelen van de hippische sportbond laat zien dat geld en mogelijke medailles hoger op de prioriteitenlijst staan dan paardenwelzijn.

Rachel Marty
Clean Endurance NL

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

3 reacties op “KNHS moet Nederlandse deelname aan helse woestijnraces niet langer toestaan

 • Maarten dijkerman

  Vreemd dat een artikel met zon kop niet bij “meest gelezen”bovenaan staat En ik vraag me af waarom al die drukte makers over bijv.paardenmarkten en die trainings methodes in de dressuur nu niet reageren want als ik dit verhaal zo lees is die endurance nogal wat andere koek qua paarden welzijn.

 • eddy crul

  Beste mr Maarten Dijkerman,Ik ben het eens met u,behalve dat u mensen die kritiek geven op de paardensport druktemakers noemt.Een zeer groot percentage van deze mensen waaronder ikzelf menen het beter met de paardensport dan u denkt.Ze willen eerst en vooral een paardvriendelijke paardensport en vooral ook een eerlijke paardensport.De paardensport op grote schaal kan enkel overleven als aan deze twee voorwaarden voldaan is.Dus is het absoluut noodzakelijk dat alle oneerlijke praktijken tov de leden en alle on-etische toestanden tov de paarden aangeklaagd en gecorrigeerd worden.Nu waarom heb ik niet gereageerd?De tekst van dit artikel was nog niet droog of mijn reactie lag al klaar.En ze was niet mals en alles wat er in stond was volgens mij juist.Toch heb ik ze niet geplaatst om de eenvoudige reden dat ik mijn mening enkel heb kunnen vormen door het gebruik van video’s.Ik ben dus zelf nooit op zo een wedstrijd geweest en heb in deze discipline geen ervaring.En dit maakt het heel wat moeilijker om in geval van tegenreactie in verweer te gaan en gelijk te krijgen. Misschien is het dus zo vreemd nog niet dat er op dit artikel geen reacties gekomen zijn.
  vr gr en aan allen toffe eindejaarsfeesten. EC

 • Jos wouters

  Waarom moet zich de knhs ermee bemoeien,als ik daar wil starten ,doe ik dat.MAAR HET FILMPJE GEZIEN HEBBENDE ,WIL IK ER NIET AAN MEE DOEN,WANT WAAR ZOUDEN WIJ ONZE PAARDEN MOETEN TRAINEN.EN WAAR GAAT DIT NOG OVER,WEINIG MET SPORT TE MAKEN.LAAT ZE DIT EENS MET MENSEN DOEN WANT DIE ZIJN SLECHTER DAN DE BEESTEN.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook